Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙ TO ΚΑΤΑΡ: Υπο νέο βλέμμα η αγορά εκτάσεων στα Ορεινά


Σημαντικές αλλαγές αναμένονται πλέον σε ό,τι αφορά το κράτος του Κατάρ, ο Εμίρης του οποίου είναι γνωστός στη Ζάκυνθο για τις επενδύσεις που φέρεται να επιθυμεί να πραγματοποιήσει στα ορεινά του νησιού. Το Κατάρ μπήκε σε «καραντίνα» από μια σειρά Αραβικών κρατών. 

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα τάσσεται με επιφύλαξη απέναντί του, αφού κατηγορείται για στήριξη του περιβόητου τρομοκρατικού Ισλαμικού Κράτους. Το θέμα είναι εξόχως ενδιαφέρον, αφού η εταιρία που θέλει να επενδύσει σε εκτάσεις χιλιάδων στερεμάτων στη βορειοδυτική Ζάκυνθο, είναι κρατικών συμφερόντων με κύριο ενδιαφερόμενο τον ίδιο τον Εμίρη του Κατάρ. Για πολλούς γεννώνται αξεπέραστες επιφυλάξεις ως προς την ηθική πλευρά της επένδυσης και αισθάνονται δικαιωμένοι για τη στάση που εξαρχής τήρησαν απέναντι στις διαδικασίες της αγοραπωλησίας της επίμαχης έκτασης.
Παρακολουθώντας με επιφύλαξη τις εξελίξεις
Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό, «μπάζει» νομικά και έχει λάβει τη δικαστική οδό. Η πρωτοβουλία της τοπικής Μητρόπολης, αλλά και η στήριξη των τοπικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτή Ζακύνθου, Στ. Κοντονή, σε ζητήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος και νομιμότητας πράξεων ή παραλείψεων, δείχνουν ότι «φρενάρουν» μια εξέλιξη που για αρκετούς, τη συγκεκριμένη περίοδο, δεν θα λειτουργούσε θετικά για το νησί της Ζακύνθου.
Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όλα δείχνουν ότι για μία ακόμη φορά, η Ζάκυνθος –με πρωτοβουλία ολίγων– απέφυγε να ταυτιστεί με τις άσχημες εξελίξεις.

Παράλληλα, η αναπάντεχη αυτή τροπή φέρνει σε αντιπαράθεση τις «βεβιασμένες» δηλώσεις του Υπουργού άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος, βρέθηκε «πολιτικά και εθνικά εκτεθειμένος», σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. Η θέση του Υπουργού άμυνας, προφανώς θα βοηθούσε τα μέγιστα ώστε να είναι πολύ καλά ενημερωμένος ο επικεφαλής, για τις διεθνείς εξελίξεις και για τον αποκαλυπτόμενο ρόλο του Κατάρ, απέναντι στην τρομοκρατία. Το ερώτημα παραμένει εύλογο: οι μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών ήξεραν και η Ελλάδα έψαχνε αναπτυξιακές επενδύσεις fast track υπό τον Εμίρη του Κατάρ;

Άλλωστε οι βαρύγδουποι λόγοι του κ. Καμμένου, μέσα στην Βουλή των Ελλήνων και η βιασύνη του για τις επενδύσεις στη Ζάκυνθο, γεννούν μεγάλο προβληματισμό. Ένα γεγονός με τόσο ευρεία και εξαιρετικά σοβαρή γεωπολιτική σημασία, με τρομακτικό παγκόσμιο επίπεδο, στους τομείς της πολιτικής και της οικονομίας, μπορεί να αξιολογηθεί σε σχέση με την εμπλοκή της Ζακύνθου; Ο έγκριτος νομικός και συνήγορος της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου, στη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε όσους διεκδικούν τις εκτάσεις που φέρεται να αγόρασε ο Εμίρης του Κατάρ, μιλά αποκλειστικά στην ΗΜΕΡΑ.
Ανατροπή της εικόνας του Κατάρ
«Το γεγονός ότι τα πιο κοντινά κράτη στο Κατάρ, τα οποία άλλωστε θωρούνται αδελφά αραβικά κράτη και είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου την πραγματικότητα του Κατάρ, το κατηγορούν και το ενοχοποιούν για χρηματοδότηση φανατικών μουσουλμάνων, αποτελεί ένα αξεπέραστο διεθνές γεγονός, και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα κράτη αυτά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πράττουν», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκούσκος. 

Όπως εξηγεί, το γεγονός αυτό ανατρέπει διεθνώς την εικόνα του Κατάρ και, σε όσους παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις, είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό, η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας παρακολουθεί τον τρόπο, τις πηγές αλλά τους ανθρώπους που διακινούν μαύρο χρήμα προκειμένου να χρηματοδοτούνται ομάδες φανατικών μουσουλμάνων. «Είναι βέβαιο ότι αυτό συνδυάζεται με την επίσκεψη Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και, εκ των γεγονότων, προκύπτει ότι οι ΗΠΑ και η πλειοψηφία των αραβικών χωρών ενοχοποιεί το Κατάρ για τη διεθνή τρομοκρατία».
«Δικαιωμένος για τη θέση μου»
«Για ό,τι έχω υποστηρίξει, μέχρι στιγμής, λυπάμαι που το λέω μα, νιώθω δικαιωμένος, διότι έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία όχι μόνο να επενδύουμε σε έναν τόπο αλλά το ποιος είναι αυτός που επιθυμεί να επενδύσει. Και, το ποιος είναι αυτός, τώρα, με τις διεθνείς αυτές εξελίξεις, αρχίζει να φαίνεται. Εκείνο που υποστήριζα είναι ότι οι μεθοδεύσεις που στήθηκαν ώστε να ξεπουληθεί το καλύτερο τμήμα του νησιού της Ζακύνθου, δείχνουν ότι τα πρόσωπα που συνέβαλαν σε αυτό έπαιξαν ύποπτο ρόλο. Ερχεται λοιπόν σήμερα η διεθνής αυτή εξέλιξη να εξηγήσει πολλά», επισημαίνει ο κ. Γκούσκος.
«Το νησί μας σε καθαρά χέρια»
Σύμφωνα με τον κ. Γκούσκο, «η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά και τους ελάχιστους αυτούς που ‘ερωτοτροπούσαν’ με κάθε είδους επένδυση και με κάθε μέσο, στο πλαίσιο της αρχής ‘ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’. Αυτή είναι η αρχή των απατεώνων, διότι η αλήθεια είναι ότι τα μέσα αναδεικνύουν και το σκοπό και τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να έχει άγιο σκοπό κάποιος που μετέρχεται βρώμικων μέσων. Η μεθόδευση αυτή, από πλευράς πωλητών και αγοραστών, δηλαδή το πώς πουλήθηκε το καλύτερο κομμάτι της Ζακύνθου, δείχνει ακριβώς ποιες ήταν οι αρχές και ποια ήτα τα πρόσωπα που συνήργησαν», τονίζει ο κ. Γκούσκος και επισημαίνει πως και ο τελευταίος δύσπιστος πολίτης του νησιού μας να κατανοήσει πλήρως ότι η Ζάκυνθος θα πρέπει να παραμείνει μακριά από αυτού του είδους την ανάπτυξη και από αυτού του είδους τους επενδυτές. «Εγώ λοιπόν θέλω να παραμείνει το νησί μου σε καθαρά χέρια», συμπληρώνει.
«Ανάπτυξη χωρίς ηθική δεν υπάρχει»
Εκτός από την έκταση στα βορειοδυτικά του νησιού, το Κατάρ έχει εμπλακεί και σε άλλες επενδύσεις στο Ιόνιο, όπως στο ξενοδοχειακό κατάλυμα Miramar στην Κέρκυρα και στο νησάκι Οξυά. 

Ο κ. Γκούσκος υποστηρίζει πως «όχι μόνο η Ζάκυνθος ή τα Ιόνια Νησιά αλλά ολόκληρη η χώρα μας, παρά το στάδιο απόγνωσης στο οποίο βρίσκεται, δεν θα πρέπει να εκλιπαρεί επενδύσεις από τον οιονδήποτε χωρίς να συνυπολογίζεται η πηγή των χρημάτων και τι κρύβεται πίσω από αυτά. Ανάπτυξη χωρίς ηθική δεν υπάρχει και αυτός είναι ο γνώμονας που θα πρέπει να επικρατεί για όλες τις επενδύσεις στο Ιόνιο».

φωτο: newsonly
Η κρίση και η εξέλιξή της
Για να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας τι ακριβώς έχει αποφασιστεί, 5 αραβικές χώρες διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις εμ το Κατάρ. Πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Υεμένη και την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης ενώ σε αυτές προστέθηκαν και οι Μαλδίβες. Τα κράτη αυτά κατηγορούν το Κατάρ ότι στηρίζει την τρομοκρατία ενώ έλαβαν σειρά μέτρων με σκοπό να το απομονώσουν. Τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία απέκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ και μέσα σε 24 ώρες ανέστειλαν την αεροπορική και ναυτική σύνδεση μαζί του. Οι πολίτες των τριών αυτών κρατών απαγορεύεται πλέον με μεταβούν στο Κατάρ ενώ ζητήθηκε από τους Καταριανούς να αποχωρήσουν άμεσα από τις χώρες αυτές, με εξαίρεση τους προσκυνητές στους ιερούς μουσουλμανικούς χώρους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε χρηματοδότηση τρομοκρατών, ενώ με το μέρος του έχει τη γειτονική Τουρκία η οποία έσπευσε να αποστείλει στρατεύματα στη βάση της στο Κατάρ, μετά από απόφαση της Εθνοσυνέλευσης και μάλιστα με διαδικασία του κατεπείγοντος. Στη σοβαρότερη κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ αραβικών χωρών εδώ και δεκαετίες, ο μόνος σύμμαχος του Κατάρ είναι η γείτονα χώρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ασκεί δριμεία κριτική στην απόφαση των πέντε χωρών για την απόφασή τους να απομονώσουν το Κατάρ και υποστηρίζοντας πως ενέργειες όπως αυτές μάλλον δημιουργούν παρά λύνουν προβλήματα.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ οι οποίες στάθμευαν στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ η οποία πολεμά εναντίον του σιϊτικού κινήματος των Χούθι, το οποίο θεωρείται πως υποστηρίζεται από το Ιράν, επέστρεψαν στο εμιράτο σήμερα, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση του Κατάρ στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
http://imerazante.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom