Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Χωρίς διάγνωση 100.000 πάσχοντες με ηπατίτιδα C


Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται το ποσοστό διάγνωσης των ασθενών με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα. Περίπου ένα στα πέντε άτομα με χρόνια λοίμωξη από την ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι έχει διαγνωστεί με τη νόσο, ενώ ακόμα μικρότερος είναι ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία.
Και αυτό όταν οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη από την ηπατίτιδα C διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος.

Οπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περισσότερα από 135.000 άτομα πάσχουν από ηπατίτιδα C, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωστεί με τη νόσο.

Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30% με 40% έχει λάβει θεραπεία (περίπου 13.000 άτομα). Ο ιός μεταδίδεται από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα (σύριγγες, ξυραφάκια, βελόνες) και σπάνια από σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο παιδί της.

Ετσι, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών –εκτιμάται ότι περίπου το 70% των χρηστών έχει μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C– και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως όσοι έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.

Από τους μολυνθέντες, ένα ποσοστό της τάξεως του 15%-25% θα αποβάλει τον ιό εντός 2-6 μηνών.Το 75%-85% θα αναπτύξει μακροχρόνια λοίμωξη και ένα ποσοστό της τάξεως του 5%-15% θα εμφανίσει κίρρωση του ήπατος έπειτα από 20-30 χρόνια.

Εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας C δεν υπάρχει, σε αντίθεση με το τι ισχύει για την ηπατίτιδα B, οι φορείς της οποίας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 250.000. Ωστόσο, είναι πλέον ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα έχουν αλλάξει το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα C.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, το υπουργείο Υγείας και οι φαρμακευτικές εταιρείες κατέληξαν σε χαμηλότερη τιμή στα νέας γενιάς φάρμακα, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι «κατηγορίες» των ασθενών που λαμβάνουν τη θεραπεία με κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.

Ενώ έως πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε τη νέα θεραπεία σε όσους είχαν ήδη αναπτύξει κίρρωση του ήπατος (στάδιο 4) και σε όσους ήταν ένα στάδιο πριν και παράλληλα είχαν ήδη μια αποτυχημένη προσπάθεια θεραπείας με παλιότερα θεραπευτικά σχήματα, πλέον καλύπτονται και οι ασθενείς με κληρονομικές αιματολογικές διαταραχές (π.χ. θαλασσαιμικοί), με έιτζ κ.ά.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, με τη συμφωνία για χαμηλότερες τιμές θα έχει πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες σε ετήσια βάση πενταπλάσιος αριθμός ασθενών με ηπατίτιδα C σε σχέση με αυτόν που επωφελείται σήμερα (το 2016 ο ΕΟΠΥΥ κάλυψε θεραπείες για περίπου 1.000 ασθενείς).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ξεκινούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης με πρόσωπα από τον χώρο της δημόσιας υγείας. Η εκστρατεία απευθύνεται τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε αρμόδιους φορείς με στόχο την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom