Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Mega παιχνίδια για «μεγάλα αγόρια»

Πολιτικό θρίλερ για τον ΔΟΛ με στόχο το κανάλι

Η μάχη των επιχειρηματιών για τον έλεγχο του Μεγάλου Καναλιού και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη θα κριθεί την Τετάρτη, με κυβέρνηση και Ν.Δ. να παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις

του Ειδικού Συνεργάτη

Το πολιτικό αλλά και επιχειρηματικό μπρα ντε φερ που διαδραματίζεται τους τελευταίους μήνες για τον έλεγχο του ΔΟΛ αλλά και του MEGA κρίνεται οριστικά το μεσημέρι της Τετάρτης, με την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση να παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της μάχης.

Η συμφωνία του Ιβάν Σαββίδη με τον Φώτη Μπόμπολα για τη μεταβίβαση του 19,63% του Μεγάλου Καναλιού στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, αιφνιδίασε τράπεζες και κόμματα και προκαλεί ήδη αναταραχή και μια σειρά από παρενέργειες, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν τον Πήγασο σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Τις τρεις ημέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι την κατάθεση και την αποσφράγιση των προσφορών, από τους επενδυτές που θα θελήσουν να διεκδικήσουν τον ΔΟΛ και μέσω αυτού ποσοστό 22,11% του MEGA, οι πιέσεις προς τις τράπεζες αλλά και τους ίδιους τους επιχειρηματίες που σκέφτονται να καταθέσουν προσφορές θα κορυφωθούν και το παρασκήνιο θα κλιμακωθεί.

Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι επιθυμεί να περάσει ο έλεγχος του ΔΟΛ και του MEGA στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη. Από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιο ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ματαιώσει το σχέδιο και να εμποδίσει την επέλαση στα ΜΜΕ του επιχειρηματία που είναι ο μοναδικός που έχει δημοσίως αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καθοριστικοί παράγοντες για την τελική επικράτηση είναι η στάση της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΜΕGA και προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, αλλά και η συμπεριφορά των υποψηφίων επενδυτών που θα καταθέσουν προσφορές για την απόκτηση του ΔΟΛ.

Εως την ώρα που γράφεται τούτο το ρεπορτάζ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απέναντι στην κυβερνητική υποψηφιότητα του κ. Σαββίδη ο πιθανότερος αντίπαλος είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος του Ολυμπιακού. Ο κ. Μαρινάκης έχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον για τα Μέσα Ενημέρωσης, άλλωστε ήταν και ένας από τους πλειοδότες του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, που όμως δεν τελεσφόρησε ποτέ λόγω ΣτΕ.

Οι σχέσεις του έχουν περάσει διακυμάνσεις με την κυβέρνηση, κάτι άλλωστε που δεν είναι πρωτόγνωρο μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών. Αλλά πάντως αυτή τη στιγμή η σταθερή και μόνη επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ο κ. Σαββίδης. «Σαββίδης ή λουκέτο στον ΔΟΛ», λένε οι φανατικοί στην κυβέρνηση, αλλά βεβαίως επειδή «τα λεφτά μιλάνε» ο κ. Μαρινάκης έχει την οικονομική ισχύ να διεκδικήσει τον ΔΟΛ και να γίνει εκδότης και καναλάρχης, όπως διακαώς φαίνεται ότι επιθυμεί. Αλλωστε οι σχέσεις που διατηρεί με τον μεγαλομέτοχο του MEGA, την οικογένεια Βαρδινογιάννη, θεωρούνται αρκετά καλές.

Τόσο καλές όσο να μπορέσουν να συνεννοηθούν για το MEGA. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Αλλωστε στην πολιτική και στις μπίζνες τα πάντα ρει, αφού οι δύο πρώην συνέταιροι Ι. Αλαφούζος και Β. Μαρινάκης, μετά από μια παροιμιώδη κόντρα που θύμισε αυτήν του Βαρδή Βαρδινογιάννη με τον Σωκράτη Κόκκαλη, βρίσκονται και πάλι σε ήρεμα νερά.

Οι πιο... προχωρημένοι στα δημοσιογραφικά γραφεία διακινούν και ένα άλλο ενδιαφέρον σενάριο ότι Μαρινάκης και Αλαφούζος ξανασμίγουν μέσω του ΔΟΛ - MEGA για να αντιμετωπίσουν τον Ιβάν Σαββίδη. Πάντως, το πιθανότερο σενάριο έως τώρα είναι την Τετάρτη να υπάρχει μια προσφορά του ίδιου του κ. Μαρινάκη για τον ιστορικό οργανισμό Λαμπράκη.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο αείμνηστος Αριστείδης Αλαφούζος έγινε εκδότης στα 65 του χρόνια, ενώ ο κ. Μαρινάκης είναι μόλις 49. Πληροφορίες από πηγές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο και για τρίτη προσφορά ομάδας επιχειρηματιών, που λογικά βρίσκονται πολιτικά πιο κοντά στη Ν.Δ. Αν και αυτή τη στιγμή σχεδόν το σύνολο της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ είτε τα έχει βρει, είτε δεν επιθυμεί αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση, η οποία επιδεικνύει... εξόχως ενδιαφέροντα ανακλαστικά στη Δικαιοσύνη. Οι προκαταρκτικές και οι διώξεις πάνε και έρχονται, κατά το δοκούν πάντοτε.

Το είχε πει από τις αρχές Μαΐου

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα την περασμένη Δευτέρα, αν και την είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης στην πολύκροτη συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr στις 2 Μαΐου. «Θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Ετσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Οταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο», δήλωνε τότε. Και 20 μέρες αργότερα αποδείχθηκε ότι δεν έλεγε υπερβολές. Τη Δευτέρα απέκτησε το 19,63% του MEGA CHANNEL, από το 32,7% που κατείχε συνολικά η Πήγασος και ο ιδιοκτήτης της Φώτης Μπόμπολας. Κι έτσι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έγινε και μεγαλομέτοχος σε ένα από τα ιστορικότερα ελληνικά κανάλια, καταβάλλοντας ένα σχετικά μικρό ποσό, 5 εκατ. ευρώ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει αυτόματα αποκτήσει και τον έλεγχο του τηλεοπτικού σταθμού. Ο μεγαλύτερος μέτοχος του MEGA Γιάννης Βαρδινογιάννης, με ποσοστό 35%, είναι ακόμα επιφυλακτικός ως προς την είσοδο του νέου μετόχου στο κανάλι, ενώ περιμένει να δει αν την Τετάρτη θα αποκτήσει και τρίτο συνέταιρο, μέσω της δημοπράτησης του 22,11% των μετοχών του ΜEGA, στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ. Με λίγα λόγια, η προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει τον έλεγχο του MEGA περνά απαραιτήτως από τη δημοπρασία για τον ΔΟΛ και από το εάν θα υπάρξει επενδυτής που θα προσφέρει περισσότερα από τον ίδιο.

Αν όμως στη δημοπρασία του ΔΟΛ επικρατήσει ο Ιβάν Σαββίδης, τότε το ποσοστό του θα προσεγγίσει το 42% και ίσως μπορέσει να το αυξήσει ακόμη περισσότερο αν κατορθώσει να αποκτήσει τα μερίδια μικρομετόχων (4% κατέχει ο Δημήτρης Κοπελούζος και 3,13% ο Βίκτωρ Ρέστης), ενώ μπορεί να διεκδικήσει και το ποσοστό των ελεύθερων μετοχών με δημόσια προσφορά στο Χρηματιστήριο. Κι επιπλέον υπάρχει το 13% του Πήγασου που θα τεθεί κι αυτό σε δημοπρασία, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία ειδικής διαχείρισης στον Πήγασο.

Οι συνέπειες του μπρα ντε φερ

Ολη αυτή η διαδικασία του μπρα ντε φερ μπορεί να προκαλέσει και δυσάρεστες ή ακόμη και καταστροφικές συνέπειες στους δύο παραδοσιακούς ομίλους των ΜΜΕ.

Η πρώτη παράπλευρη απώλεια φαίνεται ότι θα είναι ο ίδιος ο Πήγασος, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, τίθεται σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης κατά τα πρότυπα του ΔΟΛ, με άμεσο πλέον κίνδυνο να διακοπεί η κυκλοφορία του «Εθνους» και της «Ημερησίας», αν δεν υπάρξει και στον όμιλο αυτό επενδυτής που θα αναλάβει την εξυγίανσή του.

Μαζί με τις δύο εφημερίδες και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του Πήγασου, οι πιστώτριες τράπεζες θα βγάλουν σε πλειστηριασμό και το υπόλοιπο 13% του MEGA που παραμένει στην κατοχή της εταιρείας.

Ομως αν στο μεταξύ οι υπόλοιποι μέτοχοι έχουν κατορθώσει να καταρτίσουν ένα πλειοψηφικό σχήμα, τότε η αξία των μετοχών αυτών θα είναι πια πολύ μικρή και οι πιθανότητες σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Πήγασο ελάχιστες.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον ΔΟΛ. Το μεσημέρι της Τετάρτης θα αποσφραγιστούν οι προσφορές που θα έχουν κατατεθεί μέχρι τότε για την αγορά όλων των τίτλων που βρίσκονται στην κατοχή του ιστορικού συγκροτήματος, εκτός των ακινήτων που θα δημοπρατηθούν ξεχωριστά.

Οπως όλα δείχνουν, οι περισσότεροι από τους επενδυτές που θα καταθέσουν προσφορές θα το πράξουν επειδή πρωτίστως θέλουν να αποκτήσουν τις μετοχές του MEGA.

Εφόσον συμβεί αυτό, τότε δεν προδιαγράφεται ρόδινο ούτε το μέλλον των δύο άλλων ιστορικών εφημερίδων του συγκροτήματος («Βήμα» και «Νέα»), παρότι είναι βέβαιο ότι ο νέος ιδιοκτήτης τους θα προσπαθήσει να τις εξυγιάνει και να τις διατηρήσει ζωντανές.

Με λίγα λόγια, όλα κρίνονται την Τετάρτη. Οι οβιδιακές εξελίξεις που ξεκίνησαν με την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στο Μεγάλο Κανάλι θα μορφοποιηθούν μετά την αποσφράγιση των προσφορών για τον ΔΟΛ και κατά πάσα πιθανότητα θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στα ελληνικά media.

Η σύγκρουση Μητσοτάκη - Σαββίδη

Οπως είναι φυσικό, η πλευρά Βαρδινογιάννη τηρεί στάση αναμονής ως την Τετάρτη για να αποφασίσει αν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον νέο μέτοχο του MEGA, ή αν θα προτιμήσει να συμμαχήσει με τον πλειοδότη του ΔΟΛ, εφόσον αυτός δεν είναι και πάλι ο Ιβάν Σαββίδης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι Βαρδινογιάννης και Σαββίδης συνομιλούν εδώ και καιρό για πιθανή συνεργασία τους στο ΜEGA, αλλά οι επαφές τους πάγωσαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τη μετωπική σύγκρουση που προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μια στρατηγική αντιπαράθεσης με τον Ιβάν Σαββίδη, η οποία κλιμακώθηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της εβδομάδας, όταν μιλώντας στους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας τόνισε: «Εμείς οραματιζόμαστε μια χώρα στην οποία κανείς επιχειρηματίας -το επαναλαμβάνω, κανείς επιχειρηματίας- δεν θα χρειάζεται να αποκτήσει πρόσβαση σε ΜΜΕ για να προστατέψει τα συμφέροντά του».

Η δήλωση αυτή του κ. Μητσοτάκη ερμηνεύθηκε ως απάντηση στις δηλώσεις Σαββίδη στο protothema.gr με τις οποίες τόνιζε ότι «κανείς δεν μπορεί να γίνει επιχειρηματίας στην Ελλάδα, αν δεν δημιουργήσει ένα ανοσοποιητικό σύστημα αποκτώντας ΜΜΕ».

Ταυτόχρονα με τις κινήσεις του αυτές, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα σε όλους τους επιχειρηματίες ότι θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια σε βάρος του κόμματός του την όποια συμμαχία με τον κ. Σαββίδη.

Η στρατηγική αυτή του κ. Μητσοτάκη αλλά και τα ιδιαίτερα θερμά λόγια με τα οποία μίλησε ο επιχειρηματίας για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος του. Είναι πιθανό να προκληθούν αντισυσπειρώσεις επενδυτικών σχημάτων που ίσως θελήσουν να του κόψουν τον δρόμο για τον έλεγχο του Μεγάλου Καναλιού.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την εξαγορά του 19,63% των μετοχών του ΜΕGA από τον κ. Σαββίδη αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον υποψηφίων επενδυτών για το χαρτοφυλάκιο του ΔΟΛ, το οποίο περιλαμβάνει ένα πακέτο μετοχών 22,11%, που ανήκε μέχρι το τέλος του έτους στην οικογένεια Ψυχάρη και πέρασε στην κατοχή των πιστωτριών τραπεζών.

Διότι αν το ποσοστό αυτό αθροιστεί στο ποσοστό του κ. Σαββίδη ή του Γιάννη Βαρδινογιάννη, τότε ο κάτοχός του διασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού, ανεξαρτήτως με το πού θα καταλήξει το 13,07% που κατέχει ακόμα ο Φώτης Μπόμπολας και εκτιμάται ότι θα περάσει σύντομα στην κατοχή των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας, δύσκολα θα υπάρξει τρίτη ισχυρή υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του ΔΟΛ εκτός από τις προσφορές Μαρινάκη και Σαββίδη. Θεωρείται όμως βέβαιο από καλά ενημερωμένες πηγές από τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους ότι οι υποψηφιότητες θα είναι σίγουρα πάνω από δύο.

Ηδη από την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν γνωστά δικηγορικά γραφεία της Κύπρου, που εκπροσωπούν άγνωστα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω offshore εταιρειών, και ζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες για να καταθέσουν προσφορά. Καλά ενημερωμένες πηγές τόνιζαν ότι οι δικηγόροι αυτοί «έδειχναν σοβαροί» και αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στην διαδικασία.

«Πρώτα πρώτα, είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν λαγοί», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Λαγοί που μπορεί να χτυπήσουν ψηλά, αλλά και λαγοί που μπορεί να χτυπήσουν χαμηλά».

Με αυτή τη φράση εννοούν ότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποια υποψηφιότητα «λαγού» μόνο και μόνο για να υπάρχει τουλάχιστον μία ακόμη προσφορά. Ετσι θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος να ακυρωθεί η διαδικασία επειδή δεν υπήρξε ικανό ενδιαφέρον.

Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί «λαγός» που θα προσφέρει πολλά για να διασφαλίσει ότι ο επιχειρηματίας που υπηρετεί δεν θα χάσει το παιχνίδι. Ο τρόπος που θα κινηθεί είναι απλός: θα καταθέσει μια υπερβολικά υψηλή προσφορά και στη συνέχεια θα αποσυρθεί αν βεβαιωθεί ότι ο επιχειρηματίας που τον καθοδηγεί έχει καταθέσει την αμέσως καλύτερη.

Είναι επίσης πιθανό να υπάρξουν επιχειρηματίες που μπορεί να μην καταθέσουν προσφορές, αλλά να θελήσουν να μπουν στο μετοχικό σχήμα του MEGA σε δεύτερη φάση. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι μια προσπάθεια συγκρότησης ενός νέου επιχειρηματικού σχήματος κατέβαλε ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος.

 Ο επικεφαλής των Αττικών Εκδόσεων εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει στην προσπάθεια σωτηρίας του ΜΕGA και στο προηγούμενο μετοχικό σχήμα και διατηρεί ζωηρό το ενδιαφέρον του για τον τηλεοπτικό σταθμό. Δηλώνει ότι δεν θα καταθέσει προσφορά για τον ΔΟΛ. Δεν αποκλείεται όμως να ενδιαφερθεί αργότερα για κάποιον ρόλο στο MEGA.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ο επικεφαλής της Chipita έχει διαψεύσει τις πληροφορίες για τη διεκδίκηση του ΔΟΛ, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι συζητά τη συμμετοχή του σε κάποια ΜΜΕ του ΔΟΛ χωρίς να πάρει μέρος στον διαγωνισμό.

Οπως ρητώς προβλέπεται στη σχετική προκήρυξη, πλειοδότης θα αναδειχθεί το φυσικό πρόσωπο ή η εταιρεία που θα καταθέσει την υψηλότερη προσφορά, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης βελτιωμένης πρότασης στη συνέχεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προσφορές τους ως τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης και θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχες εγγυητικές επιστολές από τράπεζα χώρας-μέλους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας. Οι προσφορές θα αποσφραγιστούν την Τετάρτη στις 12.15, στα γραφεία του ΔΟΛ.

Οι πιστώτριες τράπεζες και ο διαχειριστής δίνουν προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα διευκρινίζουν προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι στην περίπτωση που ο διαγωνισμός αποβεί άγονος δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Στην περίπτωση αυτή η λειτουργία των ΜΜΕ του ΔΟΛ θα διακοπεί και θα δημοπρατηθεί στη συνέχεια ξεχωριστά κάθε τίτλος χωρίς καμία άλλη υποχρέωση για τον αγοραστή.

Εντονο ενδιαφέρον λέγεται ότι θα υπάρξει κυρίως από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο για τα ακίνητα του ΔΟΛ καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται και ορισμένα «φιλέτα», όπως τα ακίνητα της Χρήστου Λαδά στο κέντρο της Αθήνας.

Ο εκδότης...

του Αναστάση Ι. Καραμήτσου

Οεκδότης, ο επιχειρηματίας που κατέχει μεγάλα και ισχυρά media παγκοσμίως είναι μια ειδική δουλειά. Μιλάμε βεβαίως για κανονικά Μέσα Ενημέρωσης, με ρόλο, ισχύ και παρέμβαση, και όχι για... νεροπίστολα.

Αν ψάξεις ακόμα και στις πιο φιλελεύθερες, σύγχρονες και ανταγωνιστικές οικονομίες του δυτικού κόσμου, τα παραδοσιακά media ως μπίζνες δεν είναι κερδοφόρα. Οσοι το λένε, απλά λένε ψέματα. Αντε, το πολύ οι ιδιοκτήτες τους να μη χάνουν πολλά λεφτά και έστω να έχουν ορισμένες χρονιές -και υπό ειδικές συνθήκες- κάποια μικρή κερδοφορία.

Επομένως, λοιπόν, αν τα media είναι ισχυρά, προσδίδουν την ανάλογη ισχύ στους ιδιοκτήτες τους και αν αυτοί έχουν μεγάλες μπίζνες και συμφέροντα στη χώρα, μοιραία θα ενδώσουν στον πειρασμό της εξυπηρέτησής τους - διά των media.

Ολα αυτά εν πολλοίς είναι γνωστά. Απλώς για όσους -με αφορμή τον διαγωνισμό για την απόκτηση του ΔΟΛ- θέλουν να ασχοληθούν στα σοβαρά με τον ειδικό χώρο των media, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εκδότης... δεν ρωτάει για να γίνει εκδότης. Αλλιώς, και να γίνει «εκδότης», δεν θα γίνει ποτέ κανονικός εκδότης.

Δεν ρώτησε ποτέ ο Τεγόπουλος τον Λαμπράκη και τη Βλάχου όταν άνοιξε την «Ελευθεροτυπία», ούτε ο Αλαφούζος τον Μητσοτάκη και τον Παπανδρέου για να πάρει την «Καθημερινή» (το έμαθαν μετά). Αν και δεν συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στον εαυτό μας, ούτε εμείς ρωτήσαμε κανέναν όταν φτιάξαμε το «Πρώτο Θέμα».

Αντιθέτως, σήμερα βλέπουμε να κατεβάζουν ρολά όσοι θέλησαν να μας κλείσουν, χωρίς βέβαια να χαιρόμαστε γι’ αυτό. Οσοι πιστοί, λοιπόν, προσέλθετε στο ευγενές σπορ των media. Θα είναι κρίμα άλλωστε να χαθούν 100 χρόνια ιστορίας του ΔΟΛ, κατά την προσωπική μου άποψη τη μεγαλύτερη σχολή δημοσιογραφίας στη χώρα.

Ο εκδότης που το έχει, το έχει. Δεν χρειάζεται να τον ευλογήσουν ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης. Αλλά αν τους φοβάται (σήμερα αυτούς, αύριο τους επόμενους), δεν κάνει για τη δουλειά. Οπως επίσης δεν κάνει για εκδότης όποιος δεν σέβεται τη δουλειά των δημοσιογράφων και την ιστορία μιας εφημερίδας. Θα την κάνει... σαν τα μούτρα του.

Αρα όποιος δεν φοβάται και σέβεται ας πάει την Τετάρτη να πάρει τον ΔΟΛ. Εφόσον διαθέτει βέβαια τα λεφτά. Αλλά λεφτά έχουν πολλοί, για νεφρά δεν ξέρω.

Πώς ένας γάμος ( Σαββίδης - Μπόμπολας ) φέρνει μια κηδεία ( Πήγασος )

Οι πιστώτριες τράπεζες θα καταγγείλουν τα δάνεια του εκδοτικού συγκροτήματος, τερματίζοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο την παρουσία της οικογένειας Μπόμπολα στα media

του Γιάννη Πετρίδη

Την καταγγελία των δανείων της Πήγασος, της εκδοτικής εταιρείας του Φώτη Μπόμπολα, αποφάσισαν οι πιστώτριες τράπεζες σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προετοιμάζουν από νομικής πλευράς τις ενέργειές τους, οι οποίες θα κλιμακωθούν από τη Δευτέρα, όπως και την επιστολή καταγγελίας των δανείων της Πήγασος που θα κάνει απαιτητά τα δάνεια δίνοντας προθεσμία 30 ημερών.

Η επιστολή των τραπεζών ουσιαστικά τερματίζει την παρουσία της οικογένειας Μπόμπολα στα media, μια πορεία που ξεκίνησε το 1981, όταν ο πατριάρχης της οικογένειας Γεώργιος Μπόμπολας επανέκδωσε την εφημερίδα «Εθνος».

Η αντίστροφη μέτρηση για το εκδοτικό συγκρότημα του Πήγασου έχει ξεκινήσει και τα περιθώρια διάσωσης είναι ελάχιστα έως πρακτικά ανύπαρκτα, καθώς ο άλλοτε κραταιός εκδοτικός όμιλος βαρύνεται με δανειακές υποχρεώσεις ύψους 166 εκατ. και αρνητικά κεφάλαια 170 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες σχεδιάζουν τις κινήσεις τους με μεγάλη προσοχή ώστε οι αρνητικές εξελίξεις στην Πήγασος να μην επηρεάσουν τη λειτουργία της IRIS Εκτυπώσεις και του πρακτορείου διανομής Ευρώπη.

Η ληξιαρχική πράξη για το τέλος του Πήγασου υπογράφηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Φώτης Μπόμπολας υπέγραψε με το δεξί χέρι του Ιβάν Σαββίδη, Αρτούρ Νταβιτιάν, την πώληση του 19,63% της Τηλέτυπος Α.Ε. στην Dimera Media Investments Ltd.

Η πώληση αιφνιδίασε την αγορά και προκάλεσε πολιτική θύελλα, με τη Ν.Δ. να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιουργεί νέα διαπλοκή. Δεν έλειψαν ούτε και οι κακόπιστοι, που έκαναν λόγο για συναλλαγή η οποία είχε και άλλα κρυφά οικονομικά ανταλλάγματα, εκτός από τα 5 εκατ. ευρώ που λέγεται ότι κατέβαλε ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο Φ. Μπόμπολας αντέδρασε στον θόρυβο που προκλήθηκε δηλώνοντας ότι «με προσωπικό και οικονομικό κόστος προχώρησα σε μια αμιγώς επιχειρηματική συμφωνία, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις, δείχνοντας στην πράξη ότι ως μέτοχος της Τηλέτυπος αναλαμβάνω τις ευθύνες μου».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ενήργησε «καθαρά, δημόσια και χωρίς σκοπιμότητες» και «το ίδιο αναμένω να κάνουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι (παλαιοί και νέοι) έτσι ώστε το MEGA να λειτουργήσει ξανά και να επιστρέψει στην πρώτη θέση της τηλεθέασης, εκεί όπου πραγματικά ανήκει».

Πριν από την πώληση του 19,63% της Τηλέτυπος στην Dimera Media προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο. Ο Φώτης Μπόμπολας με τα στελέχη του Ιβάν Σαββίδη ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τις πιστώτριες τράπεζες, με στόχο ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη να γίνει στρατηγικός επενδυτής στον Πήγασο.

Οι διαπραγματεύσεις, όμως, κατέρρευσαν όταν οι τράπεζες αρνήθηκαν να δεχθούν το σχέδιο διάσωσης του Πήγασου από τον κ. Σαββίδη επειδή απαιτούσε διαγραφή ύψους περίπου 100 εκατ. από τα δάνεια του εκδοτικού ομίλου. Οι τράπεζες αντιπρότειναν μια ρύθμιση δανείων τύπου balloon.

Δηλαδή ο νέος μέτοχος της Πήγασος να πληρώνει μόνο ένα χαμηλό τοκοχρεολύσιο για δέκα χρόνια και με τη λήξη της περιόδου που θα έχει εξυγιάνει την εταιρεία, να αναλάβει το χρέος. Η πλευρά Σαββίδη επέμενε σε μεγάλη διαγραφή των δανείων και οι συζητήσεις ναυάγησαν.

Ο Φ. Μπόμπολας γνώριζε ότι μετά το ναυάγιο επίκειται άμεσα η δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Πήγασος. Είχε ήδη υπογράψει με τις τράπεζες ΜοU για να δεσμεύσουν και το 19,63% της Τηλέτυπος που παρέμενε ελεύθερο βαρών, πιθανόν επειδή τα δάνεια του εκδοτικού ομίλου ήταν ενήμερα μέχρι 31.12.2016, όπως υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές.

Οπως και να ’χει, οι διαδικασίες δέσμευσης των μετοχών του ΜEGA είχαν προχωρήσει αρκετά και οι τράπεζες είχαν στείλει στον κ. Μπόμπολα μέχρι και τα σχετικά νομικά κείμενα προκειμένου να τα επιστρέψει υπογεγραμμένα.

Αν ξεκινούσε από τις τράπεζες η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων της Πήγασος, ο Φ. Μπόμπολας δεν θα μπορούσε να πουλήσει κανένα περιουσιακό στοιχείο. Αυτό το «παράθυρο» λοιπόν το εκμεταλλεύτηκε και προχώρησε την Παρασκευή 19 Μαΐου στην αιφνιδιαστική πώληση.

Οπως αναφέρουν έγκυρες νομικές πηγές, η διαδικασία που ακολουθήθηκε βασίστηκε σε γκρίζες ζώνες, νομικά κενά και κινήθηκε στο όριο. Δεδομένου όμως ότι η Πήγασος είναι εισηγμένη, υπάρχει σαφώς ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης που είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Προφανώς η Πήγασος θα επικαλεστεί ότι για την πώληση υπήρξε απόφαση του Δ.Σ. Σε ποια όμως έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή βασίστηκε η αποτίμηση του 19,63% της Τηλέτυπος; Η διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προφανώς δεν έχει διάθεση να ανοίξει ζητήματα που ενοχλούν την κυβέρνηση και στελέχη της ψιθυρίζουν δικαιολογίες για νομικά κενά σε σχέση με τις αποτιμήσεις. Μπορούσαν να δουν το ποτήρι μισοάδειο, αλλά αποφάσισαν ότι ήταν μισογεμάτο.

Στην Πήγασος υποστηρίζουν τη νομιμότητα των χειρισμών και επικαλούνται το επιχείρημα ότι στα λογιστικά τους βιβλία το συγκεκριμένο ποσοστό του ΜEGA ήταν γραμμένο με μηδενική αξία. Συνεπώς, με την πώληση, όπως λένε, εξοικονομήθηκαν πόροι για πιστωτές, εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Αλλά και πάλι, σε ποια έκθεση αποτίμησης βασίστηκαν για να εγγράψουν με μηδενική αξία τις μετοχές του ΜΕGA; Ωστόσο, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι βρίσκουν το τίμημα εύλογο.

Η πλευρά Μπόμπολα, με τη σειρά της, γνωρίζοντας ότι η πώληση θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων επιδίωξε οι κινήσεις της να διατηρηθούν εντός των ορίων της νομιμότητας. Η Πήγασος, βάσει των δανειακών της συμβάσεων, έπρεπε από τα χρήματα που εισπράττει με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων να δίνει το 75% στις τράπεζες και να κρατά το 25%.

Ετσι και έπραξε, αλλά οι τράπεζες τώρα ζητούν το σύνολο των 5 εκατ. ευρώ, καθώς θεωρούν ότι με το ΜοU υπήρχε δέσμευση των μετοχών. Υπάρχει και μια άλλη κρίσιμη λεπτομέρεια: η Πήγασος είναι Εταιρεία Συμμετοχών και συνεπώς δεν έχει πιστωτές που έχουν έννομο συμφέρον, αλλά μόνο τις τράπεζες που θεωρητικά μπορούν να εγείρουν αξιώσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πώληση δημιουργεί ζητήματα αφενός εταιρικής διακυβέρνησης και αφετέρου παραβίασης των συμβάσεων που είχε η Πήγασος με τις τράπεζες, τις οποίες και αιφνιδίασε με την πώληση. Δεν υπάρχει αμφιβολία, επίσης, ότι η πώληση του 19,63% του ΜEGA στον Ιβάν Σαββίδη είναι μια μη αναστρέψιμη πράξη.

Οι τράπεζες με τη λήξη και της δανειακής σύμβασης του ομολογιακού δανείου της Πήγασος δεν είχαν άλλη επιλογή από την καταγγελία των δανείων, στην οποία και αποφάσισαν να προχωρήσουν ώστε να θέσουν την εταιρεία του Φ. Μπόμπολα σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, όπως συνέβη και με τον ΔΟΛ.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες το αμέσως επόμενο διάστημα και προφανώς μετά τον διαγωνισμό για τον ΔΟΛ θα πρέπει δώσουν τον χρησμό τους και για το μέλλον του ΜEGA. Ως πιστωτές του Μεγάλου Καναλιού, πρέπει να απαντήσουν αν αποδέχονται το business plan για την επανεκκίνηση του MEGA, το οποίο συνέταξε η Grant Thornton μετά από σχετικό αίτημα του Δ.Σ. του τηλεοπτικού σταθμού.

Οταν συμφωνήσουν στο συγκεκριμένο ή όποιο άλλο επιχειρησιακό σχέδιο -και στο μεταξύ με τον διαγωνισμό για τον ΔΟΛ έχει αλλάξει χέρια επιπλέον 21,2% του ΜEGA-, θα έχουν πατήσει το κουμπί για το restart του Μεγάλου Καναλιού.
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom