Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Συγκλόνισε χτες ο Μανώλης Γλέζος: "Κι αν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου"! (βίντεο)


- Κατάθεση ψυχής από τον Μανώλη Γλέζο, στην παρουσίαση του βιβλίου του, με τον τίτλο "Ακρωνύμια"
- Μίλησε για τους συναγωνιστές του στη μάχη, οι οποίοι πια δεν ζουν
- "Στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη,

μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις"
- Ξεκάθαρο μήνυμα στους πολιτικούς! Τους έθεσε προ των ευθυνών τους και υπεύθυνους να κάνουν πράξη τα όνειρα των ανθρώπων
- "Θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ"
- Το ψιθύρισμα του Αλέξη Τσίπρα στο αυτί του Μανώλη Γλέζου αμέσως μετά την ομιλία του
- Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο



Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου.Ο ίδιος, φανερά συγκινημένος, μίλησε για τους λόγους που το ελληνικό έθνος άντεξε παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς.

Το νέο βιβλίο της ζωντανής ιστορίας της Αριστεράς στη χώρα μας, με τίτλο «ΑΚΡΩΝΥΜΙΑ», προλόγισε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Δείτε στη συνέχεια του κειμένου την ομιλία του Μανώλη Γλέζου
Συγκίνηση και... μήνυμα!
Η πιο συγκινητική στιγμή, ωστόσο, ήταν όταν ο Μανώλης Γλέζος μίλησε για τους συναγωνιστές του. Τους συντρόφους του στη μάχη και το τι έλεγαν πριν από κάθε μάχη, πριν από κάθε εκτέλεση.

Στην πραγματικότητα ήταν ένα μανιφέστο. Ήταν η κοινωνικοπολιτική παρακαταθήκη του. Διότι δεν μίλησε μόνο για τους συναγωνιστές του, αλλά και για τα όνειρά τους. Τα οποία όπως είπε, προσπαθεί να εκπληρώσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έθεσε τους πολιτικούς προ των ευθυνών τους, λέγοντας πως αυτό είναι και δική τους ευθύνη. Το να εργάζονται, δηλαδή, για τα όνειρα των ανθρώπων πυ έδωσαν την ζωή τους στη μάχη...

"Κι αν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ", είπε λίγο πριν κλείσει καταχειροκροτούμενος την ομιλία του και κάτσει στην καρέκλα πιάνοντας το κεφάλι του συγκινημένος...
Φωτογραφία: EurokinissiΦωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: EurokinissiΦωτογραφία: Eurokinissi
Η φωνή του έσπαγε, μίλησε για την πολυπραγμοσύνη του, την οποία όπως είπε, οφείλει στους συναγωνιστές του που έχουν φύγει από τη ζωή και όσα έλεγε θα μπορούσαν να είναι λόγια ενός ταλαντούχου συγγραφέα. Ήταν όμως τα λόγια ενός ανθρώπου που πολέμησε για τη χώρα του, χωρίς φόβο για την ίδια του την ζωή. Και ήταν απλά συγκλονιστικά.

"Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις"
Τόνισε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος: "Γιατί να υπάρχει αυτή η πολυπραγμοσύνη; Αγαπητοί φίλοι, στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη, μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσύ δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. 

Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα! Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Είναι δυνατόν;

Το δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και οι άνθρωποι, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που πολέμησα μαζί τους, οι άνθρωποι που αντιμετωπίσαμε μαζί τον θάνατο, δεν ζούνε σήμερα. Μπορώ να τους ξεχάσω; Είναι δυνατόν να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Δεν είναι δυνατόν. Και γι' αυτό έχω όπως λένε αυτήν την πολυπραγμοσύνη. Γιατί ο καθένας τους μου 'λεγε, εγώ θέλω να γίνω γεωλόγος. Εγώ θέλω να γίνω υδραυλικός. Εγώ θέλω να γίνω... Εκτελώ εντολές, ή προσπαθώ να εκτελέσω τις εντολές τους. Προσπαθώ. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω.

Επειδή πιστεύω ότι η σύναξη αυτή δεν είναι ένα ακροατήριο, αλλά εσείς συμμετέχετε ως ενεργοί πολίτες στο πολιτικό γίγνεσθαι, ο καθένας σας στον τομέα του αναλαβαίνει να κάνει πράξεις τα όνειρα αυτών των ανθρώπων. Κι αν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου... Ναι Τόσκα (σ.σ. απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη) θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ. Ευχαριστώ".

Δείτε την συγκλονιστική ομιλία του Μανώλη Γλέζου

Αμέσως μετά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας πλησίασε τον Μανώλη Γλέζο, με τους δύο άνδρες να ανταλλάζουν χειραψία και τον πρωθυπουργό να του λέει κάτι στο αυτί.
Η χειραψία Τσίπρα - Γλέζου / Φωτογραφία: EurokinissiΗ χειραψία Τσίπρα - Γλέζου / Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: EurokinissiΦωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: EurokinissiΦωτογραφία: Eurokinissi
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Τόσκας / Φωτογραφία: EurokinissiΑλέξης Τσίπρας και Νίκος Τόσκας / Φωτογραφία: Eurokinissi
Καθολική αναγνώριση
Για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο φιλόλογος-συγγραφέας, Λαοκράτης Βάσσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι ο Μανώλης Γλέζος είναι ένα πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητα, τη συνύπαρξη και όχι το διχασμό και πρόσθεσε λέγοντας πως «το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου είναι μια γροθιά στην τρέχουσα υποτίμηση και απαξίωση της γλώσσας και της μόρφωσης. Είναι ένα καμπανάκι σε μια εποχή φτώχειας για τη γλώσσα».
Ο Νίκος Βούτσης / Φωτογραφία: EurokinissiΟ Νίκος Βούτσης / Φωτογραφία: Eurokinissi
«Ο Μανώλης Γλέζος είναι παρών συνεχώς από διάφορα μετερίζια» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και σημείωσε ότι ο Μανώλης Γλέζος έχει παρέμβει δύο φορές ζητώντας το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου και ήταν παρών στο αίτημα των γερμανικών επανορθώσεων.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις στο ζήτημα του φακέλου της Κύπρου, ως ελάχιστη επανόρθωση μιας ηθικής και ιστορικής υποχρέωσης που έχει η χώρα μας απέναντι στους Κύπριους και τους Ελλαδίτες».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπογράμμισε ότι «πέρα από τις όποιες πολιτικές διαμάχες και αντεγκλήσεις, πέρα από τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις ή θέσεις, υπάρχει και μια άλλη κοινή παραδοχή, ότι μπορούμε να ομονοούμε συμπράττοντας στο γενικό καλό». «Τελικά, έστω και σε συγκεκριμένα μεγάλα ζητήματα οφείλουμε να συνεννοηθούμε, με τις όποιες διαφοροποιήσεις μας» τόνισε.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Μανώλης Γλέζος / Φωτογραφία: EurokinissiΒαγγέλης Μεϊμαράκης και Μανώλης Γλέζος / Φωτογραφία: Eurokinissi
Επίσης αναφέρθηκε στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, σημείωσε ότι «οι αγώνες του Μανώλη Γλέζου για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας είναι εξίσου σημαντικοί με τους αγώνες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί παράδειγμα.

Παράδειγμα ήθους, ευπρέπειας, αγωνιστικότητας, μα πάνω απ' όλα φιλοπατρίας. Η αγάπη του για την χώρα μας είναι μεγάλη και άδολη. Ένα είναι σίγουρο: Η Ελλάδα μας πάντα θα χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Μανώλη Γλέζο».

Ο Λαοκράτης Βάσσης έκανε γλωσσολογική και φιλολογική ανάλυση του βιβλίου, είπε ότι «πρόκειται για τον ερευνητικό καρπό ενός, που το μεράκι του για τη γλώσσα υπερκαλύπτει τους όποιους πανεπιστημιακούς τίτλους, και αυτός ο ένας είναι ο Μανώλης Γλέζος.
Φωτογραφία: EurokinissiΦωτογραφία: Eurokinissi
Ο ακάματος και αναγεννησιακός Μανώλης Γλέζος, υπό την έννοια του πολυδιάστατου και καθολικού ανθρώπου». Αναφέρθηκε «στο φαινόμενο Μανώλης Γλέζος» του οποίου όλη η ζωή είναι μια διαρκής αντίσταση και κατέληξε λέγοντας πως «καμαρώνουμε που είναι μαζί μας, καμαρώνει όλος ο τόπος που είναι μαζί μας, γιατί κρατάει στα χέρια του σημαίες που μπορούν να βγάλουν τον τόπο από τα μεγάλα αδιέξοδα όπου βρίσκεται σήμερα».

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του βιβλίου

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας και οι πρώην υπουργοί, Γιάννης Πανούσης και Αριστείδης Μπαλτάς.
Φωτογραφία: EurokinissiΦωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: EurokinissiΦωτογραφία: Eurokinissi
Τέλος, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Νίκος Μανιός και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, όπως επίσης ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Χρήστος Μαυραγάνης
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom