Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Συνέντευξη με... μετασεισμούς! Ο Ιβάν Σαββίδης εγκωμιάζει τον Τσίπρα και προκαλεί την έκρηξη της αντιπολίτευσης


Πολιτική θύελλα προκαλεί η δημόσια παρέμβαση - συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στον απόηχο του σάλου που ξέσπασε με την «αμαρτωλή» τροπολογία και τη διαγραφή των προστίμων

Ο ομογενής επιχειρηματίας προχώρησε σε μια παρέμβαση στην
πολιτική αντιπαράθεση, με εγκώμια για τον Αλέξη Τσίπρα και το σχέδιό του για το μέλλον της χώρας, και με ανοιχτή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία συνοδεύτηκε από ακραίους χαρακτηρισμούς. Παράλληλα, επισημοποίησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του και στον χώρο των ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών, προκειμένου να δημιουργήσει «ανοσοποιητικό σύστημα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μέσα από τη μακροσκελή συνέντευξή του στο protothema.gr, ο Ιβάν Σαββίδης δεν άφησε αμφιβολία ότι συμπλέει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και θα κινηθεί με στόχο να ανακόψει την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την εκλογική επικράτησή του. Θεωρεί την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου «προϋπόθεση επιτυχίας για το μέλλον», ενώ τον παρομοίασε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Εναν τέτοιο πρόεδρο θέλω. Κρατηθείτε από αυτόν» συμβούλευσε, την ίδια ώρα που πραγματοποιούσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρνούμενος αρχικά ακόμη και να αναφέρει το όνομά του και προβλέποντας ότι «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός, ενώ με τη στάση του διώχνει τους επενδυτές».

Σημειώνεται ότι η αντιπαράθεση Σαββίδη με τον πρόεδρο της ΝΔ κρατάει από την περίοδο που εκείνος τον αποκάλεσε «λαγό» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (σ.σ. ο Σαββίδης είχε αποστείλει εξώδικο στον Μητσοτάκη ζητώντάς του να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό, κάτι που ουδέποτε έγινε).

«Ακουσα την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή και ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω. Μου φάνηκε ότι ήταν ένας πραγματικός λόγος. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως πίστευε αυτά που έλεγε. Κι αυτό ήταν το πιο σημαντικό. [...] Για εμένα επρόκειτο λοιπόν για νίκη του Τσίπρα, γιατί αυτός κάλεσε τη Βουλή να μιλήσουν επί της ουσίας, για να συζητήσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Για το αν θα πρέπει να βοηθούνται οι επενδύσεις ή αν θα πρέπει να εμποδίζονται. Και δεν έχει σημασία αν το συγκεκριμένο ζήτημα άγγιξε τον Σαββίδη. Σαν εμένα υπάρχουν χιλιάδες επενδυτές» σχολίασε ο επιχειρηματίας, αναφερόμενος στην πολιτική σύγκρουση για την επίμαχη τροπολογία.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον Αντώνη Σαμαρά στιγματίζοντας την απουσία του από τη συζήτηση στη Βουλή.

«Επρεπε να έλθει και να σηκωθεί να μιλήσει. Να πει στον κ. Τσίπρα "εγώ σε στηρίζω, επειδή εσύ διορθώνεις εκείνα τα λάθη που έκανε το κόμμα μου"». Επίσης, ξεχώρισε τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο είπε ότι θεωρεί «φίλο μου».

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου την πρόθεσή του να επιχειρήσει εντυπωσιακή είσοδο στον μιντιακό χώρο, ο ομογενής επιχειρηματίας υποστήριξε πως «αν δεν έχεις σχέση με media, δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις. Επειδή σε πατάνε όπως θέλουνε. Και υπάρχει μόνο μια λύση. Να αποκτήσεις ένα ανοσοποιητικό σύστημα. Ο χρόνος θα δείξει ότι εγώ δεν θα ντρέπομαι, ενώ οι πολύ σκεπτικιστές θα ντρέπονται. Δεν χρειάζομαι τα ΜΜΕ για να επηρεάζω το πολιτικό σύστημα στη χώρα. Εγώ δεν θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική. Εάν ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική, θα έκανα άλλα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας πάντως στο τέλος ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική αν... μάθει ελληνικά.

Μπαράζ από την αντιπολίτευση
Ηταν μάλλον αναμενόμενο από το ίδιο το μπαράζ των έντονων αντιδράσεων που ακολούθησε από την αντιπολίτευση, πρωτίστως από τη ΝΔ. Τον χορό έσυρε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στη σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ: «Σε δημόσια θέα παρακολουθήσαμε την περασμένη Παρασκευή απαράδεκτες ρυθμίσεις προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, που η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προσεταιριστεί. Αυτά που χαρίζονται είναι πρόστιμα από λαθρεμπόριο. Και κάπως έτσι, πάνω στη διαγραφή προστίμων, χτίζεται η νέα διαπλοκή του κ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση περιφρονεί τη Βουλή. Εκτός, βέβαια, αν πρόκειται για χαριστικές τροπολογίες, για τις οποίες προσέρχεται προσωπικά ο κ. Τσίπρας για να τις υπερασπίσει, για να τις πάρει επάνω του».
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημείωνε: «Η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Δεν είναι στοιχείο δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης οι σκανδαλώδεις χαριστικές τροπολογίες στη Βουλή. Δεν είναι δείγμα πλουραλισμού τα τηλεοπτικά κανάλια με στελέχη των ΑΝΕΛ, αυτών που ομολογούσαν ότι είναι "λαγοί" στον ακυρωμένο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες».

«Τα έχουν κάνει πλακάκια»
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αντέδρασε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος: «Η διαπλοκή στην αποθέωσή της! Τέτοια ξετσιπωσιά δεν έχει προηγούμενο! Ο κ. Τσίπρας ήρθε προχθές στη Βουλή για να υπερασπιστεί την (ν)τροπολογία υπέρ του Σαββίδη και ο επιχειρηματίας τον χειροκροτεί σήμερα δημόσια και με τα δύο χέρια. Η συνέντευξη του κ. Σαββίδη και η απροκάλυπτη υποστήριξή του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού δεν αφήνει περιθώρια για καμία αμφιβολία: οι άνθρωποι τα έχουν κάνει πλακάκια και μας το λένε χωρίς ίχνος ντροπής. Τέτοια πράγματα δεν ξανάγιναν στην πολιτική ζωή του τόπου. Το μόνο που απομένει είναι να έρχονται στη Βουλή με φανέλες "Σαββίδης", να του φτιάξουν και ένα θεωρείο-σουίτα για να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις και να κάθεται πλάι του και ο κ. Τσακαλώτος με κασκόλ».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε το facebook και έγραψε: «Κατέχει μια από τις λαοφιλέστερες ποδοσφαιρικές ομάδες, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τη μεγαλύτερη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία, μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και αρκετές επιχειρήσεις. Και ταυτόχρονα εκθειάζει δημοσίως τον κ. Τσίπρα και αγοράζει ένα κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι και μερικές εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας. Την ίδια εποχή, η κυβέρνηση τον απαλλάσσει από πρόστιμα. Είναι μια ακόμη συνεισφορά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον εμπλουτισμό του λήμματος "Διαπλοκή" της Wikipedia».

Ακολούθησε Το Ποτάμι που σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε: «Το δούναι και λαβείν ανάμεσα σε αυτόν και τον κ. Τσίπρα παραδέχεται o ολιγάρχης κ. Σαββίδης. Τρεις μόλις μέρες μετά την αποκάλυψή μας ότι οι ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο γίνονται για να τον διευκολύνουν να αγοράσει ΜΜΕ και να τα θέσει στην υπηρεσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο κ. Σαββίδης, σε μια συνέντευξη-ποταμό παραδέχεται την απεριόριστη στήριξή του στον κ. Τσίπρα, την εμπλοκή του στα μικροπολιτικά παιχνίδια, την πρόθεσή του να αγοράσει άμεσα κανάλι και εφημερίδες. Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Σαββίδης βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον Ελληνα Πούτιν, μαρτυρά τι ονειρεύονται κάποιοι για το μέλλον της Ελλάδας και τι απεργάζονται κάποια επιτελεία».

Σιγή ασυρµάτου
Από την κυβέρνηση, πάντως, τηρούν σιγή για τον Ιβάν Σαββίδη και τη δράση του, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν το ζήτημα. «Κανένα σχόλιο» ήταν η λακωνική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας εστίασε στην επίμαχη τροπολογία, υποστηρίζοντας (Σκάι) ότι δεν διαγράφει πρόστιμα και αφορά και άλλες επιχειρήσεις και επενδύσεις και όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ.

Από την ψηφοφορία για την τροπολογία απουσίαζαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Γιάννης Θεοφύλακτος, Θόδωρος Παραστατίδης και Εύη Καρακώστα. Οι τρεις πρώτοι έστειλαν επιστολή στο προεδρείο της Βουλής εκφράζοντας θετική πρόθεση απέναντι στην τροπολογία, ενώ από την Κουμουνδούρου δηλώθηκε ότι η βουλευτής Β' Πειραιώς απουσίαζε λόγω προβλήματος υγείας.

Η Εύη Καρακώστα επιβεβαίωσε στα «ΝΕΑ» ότι η απουσία της οφειλόταν σε σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν της επέτρεψε να στείλει επιστολή προθέσεων στη Βουλή. Υποστηρίζει παράλληλα και εκείνη ότι δεν διαφωνεί με την τροπολογία, δεν είναι φωτογραφική και αφορά γενικότερα τις επενδύσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ

Ολόκληρη η συνέντευξη Σαββίδη στο Πρώτο Θέμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom