Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Στρατούλης: 5 υπουργοί και 35 βουλευτές ζητούσαμε Grexit και επιστροφή στη δραχμή (βίντεο)


Πέντε υπουργοί της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και ο ίδιος, και συνολικά περίπου 35 βουλευτές ζητούσαν επιστροφή στη δραχμή το 2015, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Στρατούλης.

Όπως είπε οι πέντε υπουργοί προέρχονταν από την Αριστερή Πλατφόρμα. Ήταν ο ίδιος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ήσυχος και ο Νίκος Χουντής.

Ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι το σχέδιο Β της Αριστερής Πλατφόρμας, είχε παρουσιαστεί αρχικά με τροπολογία στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2013, όπου και είχε μειοψηφήσει τότε με ένα ποσοστό της τάξης του 35% έως 38%.

"Το επαναλαμβάναμε συνεχώς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των 6 μηνών , θεωρούσαμε ότι αυτό ήταν το σχέδιο Β, δεν υπήρχε τίποτα άλλο για να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς των δανειστών. Το θέταμε ξανά με τη μορφή τροπολογίας στις δύο συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του οκταμήνου του 2015 αλλά μειοψηφούσαμε. Μάλιστα, τον Απρίλιο στην Κεντρική Επιτροπή παραλίγο να αποσπάσει πλειοψηφία.

Είχαμε πάρει ένα ποσοστό περίπου 45% στην τροπολογία που έλεγε να διακοπεί τώρα η αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και να διαμορφώσουμε μια πρόταση εξόδου από το ευρώ ως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο" είπε ο κ. Στρατούλης, ενώ σημείωσε ότι το θέμα ετίθεντο και σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η πρόταση για οικειοθελές Grexit απορρίπτονταν σταθερά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν «φανατικά» κατά της εξόδου από το ευρώ, τόνισε ο κ. Στρατούλης.

Επίσης, ανέφερε ότι η απειλή εξόδου από το κοινό νόμισμα ήταν το μόνο σχέδιο που θα μπορούσε να τρομάξει τους πιστωτές στη διαπραγμάτευση, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο θεμελιώδη συμφέροντά τους.

Όπως είπε, τα ταξίδια του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Ρωσία και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν ως κύριο ζητούμενο την επέκταση του ρωσο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στην Ελλάδα.

Επιβεβαίωσε πως η Αθήνα ζήτησε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, αλλά υποστήριξε ότι επρόκειτο για «προκαταβολή» που προοριζόταν για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος εν τέλει μπλοκαρίστηκε μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το καλοκαίρι.

Τέλος, ο κ. Στρατούλης διέψευσε κατηγορηματικά ως «ωμό ψέμα» τις φήμες η ομάδα Λαφαζάνη σχεδίαζε έφοδο στο Νομισματοκοπείο και κλοπή των αποθεμάτων ευρώ.

Στόχος όσων διέρρεαν αυτές τις πληροφορίες ήταν να μας χαρακτηρίσουν «συμμορία της δραχμής», είπε, προσθέτοντας πως η πρόταση των πέντε υπουργών ήταν να τεθεί η Τράπεζα της Ελλάδος εκτός ευρωσυστήματος και υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, ώστε να αρχίσει να τυπώνει δραχμές.


από Enikos_gr

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Στρατουλη αστα αυτα τα ψοφια Αν ησουν απ αυτους που ειθελες να
εγκαταλειψεις τοτε το σαπιοκαραβο του Συριζα μπορεις να το κανεις
το ``τολμημα`` και τωρα Στρατουλη τα αργυρια ειναι γλυκα και σεις
οι πειναλεοι του μορφωματος που δεν τα ειχατε ξαναδει τωρα που τα
γευτηκατε ειναι αδυνατον να τα αποχωριστειτε Γι αυτα ζειτε πλεον

Read more: Go to TOP and Bottom