Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Συντάξεις: Δεν δίνουν πλέον ούτε τις κομμένες

Βαλτώνουν 120.000 αιτήσεις έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου

Σε τέλμα εξακολουθούν να βρίσκονται 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη, ενώ έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του δεν έχει εκδοθεί ακόμη ούτε μία κύρια (μειωμένη) σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα σε επτά καταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα εργάζονται μόνο 37 υπάλληλοι εισηγητές για 50.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης! Μάλιστα από το ποσό των 859 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν, έχουν απορροφηθεί μόνο τα 73 εκατ. ευρώ.

Τα νέα στοιχεία φωτιά της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», δείχνουν ότι εκκρεμούν 60.000 παλιές συντάξεις (δηλαδή οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από τον Μάιο του 2016) και άλλες 60.000 νέες συντάξεις (οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά τον περυσινό Μάιο με τον νόμο Κατρούγκαλου). Από αυτές οι 40.000 αιτήσεις προέρχονται από ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Συγκρίνοντας τα νέα στοιχεία (Απρίλιος) με τα στοιχεία που παρουσίασαν «ΤΑ ΝΕΑ» τον περασμένο Φεβρουάριο, προκύπτει ότι στα επτά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, όπου παρουσιάζονται τα σοβαρότερα προβλήματα αναμονής για σύνταξη, η κατάσταση βελτιώθηκε οριακά. Ετσι, ενώ τον Φεβρουάριο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης ήταν συνολικά 52.200 (38.600 παλιές και 13.600 νέες) και ο αριθμός των υπαλλήλων εισηγητών ήταν 30, δύο μήνες μετά, τον Απρίλιο, οι αιτήσεις έφθασαν τις 46.400 (30.300 παλιές και 16.100 νέες) και ο αριθμός των εισηγητών ανέβηκε στους 37.

ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ. Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΟΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, η κατάσταση είναι απελπιστική και σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αττική υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση της σύνταξης. Ο Θεοδωρίδης προσθέτει ότι ο μέσος όρος αναμονής για έκδοση σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης (πάνω από δύο Ταμεία) αγγίζει και τα τρία χρόνια!

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας ψήφισε διάταξη και δεσμεύτηκε ποσό 859 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν. Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά, τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τονίζεται ότι για τις συντάξεις έρχονται δύο ακόμη περικοπές. Η πρώτη προβλέπει την εφαρμογή όσων ήδη προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, με αιχμή την απόδοση νέων μειωμένων συντάξεων μέχρι τον Οκτώβριο και την περαιτέρω περικοπή του ΕΚΑΣ τέλη Δεκεμβρίου του 2017.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Μαΐου προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, προβλέπει την αναίρεση βασικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (έναν χρόνο μετά την ψήφισή του) και συγκεκριμένα τη μείωση των προσωπικών διαφορών στις επανυπολογισθείσες κύριες συντάξεις το 2019, το σπάσιμο του ορίου προστασίας των 1.300 ευρώ και, ενδεχομένως, τον υπολογισμό των εισφορών των επαγγελματιών με βάση το ακαθάριστο δηλωτέο εισόδημά τους.

Η ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ ΣΤΟ ΣτΕ. Στο μεταξύ στις 2 Ιουνίου και ώρα 9 το πρωί έχει οριστεί η δικάσιμος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα εκδικάσει την από 18/7/2016 κατατεθείσα από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αίτηση ακύρωσης των εφαρμοστικών ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

Η αίτηση αφορά τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης.

«Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εκτός από την απόλυτα τεκμηριωμένη νομικά αίτηση ακύρωσης ως αντισυνταγματικών των διατάξεων λαιμητόμων, με τις καθημερινές παρεμβάσεις του αλλά και με πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει - και επιζητά τη στήριξη όλων των συνταξιούχων για την υλοποίησή τους - θα αγωνιστεί για το δίκαιο της κατάργησης αυτών των διατάξεων» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καλεί σε νέο ραντεβού τους συνταξιούχους έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49) στην Αθήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ

2 σχόλια:

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

<> σπέρνει αυταπάτες σους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται αγώνας από μέρος τους (δεν έχει συμμετάσχει σε καμία κινητοποίηση της ΣΕΑ) και ότι θα δικαιωθούν με αγωγές δικαστικά, ο ρόλος του είναι βρόμικος διασπαστικός και για αυτό προβάλετε από τα ΜΜΕ σαν την μόνη ελπίδα για τους συνταξιούχους!
Το ευρω-δικαστήριο απέρριψε προσφυγή για περικοπές στις ελληνικές συντάξεις
http://syntaxio.blogspot.gr/2017/05/blog-post_7.html
Το "Ενιαίο Δίκτυο", αν ήθελε την ενότητα των συνταξιούχων θα ήταν με την ΣΕΑ την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ -ΠΟΣΕ.ΟΑΕΕ - ΠΣ.ΝΟΜΙΚΩΝ)
http://syntaxio.blogspot.gr/2017/04/blog-post_3.html

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σπέρνει αυταπάτες σους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται αγώνας από μέρος τους (δεν έχει συμμετάσχει σε καμία κινητοποίηση της ΣΕΑ) και ότι θα δικαιωθούν με αγωγές δικαστικά, ο ρόλος του είναι βρόμικος διασπαστικός και για αυτό προβάλετε από τα ΜΜΕ σαν την μόνη ελπίδα για τους συνταξιούχους!
Το ευρω-δικαστήριο απέρριψε προσφυγή για περικοπές στις ελληνικές συντάξεις
http://syntaxio.blogspot.gr/2017/05/blog-post_7.html
Το "Ενιαίο Δίκτυο", αν ήθελε την ενότητα των συνταξιούχων θα ήταν με την ΣΕΑ την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΝΑΤ -ΠΟΣΕ.ΟΑΕΕ - ΠΣ.ΝΟΜΙΚΩΝ)
http://syntaxio.blogspot.gr/2017/04/blog-post_3.html

Read more: Go to TOP and Bottom