Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Τρέμει η γη στη Λέσβο,ανησυχούν οι σεισμολόγοι


Η μετασεισμική ακολουθία μετά τον ισχυρό φονικό σεισμό των 6,3 ρίχτερ,που προκάλεσε τον θάνατο μιας 43χρονης γυναίκας,μητέρας δύο παιδιών και άφησε πίσω του σοβαρές ζημιές
στο νησί της Λέσβο, και ειδικά στο χωριό Βρίσα,στο οποίο καταστράφηκε το 80% των κτισμάτων, προβληματίζει τους σεισμολόγους που εκτιμούν ότι δεν αρκεί, ώστε να εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια του ρήγματος που έδωσε τον χθεσινό σεισμό.

Οι επιστήμονες αναμένουν τουλάχιστον έναν ισχυρό μετασεισμό, κοντά στο μέγεθος αυτού που θεωρείται κύριος, ώστε να επιβεβαιωθεί κατά το δυνατόν η ομαλή σεισμική ακολουθία.

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης δηλώνει πως είναι «μαθηματικά βέβαιος ένας μετασεισμός στα 5 Ρίχτερ»,ενώ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούου Γεράσιμος Χουλιάρας πως «με μετασεισμούς 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η ενέργεια» και ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Κώστας Παπαζάχος σχολιάζει πως «παραείναι ήπια» η μετασεισμική ακολουθία.

Όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηρισθεί το φαινόμενο με βεβαιότητα και πως περιμένουν να παρέλθει το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος.

Ο σεισμός προκλήθηκε από ένα γνωστό ρήγμα νότια της Λέσβου, το οποίο έχει μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων και το οποίο δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως - άρα η «συμπεριφορά» του δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Ευθύμιος Λέκκας: Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom