Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Πέθανε ο Τόζα Βεσελίνοβιτς


Πέθανε χτες σε ηλικία 86 ετών ο Σέρβος πρώην προπονητής των Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Απόλλωνα Σμύρνης και Εθνικού Πειραιώς, Τόζα Βεσελίνοβιτς.

Ο Τόντορ (Τόζα) Βεσελίνοβιτς γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1930
στην πόλη Νόβι Σαντ,ήταν  Γιουγκοσλάβος παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής και σπουδαίος προπονητής ποδοσφαίρου.

Υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν με μια μπάλα στα πόδια και στο μυαλό, ένας από τους προπονητές που άφησαν το στίγμα τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Τόντορ Βεσελίνοβιτς, άφησε την τελευταία του πνοή, αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε νοσοκομείο της Αθήνας, ύστερα από δεκαήμερη νοσηλεία.

Από το 1977, όταν και ήρθε στην Αθήνα για τον πάγκο του Ολυμπιακό μέχρι και την ημέρα που... έσβησε ήσυχα στο κρεβάτι του νοσοκομείου, αγάπησε ιδιαίτερα την Ελλάδα και αγαπήθηκε από τους φιλάθλους, όσο λίγοι. Κάθισε ακόμα στους πάγκους της ΑΕΚ, του Απόλλωνα Σμύρνης, του Εθνικού και του Διαγόρα Ρόδου.

Ο “Σέφε” (σ.σ. δάσκαλος) όπως τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του, έζησε για 40 χρόνια στο σπίτι που αγόρασε στο Παλαιό Φάληρο, με την αγαπημένη σύζυγο του, Μίλκα.

Έχει αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής στα πρωταθλήματα της Γιουγκοσλαβίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και του Βελγίου. Οι ομάδες από τις οποίες πέρασε κατά τη διάρκεια της καριέρας του ήταν οι: Σλόγκα Νόβι Σαντ, Βοϊβοντίνα, Παρτιζάν, Σαμπντόρια, Φιρστ Βιέννα, Ρουαγιάλ Υνιόν Σεν Ζιλουά, Αούστρια Κέρντεν και Προλέτερ Ζρένιανιν.

Ήταν ένας ιδιαίτερα χαρισματικός σκόρερ, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι χρίστηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας (1956, 1957, 1958 και 1961) καθώς επίσης και από το σύνολο των γκολ που σημείωσε στα εθνικά πρωταθλήματα στα οποία αγωνίστηκε (170 γκολ σε 341 συμμετοχές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom