Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος και η ιστορία του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Αγρινίου


Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και πέφτει πάντοτε Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες και πολλούς εργαζόμενους γραφείου.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στο χριστιανικό κόσμο,Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό.

Κατά την Ορθόδοξη εκκλησία «εκπορεύεται» από τον Πατέρα, ενώ κατά την Καθολική εκκλησία και από τον Υιό. Η διαφορά αυτή είναι γνωστή ως filioque («και εκ του Υιού»),που προκάλεσε το σχίσμα των δύο εκκλησιών.

«Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν».

Το όγδοο άρθρο του Συμβόλου της αγίας μας Πίστης αναφέρεται στο τρίτο πρόσωπο της Θεότητας, για να συμπληρωθεί η αλήθεια γύρω από την Αγία Τριάδα. Το τρίτο, λοιπόν, πρόσωπο της Θεότητας είναι το Πνεύμα το Άγιο.

Μεταξύ των άλλων σήμερα γιορτάζει και ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδας Αγρινίου,η ενορία μας,η γειτονιά μας,εκεί που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και η ιστορία της οποίας ξεκινάει από την Τουρκοκρατία δύο αιώνες πριν.

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιερέα Κωνσταντίνου Κακαβούλα

Σήμερα  το πρωί,Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017 και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Αγρινίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιερέα Κωνσταντίνου Κακαβούλα.

Ο αείμνηστος πατήρ Κωνσταντίνος Κακαβούλας (1915-1978) (ο παπα-Κώστας όπως τον λέγαμε μικροί και μεγάλοι τότε) διετέλεσε ιερέας του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Αγρινίου επί σειρά ετών και ήταν ο εμπνευστής του Οικοτροφείου της,από όπου αποφοίτησαν πολλοί επιστήμονες, με την πρωτοβουλία των οποίων και σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και την εκκλησία δημιουργήθηκε η προτομή του.

Τα αποκαλυπτήρια θα κάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Διαβάστε εδώ την ιστορία του ιερού ναού της Αγίας Τριάδας Αγρινίου

Κι εδώ δείτε τη βυθισμένη  Αγία Τριάδα του Μαύρικα,λίγο έξω από το Αγρίνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom