Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ

Με τακτικισμούς και διαρροές για καυτές πατάτες το Μαξίμου επιδιώκει να σύρει τη Γερμανία και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης στη συζήτηση για το χρέος... 

Στη γερμανική πλευρά βρίσκει η κυβέρνηση τον «βολικό εχθρό» για να δικαιολογήσει τη διάψευση των προσδοκιών της για το χρέος από τη σημερινή σύνοδο του Eurogroup, επιδιδόμενη μάλιστα την ύστατη στιγμή σε ερασιτεχνικές πρακτικές διαπραγμάτευσης.

Παρά τα συνεχή μηνύματα από τις Βρυξέλλες να μην παραπεμφθεί το ζήτημα σε Σύνοδο Κορυφής, η Αθήνα επεδίωξε να στείλει μηνύματα πως επιμένει. Κυβερνητικός αξιωματούχος υπηρετώντας αυτή την τακτική δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «βρισκόμαστε μακριά από την εξεύρεση λύσης» στο Eurogroup.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να βάλει στο παιχνίδι την Aνγκελα Μέρκελ και να ασκήσει πίεση προς την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - για τον οποίο πνέουν μένεα στο Μαξίμου μετά τη δήλωσή του για τις σχέσεις Τσίπρα - Τσακαλώτου και τις επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με την κΚαγκελάριο - ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την καυτή πατάτα θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κυρία Μέρκελ», υπονοώντας τη Σύνοδο Κορυφής.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ... ΙΟΥΛΙΟ. Από την κυβέρνηση τονίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των 19 χωρών της ευρωζώνης εάν το Eurogroup οδηγηθεί σε ναυάγιο για το χρέος, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης φαίνεται πως έχουν δρομολογηθεί.

Την ίδια στιγμή, κοινοτικοί παράγοντες ουσιαστικά «γείωναν» το ελληνικό αίτημα, διευκρινίζοντας πως η συζήτηση για το χρέος στη Σύνοδο Κορυφής ουσιαστικά θα οδηγήσει σε αναπομπή του ζητήματος στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση μάλιστα, θα είναι η τελευταία πριν από τις θερινές διακοπές.

Στο Μαξίμου, πάντως, ισχυρίζονται πως το ελληνικό αίτημα για Σύνοδο Κορυφής στηρίζουν και άλλοι εταίροι, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες». Μολαταύτα, δεν τις κατονομάζουν, υπονοώντας το περίφημο «μέτωπο του Νότου» και κυρίως Γαλλία και Ιταλία, με αφορμή και τη γαλλική πρόταση για εξυπηρέτηση του χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ... Μέσα σ' αυτό το φορτισμένο κλίμα, η αντιφατική στάση και οι αλληλοσυγκρουόμενες επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς διαδέχονται η μία την άλλη. Ηταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκείνος που τη Δευτέρα έλεγε ενώπιον του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ πως «η δραματοποίηση δεν ωφελεί κανέναν».

Μία μέρα αργότερα, ωστόσο, έβαζε ξανά στο τραπέζι το σενάριο της Συνόδου Κορυφής και πριν από το ανέβασμα των τόνων απέναντι στη Γερμανία φρόντιζε ξανά ο ίδιος, μέσω άρθρου του που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και τη γερμανική «Die Welt», να δηλώσει αισιόδοξος: «Είμαστε γεμάτοι από ελπίδα και προσδοκία […] γιατί έχουμε κάνει όσα οφείλουμε και συνεχίζουμε στον ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο. Στον δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού. Και το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. Να σεβαστούν τη χώρα μου. Να σεβαστούν την Ελλάδα».

Αυτό που φαίνεται να επιδιώκει παρασκηνιακά η κυβέρνηση έως την τελευταία στιγμή είναι να μη φύγει από τις Βρυξέλλες με μια συμφωνία που δεν θα είναι κατά τι καλύτερη σε σχέση με αυτή που απέρριψε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ακόμη και αν οι βελτιώσεις θα εξαντλούνται στις περίφημες «λεκτικές διατυπώσεις» και οι εξελίξεις θα παραπεμφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές ή το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, απομακρύνοντας έτσι και την προοπτική ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ... ΝΙΚΗ. Μέσα από τη δραματοποίηση των τελευταίων ωρών και το «αντάρτικο» απέναντι στον Σόιμπλε, μια συμφωνία έστω και με συμβιβασμό με... γαλλικό άρωμα, σε συνδυασμό με την απόφαση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αποδέσμευση της δόσης - που θα είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερη από το αρχικό πλάνο των 7,4 δισ. ευρώ - μπορεί να παρουσιαστεί επικοινωνιακά ως κατάκτηση και επιτυχία από την κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό βέρτιγκο αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό. Η ΝΔ, διά του εκπροσώπου της Βασίλη Κικίλια κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αυτοπαγιδεύτηκε στο ζήτημα του χρέους, με το Μαξίμου να απαντά πως «στη ΝΔ δείχνουν για μία ακόμη φορά να μην κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 15/6/17
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom