Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Αμφιβολίες για τη γνησιότητα του SMS των απαγωγέων

Ενώ αρχικά αξιολογήθηκε ως «καλή εξέλιξη»

Το γεγονός ότι η οικογένεια έχει λάβει μηνύματα και τηλεφωνήματα από άσχετους στους 3 μήνες που διαρκεί η ομηρεία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μήνυμα δεν συνοδεύεται από απόδειξη ζωής κάνει την ΕΛΑΣ να αμφιβάλει

Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνουν αστυνομικές πηγές στην Κρήτη για το αν πράγματι πίσω από το νέο SMS που έλαβε η οικογένεια του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη βρίσκονται οι απαγωγείς του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο, η οικογένεια του επιχειρηματία που την Παρασκευή συμπληρώνει τρεις μήνες στα χέρια των απαγωγέων του, οι δράστες έστειλαν μήνυμα στο οποίο έγραφαν μόνο δύο λέξεις: «Είμαστε εδώ» και τίποτα περισσότερο και κυρίως καμία απόδειξη ζωής για τον 54χρονο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του cretalive.gr «υπάρχει κάτι που (από την πρώτη στιγμή της απαγωγής και του τρόπου που επέλεξαν οι εγκληματίες να επικοινωνούν) απασχολεί τους αστυνομικούς: είναι σίγουρα αυτοί οι απαγωγείς; πράγματι πίσω από το νέο SMS κρύβονται οι άνθρωποι που έχουν αρπάξει το Μιχάλη Λεμπιδάκη ή μήπως είναι και κάποιοι που " βρήκαν φως και μπήκαν " εκμεταλευόμενοι τον ασυνήθιστο τρόπο και την απόλυτη ανωνυμία που προσφέρει η συγκεκριμένου τύπου επικοινωνία;»

Στο ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται ότι «στις πρώτες ημέρες της απαγωγής υπήρξαν και τέτοια τηλεφωνήματα από επιτήδειους που θέλησαν να θολώσουν τα νερά, μη έχοντας καμμιά σχέση με τους απαγωγείς που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση, χωρίς να εμπλέκονται σ' αυτήν».

Και ενώ το νέο για την επικοινωνία των απαγωγέων αξιολογείται ως θετική εξέλιξη, εντούτοις από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από απόδειξη ζωής του επιχειρηματία ελέγχεται τόσο για την αξιοπιστία του, όσο και για το τι πραγματικά επιδιώκει ο ανώνυμος αποστολέας.

Μάλιστα, το cretalive επισημαίνει ότι τα μηνύματα που έχουν αποστείλει οι απαγωγείς τα διαβάζει αποκλειστικά η οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη και ο αστυνομικός- διαπραγματευτής που αποτελεί το σύνδεσμο της οικογένειας με την ΕΛΑΣ και κανένας άλλος. Για λόγους ασφαλείας και διασφάλισης του απορρήτου της επαφής δεν ενημερώνεται απολύτως κανένας άλλος.

Το χρονικό της απαγωγής

Η απαγωγή Λεμπιδάκη έγινε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, και ενώ ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν καθ' οδόν από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα - ένα οικισμό έξω από την πόλη. Ο συναγερμός σήμανε μετά τον εντοπισμό του πολυτελούς αυτοκινήτου του επιχειρηματία, που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο, με ανοιχτές τις πόρτες στον επαρχιακό δρόμο και τρακαρισμένο.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αυτοκίνητο του συγκεκριμένου προσώπου και επικοινώνησε με την οικογένειά του, που δήλωσε άγνοια για το τι είχε συμβεί. Αμέσως σήμανε συναγερμός, ενώ η οικογένεια κάλεσε μια φορά στο κινητό του 54χρονου. Το τηλέφωνο ήταν ακόμη ανοιχτό εκείνη την ώρα, αλλά «σίγησε» από εκείνη τη στιγμή και μετά.

Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε να επέμβει καθώς δύο αυτοκίνητα καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό, που κάηκαν, ωστόσο, ολοσχερώς. Όπως εκτιμάται, το ένα αυτοκίνητο το είχαν χρησιμοποιήσει για να «κλείσουν» το όχημα του επιχειρηματία, ενώ στο δεύτερο, κατά πάσα πιθανότητα τον επιβίβασαν αρχικά, μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με άλλο.

Ο επιχειρηματίας είχε πέσει σε καλοστημένη ενέδρα. Αφού τον ακινητοποίησαν, τον έβγαλαν δια της βίας από το όχημά του, τον επιβίβασαν σε άλλο και εξαφανίστηκαν.

Οι δράστες έβαλαν φωτιά και στα δύο αυτοκίνητα για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής, που είδαν τον πυκνό καπνό, ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και αμέσως έφτασαν δύο οχήματα με οκτώ πυροσβέστες που έσβησαν τις φλόγες. Όμως, τα οχήματα είχαν ήδη καταστραφεί και πλέον εξετάζονται από ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τυχόν αποτυπώματα και ίχνη γενετικού υλικού, τόσο στα αυτοκίνητα, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Ωστόσο, το γεγονός ότι στην περιοχή έβρεχε, περιορίζει σημαντικά τις ελπίδες για κάτι τέτοιο.

Όλο αυτό το διάστημα, οι απαγωγείς Λεμπιδάκη κινούνταν με μεγάλη προσοχή και έχοντας λάβει μαθήματα από τα λάθη που έκαναν άλλοι «συνάδελφοί τους» στο παρελθόν, είχαν θέσει συγκεκριμένους όρους ακόμη και για τα χαρτονομίσματα που επρόκειτο να δοθούν ως λύτρα. Ζητούσαν συνολικά 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα πενήντα εκατομμύρια να δοθούν σε μικρής αξίας χαρτονομίσματα, χρησιμοποιημένα και όχι της ίδιας σειράς.

Προσπαθούσαν με τον τρόπο αυτό να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να καταγραφούν τα χρήματα και να προδοθούν στη συνέχεια από τα ίχνη των χαρτονομισμάτων, όπως έγινε στο παρελθόν: Για παράδειγμα, το ξήλωμα της συμμορίας Παλαιοκώστα που είχε απαγάγει τον βιομήχανο Γιώργο Μυλωνά, ξεκίνησε από την Κρήτη, όταν εντοπίστηκαν χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, τα οποία ξόδευε αφειδώς ένας από τους συνεργούς, σερβιτόρος στο επάγγελμα, ο οποίος ξαφνικά, από το πουθενά, αγόρασε τοις μετρητοίς ένα πολυτελές τζιπ.

Η οικογένεια Λεμπιδάκη, μια κρητική οικογένεια με ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της και με χαμηλό κοινωνικό προφίλ, όλο αυτό το διάστημα ήταν ουσιαστικά «απομονωμένη». Άνθρωποι από το ευρύτερο κοινωνικό της περιβάλλον έλεγαν ότι όλα τα μέλη της βρίσκονταν στα όρια της ανθρώπινης ψυχικής αντοχής, καθώς προσπαθούν να αντέξουν σε ένα θρίλερ που εξελισσόταν σε δύο επίπεδα: Το πρώτο, σ΄εκείνο της κράτησης του ανθρώπου τους, υπό άγνωστες συνθήκες και με την απειλή για τη ζωή του να είναι υπαρκτή κάθε λεπτό που περνά. Το δεύτερο, στην προσπάθεια να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα: Οι κανόνες των capital controls δεν έχουν προβλέψει εξαιρέσεις για περιπτώσεις που από τα χαρτονομίσματα εξαρτάται κυριολεκτικά, άμεσα και καταλυτικά μια ζωή. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε η παρέμβαση αρχικά της Τράπεζας της Ελλάδας και ακολούθως και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να γίνει «by pass» στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων. Μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια είχαν οδηγήσει σε μια απίστευτη αλληλογραφία και ατελείωτες συνεννοήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom