Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Η ΕΛ.ΑΣ. για την τεράστια λεία των ληστών κοσμημάτων (φωτο & βίντεο)

Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στους κατόχους τους

Πάνω από 3.00ο ληστείες με λεία μεγαλύτερη από 50 εκατομμύρια ευρώ,αναφέρουν τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. για τις σπείρες που "ξάφριζαν" σπίτια επωνύμων και όχι μόνο.

700 κιλά κοσμήματα βρέθηκαν μόνο σε τριώροφο σπίτι στο Χαλάνδρι αξίας πάνω από 10 εκ. ευρώ.Είχαν κρύψει λεφτά και κοσμήματα ακόμη και μέσα στο φούρνο και το ψυγείο!

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη σχετικά με αποτελέσματα των συνεχιζόμενων ερευνών για την εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε σωρεία ληστειών και διαρρήξεων στην Αττική.


Κυρίες και Κύριοι, καλή σας ημέρα,

Από την προηγούμενη Παρασκευή -23 Ιούνιου 2017- βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας πάνω από επτακόσια κιλά χρυσαφικά και κοσμήματα καθώς και άλλα τιμαλφή και κειμήλια, όπως πολύτιμοι λίθοι, συλλεκτικά νομίσματα, θρησκευτικές εικόνες και άλλα αντικείμενα, τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 10.000.000 ευρώ και προέρχονται από τη δράση του γνωστού εγκληματικού δικτύου στον τομέα των ληστειών και διαρρήξεων, που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα αντικείμενα αυτά θα επιστρέψουν και πάλι στα χέρια των ιδιοκτητών και των κατόχων τους, οι οποίοι συχνά συνδέονται μαζί τους με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, σε προσωπικό ή οικογενειακό επίπεδο.

Στις 4 Νοεμβρίου 2016, στην πρώτη μας παρουσίαση για την εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε σωρεία ληστειών και διαρρήξεων στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας, σας είχα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει χειριστεί διαχρονικά η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Είχα τονίσει τότε χαρακτηριστικά ότι η αποδόμηση των οργανώσεων αυτών συνιστά ένα αποφασιστικό, ένα καίριο «χτύπημα» στο πλέον δομημένο και άρτια οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας στον τομέα των ληστειών και των διαρρήξεων.

Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις έρευνες μας είναι πράγματι καταλυτικά.

Υπενθυμίζω ότι σε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, με πάνω από χίλιους αστυνομικούς και τριάντα επτά δικαστικούς λειτουργούς :
  • συλλάβαμε 41 μέλη του εγκληματικού δικτύου, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές,
  • πραγματοποιήσαμε δεκάδες έρευνες και κατασχέσαμε πάνω 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες, πλήθος χρυσαφικών – κοσμημάτων μεγάλης αξίας και περισσότερα από 60 πολυτελή οχήματα,
  • ενώ συνδέσαμε προανακριτικά περισσότερες από τριακόσιες υποθέσεις με τη δράση του εγκληματικού αυτού δικτύου.
Η μορφολογία της δαιδαλώδους αυτής υπόθεσης μας οδηγούσε ανεπιφύλακτα στο συμπέρασμα ότι είχαμε μπροστά μας ένα μακρύ και επίπονο δρόμο στο πεδίο των ερευνών. Συνεχίσαμε λοιπόν βήμα – βήμα, με υπομονή και επιμονή και οι εξελίξεις μας δικαίωσαν απόλυτα.

Έτσι, τους επόμενους μήνες καταφέραμε να συλλάβουμε διαδοχικά τρία αρχηγικά μέλη του εγκληματικού δικτύου, στις 9 Δεκεμβρίου 2016 στην Μάνδρα έναν 46χρονο ημεδαπό, στις 11 Ιανουαρίου 2017 στον Πειραιά έναν 36χρονο και στις 17 Ιανουαρίου 2017 στο Καματερό άλλον ένα 34χρονο ημεδαπό.

Σε έρευνες που έγιναν τότε σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους και τραπεζικές θυρίδες, είχαν βρεθεί πλήθος κοσμημάτων, των οποίων η αξία υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ καθώς επίσης 700 χρυσές λίρες, δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά και πολλά πολυτελή ρολόγια.

Προσθέσαμε ακόμα στο ενεργητικό μας 33 επιπλέον εξιχνιάσεις διαρρήξεων και κλοπών σε οικίες, εταιρείες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με τη συνολική αξία των κλαπέντων κοσμημάτων και των χρηματικών ποσών να υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολούθως, αρχές Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήσαμε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ανοίξαμε συγκεκριμένες θυρίδες σε τραπεζικά καταστήματα. Σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ελευσίνα βρέθηκε θυρίδα μέλους της οργάνωσης, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 120.010 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε.

Με τα δεδομένα που είχαμε συλλέξει μέχρι τότε καταφέραμε να συνθέσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του «παζλ», που σκιαγραφεί τη δράση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, γεγονός που μας επέτρεψε να ιχνηλατήσουμε νέες πτυχές της υπόθεσης.

Έτσι πρόσφατα προχωρήσαμε σε άλλες 7 ταυτοποιήσεις μελών του εγκληματικού δικτύου, σε δεκάδες καινούργιες εξιχνιάσεις, με αφαιρεθέντα αντικείμενα αξίας άνω των 6.000.000 ευρώ αλλά και σε έρευνες που μας απέφεραν κατασχέσεις κλοπιμαίων, η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.

Είχε προηγηθεί, στις 16 Ιούνιου 2017, η σύλληψη ενός 43χρονου και μιας 40χρονης, οι οποίοι, μέσω νομιμοφανών ενεχυροδανειστηρίων, διέθεταν για ρευστοποίηση στην αγορά, κοσμήματα, ρολόγια και λοιπά τιμαλφή, τα οποία προέρχονται από τη δράση του εγκληματικού δικτύου αλλά και από τη δράση άλλων κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου. ( Σχετικό το από 17-06-2017 Δελτίο Τύπου μας )

Οι συλλήψεις αυτές και τα καινούργια στοιχεία που προστέθηκαν, ανατροφοδότησαν τις έρευνες μας, οι όποιες προσανατολίστηκαν επιπλέον στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των χώρων που χρησιμοποιούσαν για την απόκρυψη των κλοπιμαίων.

Ακολούθησαν πολλές έρευνες σε χώρους και σε τριώροφο κτίσμα στο Πάτημα Χαλανδρίου, που συνδέεται με τον 43χρονο συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα 700 και πλέον κιλά χρυσαφικά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, που προανέφερα και στα οποία περιλαμβάνονται:
  • πετράδια συνολικής αξίας που προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ,
  • χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 105.000 ευρώ,
  • ρολόγια επώνυμων εταιρειών μεγάλης χρηματικής αξίας,
  • χρυσές λίρες,
  • πλήθος επώνυμων αναπτήρων μεγάλης χρηματικής αξίας,
  • συλλεκτικά νομίσματα σε διάφορες μορφές,
  • ικανός αριθμός πλακών καθαρού ασημιού και άλλων χρυσών και ασημένιων αντικειμένων και
  • μεγάλος αριθμός χριστιανικών εικόνων διαφόρων επεξεργασιών και μεγεθών.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι με βάση και τα παραπάνω αντικείμενα ο συνολικός κύκλος της παράνομης δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου ξεπερνά πλέον τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ληστείες και οι κλοπές – διαρρήξεις που έχουν διαπράξει τα μέλη του εγκληματικού αυτού δικτύου σύμφωνα και με τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα εκτιμούμε ότι ξεπερνούν συνολικά τις 3.000 περιπτώσεις.

Βέβαια οι έρευνες μας δεν σταματούν εδώ.

Όπως έχετε αντιληφτεί, η έρευνα, όσον αφορά ιδίως στη δράση εγκληματικών οργανώσεων, αποτελεί για τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μια συνεχή διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται μόνο όταν προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς τους και ταυτοποιηθούν, στο σύνολο τους, οι εμπλεκόμενοι.

Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται από την άποψη των ερευνών σε μια κρίσιμη καμπή.

Έχουμε πλέον ένα μεγάλο όγκο ερευνητικών δεδομένων αλλά και συναφών ενδείξεων και στοιχείων, που μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε συνδυαστικά στο πεδίο της αναζήτησης και διακρίβωσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, αλλά και διασυνδέσεων του εγκληματικού δικτύου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι δεν είναι η τελευταία φορά που παρουσιάζουμε τις εξελίξεις των ερευνών μας στην υπόθεση αυτή.

Θέλω για άλλη μια φορά να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν και εργάζονται για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Για μένα προσωπικά και για όλο το προσωπικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι το γεγονός που προανέφερα, ότι τα αντικείμενα αυτά θα επιστρέψουν στους κατόχους τους.

Αυτό είναι για μας η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση.

Θα ήθελα βέβαια να σημειώσω ότι η απόδοση θα πραγματοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάσημα, μετά την καταγραφή και την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών ταυτοποίησης, που λόγω του όγκου των κατασχεθέντων υπολογίζεται να διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες και για το λόγο αυτό ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom