Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Γέμισε φυτοπλαγκτόν ο Θερμαϊκός (φωτο)


Τεράστιες ποσότητες φυτοπλαγκτόν καλύπτουν τις τελευταίες μέρες όλο το μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης, από το ύψος του λιμανιού, αναδύοντας έντονη δυσοσμία και κάνοντας απογοητευτική την εικόνα του Θερμαϊκού.


Τα μέτρα καθαρισμού της περιοχής συνεχίζονται για τρίτη ημέρα, με την υλοποίηση ενός δοκιμαστικού σχεδίου για την απομάκρυνση του φυτοπλαγκτόν, ωστόσο όπως σημειώνουν οι ειδικοί το φαινόμενο παρουσιάζει πρωτόγνωρη ένταση και έκταση.

Την επιχείρηση, πιλοτικού χαρακτήρα, έχει αναλάβει το γνωστό απορρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» της North Aegean Slops, που εξειδικεύεται στον επιφανειακό καθαρισμό όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι ο περιορισμός, όσο το δυνατόν, της έκτασης του φαινομένου.

Η εταιρεία, μάλιστα, ενεργοποίησε μια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, τη μοναδική που υπάρχει στην Ελλάδα, και μπορεί να διαχειριστεί οργανικά φορτία και επικίνδυνα απόβλητα, ωστόσο η απορρόφηση του καφέ και άσπρης απόχρωσης πλαγκτόν από τον εξοπλισμό της «Αλκίππης» καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς αποτελείται από πολύ μικρού διαμετρήματος στοιχεία και η παρουσία του εκτείνεται σε μεγάλους τομείς.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Φυτιάνος, «είναι πραγματικά πρωτόγνωρο το μέγεθος που έχει πάρει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Πρώτη φορά έχει πάρει τέτοια έκταση και κινείται με τόση ένταση στο Θερμαϊκό κόλπο».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Φυτιάνου το φαινόμενο έχει φτάσει στο μέγιστο στάδιο της ανάπτυξης και τώρα ξεκινάει το στάδιο της αποσύνθεσης, ωστόσο παραμένει άγνωστο το διάστημα που θα διαρκέσει, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν άμεσα το φαινόμενο και ενδεχομένως να διαρκέσει πάνω από δυο εβδομάδες».

http://www.parapolitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom