Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΣΟΚ και ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ:Η Αttica Bank πούλησε 807 εκ. ευρώ κόκκινα ΔΑΝΕΙΑ μόλις 70 εκ.!

Τσίπρας-Τσακαλώτος πιο κοντά στο Ειδικό Δικαστήριο

Η πρώτη πώληση-σοκ κόκκινων δανείων σε fund από εγχώρια τράπεζα είναι γεγονός!
Η Attica Bank πούλησε ένα μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων της (806,4 εκ. ευρώ) και πήρε ένα μαντολίνο!!!

Για την ακρίβεια πήρε μόλις 70 εκατ. ευρώ.
Η είδηση είναι σοκαριστική για την τύχη που θα έχουν τα κόκκινα δάνεια εάν πουληθούν στα μερακλίδικα funds.

Γι΄αυτό και οι Τράπεζες επιστρατεύουν εισπρακτικές σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μειώσουν την χασούρα. Οι δανειολήπτες όμως εκπαιδευμένοι όλα αυτά τα χρόνια στο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ του Σύριζα κόβουν λάσπη και αφήνουν τις τράπεζες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Η αρχή που έκανε η Τράπεζα Αττικής δίνει την δυνατότητα στα funds να ρίξουν στα τάρταρα τα ποσά που θα επενδύσουν.
Οι τράπεζες κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε 15 δις ευρώ για τα 120 δις κόκκινα δάνεια.
Αυτό σημαίνει ότι έρχεται με γεωμετρική ταχύτητα το κούρεμα των καταθέσεων που για τους Ελληνες θα είναι κάτι αντίστοιχο με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.
Μετά το κούρεμα ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος θα περάσουν από Ειδικό Δικαστήριο και θα έλθει ο Κυριάκος σαν άλλος Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι.
Εθνάρχη θα κάνει ο Τσίπρας τον Κυριάκο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαμαράς, που υπήρξε ο πιο πετυχημένος μνημονιακός πρωθυπουργός, δεν ακούμπησε τα κόκκινα δάνεια γιατί είναι στην κυριολεξία κίνδυνος-θάνατος για όποιον εμπλακεί μια και παίζονται προσωπικές περιουσίες αλλά και επιχειρήσεις.
Ο Τσίπρας λοιπόν μπαίνει με τα Κόκκινα Δάνεια σε μια επικίνδυνη φάση της πρωθυπουργικής του καριέρας.
Αυτό που θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι θεσμοί επέλεξαν συνειδητά και με ΣΧΕΔΙΟ να φτωχοποιήσουν τους Ελληνες πολίτες αντί να μεταρρυθμίσουν το Κράτος.
Οι εξαθλιωμένοι Ελληνες επιλέγουν να αγοράσουν ένα κομμάτι ψωμί για την οικογένειά τους αντί να πληρώσουν την δόση των δανείων.
Και μπορεί το σπίτι του φτωχομπινέ στην Καλλιθέα να μην ενδιαφέρει τα funds αλλά όσο μεγαλώνει ο όγκος των κόκκινων δανείων τόσο γονατίζουν οι Τράπεζες και θα αναγκασθούν να σκοτώσουν τα κόκκινα δάνεια πουλώντας τα για πενταροδεκάρες στα funds τα οποία με τη σειρά τους εκτός από τα αδιάφορα τριάρια θα βάλουν στο χέρι ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και κάποια ακίνητα-φιλέτα.
Αυτό το ΣΧΕΔΙΟ-ΦΩΤΙΑ κατέληξε να υπηρετεί άθελά του ο Τσίπρας και μαζί του ο οξυδερκής Τσακαλώτος με την έξοχη ντιζέζ Σκάρλετ Αχτσιόγλου-7 νομά σ΄ένα δομά…


Γράφει το sofokleousin για το ΔΡΑΜΑ της Attica Bank:
Η οικονομική είδηση της ημέρας «θάφτηκε» μέσα σε ποταμούς κειμένων και ανακοινώσεων με τεχνικούς όρους, όπου ελάχιστοι κατάλαβαν τι κρύβεται: Η Attica Bank πούλησε ένα μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων της (806,4 εκ. ευρώ) στο 8,68% του ονομαστικού ποσού! 

Πήρε δηλαδή μόλις 8,68 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ληξιπρόθεσμης απαίτησης. Είναι μια ένδειξη του τι μπορούν να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από την πώληση δανείων χαμηλής εισπραξιμότητας  στα funds των «κορακιών  με τα ριγέ κοστούμια» – και γιατί προσπαθούν  αγωνιωδώς να βρουν άλλους τρόπους διαχείρισης  των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους.
Η Attica Bank  ήταν βέβαια στριμωγμένη και έπρεπε να βρει φρέσκο – μη δανειακό ή καταθετικό – χρήμα 70 εκατ. ευρώ, για να κλείσει μέχρι τον Ιούνιο την κεφαλαιακή τρύπα που εμφανίζει σύμφωνα με τα τελευταία stress test.  Επέλεξε αυτή τη λύση  και για να μην αναγκασθεί να καταφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας θα διαφοροποιούνταν η μετοχική της σύνθεση, καθώς ο βασικός της μέτοχος (το ΤΣΜΕΔΕ) μάλλον δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει.
Όμως, και οι  άλλες τράπεζες που  θα ήθελαν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια  αυτής της κατηγορίες, έχουν διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν καλύτερο τίμημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, το τίμημα που προσφέρουν τα διεθνή «θεσμικά κοράκια» και τα distress fund είναι της τάξεως του 8%-10%.  Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν στο πωλούμενο πακέτο περιλαμβάνονται δάνεια που θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα εισπραχθούν, ανεβαίνει στο 12%.
Γι αυτό οι τράπεζες  σκοπεύουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα ρυθμίσεων για να καταστούν ενήμερα συνολικά δάνεια 30,8 δισ. ευρώ και υπολογίζουν ότι με ρευστοποιήσεις διασφαλίσεων θα καλύψουν απαιτήσεις 11,5 δισ. ευρώ, ενώ θα πουλήσουν κόκκινα δάνεια μόνον 7,4 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δυόμισυ χρόνια.
Επισημαίνεται πάντως ότι από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές (8-12% του ονομαστικού ποσού απαίτησης), οι τράπεζες δεν πρόκειται να εγγράψουν ζημίες, καθώς έχουν ήδη σχηματίσει ανάλογες προβλέψεις επισφαλειών.
Η Attica Bank θα εγγράψει μάλιστα ως καθαρό κέρδος/όφελος  τα 70 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από την πώληση δανείων 806,4 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει καλύψει πλήρως με προβλέψεις.
 Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική εξειδικευμένη εταιρία Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC) για τη διαχείριση ολόκληρου του πακέτου «κόκκινων» δανείων της ύψους 1,33 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των στεγαστικών πρώτης κατοικίας και των δανείων σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Τα δάνεια μεταβιβάζονται σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο (θυγατρική της Attica Bank) και τη διαχείριση τους θα αναλάβει νεοσύστατη  Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων, στην οποία η ελληνική τράπεζα θα συμμετέχει με 20% και η Aldridge με 80%.
Τα εκχωρούμενα δάνεια γίνονται δύο ξεχωριστά «πακέτα», ανάλογα με την δυνητική εισπραξιμότητα τους και εκδίδονται αντίστοιχου ποσού ομόλογα:
• Το ένα πακέτο περιλαμβάνει δάνεια  525,2 εκ. ευρώ και έναντι αυτού εκδίδεται ομόλογο υψηλής διασφάλισης (Senior Note).
• Το άλλο είναι 806,4 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει δάνεια-«σκουπίδια» και γίνεται ομόλογο χαμηλής εξασφάλισης  (Junior Note)
Αυτό  το πακέτο δανείων 806,4 εκατ. ευρώ πωλείται υπό μορφή ομολόγου στην Aldridge, έναντι 70 εκατ. ευρώ (στο 8,68% του ονομαστικού ποσού απαιτήσεων). Από τη λουξεμβουργιανή εταιρεία ειδικού σκοπού τα 70 εκατ. πηγαίνουν στη μητρική Attica Bank, η οποία καλύπτει έτσι τις κεφαλαιακές ανάγκες που προσδιορίστηκαν με τα τελευταία stress test.
Το σημαντικό περαιτέρω για την τράπεζα είναι τι θα κατορθώσει να εισπράξει η εταιρεία διαχείρισης από το πρώτο πακέτο των 525,2 εκατ. ευρώ, ώστε να αποκομίσει πρόσθετο όφελος.
Η συμφωνία φαίνεται επαχθής, επειδή το μεγάλο πακέτο δανείων εκχωρείται  σε πολύ χαμηλό ποσοστό της ονομαστικής αξίας. Όμως, η λύση που δόθηκε είναι συμφέρουσα για την τράπεζα και τους μετόχους της – γι αυτό η μετοχή της ανέβηκε σήμερα κατά 25%!
Κλείνει την κεφαλαιακή εκκρεμότητα διατηρώντας αμετάβλητη τη μετοχική της σύνθεση, ξεκαθαρίζει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, βελτιώνει τους κεφαλαιακούς δείκτες της και μπορεί να κινηθεί απερίσπαστη για την ανάπτυξη των εργασιών της.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Attica Bank, πέραν της ανακεφαλαιοποίησης επιτυγχάνονται:
– Αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 14,8% σε 17% κατ’ εκτίμηση.
– Διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων, αποφυγή dilution.
– Αποτελεσματική διαχείριση των NPLs
από ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom