Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Συντάξεις: Τα κρυφά χαράτσια των εισφορών - Κάλεσμα σε διαδήλωση στις 2 Ιουνίου στο ΣτΕ

Ο «λογαριασμός» κινείται στα 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα παρακρατηθούν από το 2016 έως το 2019 από τους συνταξιούχους

Κρυφά χαράτσια στις συντάξεις, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση πέρα από τις δραστικές μειώσεις που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου αλλά και το νέο Μνημόνιο. 

Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή εκδικάζεται στο ΣτΕ ο νόμος Κατρούγκαλου (με διαδήλωση συνταξιούχων) με τον οποίο επήλθαν σοβαρές περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα.

Εκτιμάται ότι ο «λογαριασμός» κινείται στα 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα παρακρατηθούν από το 2016 έως το 2019 από τους συνταξιούχους μόνο υπέρ του ΕΟΠΥΥ, μέσα από την εισφορά ύψους 6% από τις κύριες συντάξεις και 6% από τις επικουρικές.

Η συνολική παρακράτηση υπέρ του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 2 δισ. ανά έτος, δηλαδή 8 δισ. ευρώ την τετραετία.

1 Αύξηση της εισφοράς σε όλες τις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) από το 4% σε 6%. Το μέτρο αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη έμμεση μείωση στις καθαρές αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από κύριες συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2015 και οδήγησε σε επιπλέον 532 εκατ. ευρώ έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ ετησίως).

2 Εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ). Το μέτρο αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση στις καθαρές αποδοχές 1,2 εκατ. συνταξιούχων από επικουρικές συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2017 και απέδωσε επιπλέον 178 εκατ. ευρώ). Ετσι, από 1/7/2016, η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος των συνταξιούχων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ καθορίστηκε σε ποσοστό 6% και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

3 Εισφορά 14% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 650.000 αγροτών (σ.σ. ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ) για τον κλάδο κύριας σύνταξης (θεσπίστηκε αρχές Μαΐου, ισχύει από 1/1/2017 και προβλέπεται να αποδώσει έσοδα 450-500 εκατ. ευρώ).

ΤΟ ΑΚΑΓΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές υπέρ του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ θεσπίστηκαν το 2011 (επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου) και παρακρατήθηκαν από τις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Τονίζεται ότι με τις μειώσεις των συντάξεων από το 2010, που άρχισαν να εφαρμόζονται στη χώρα μας τα Μνημόνια της άγριας λιτότητας, έχουν ήδη αφαιρεθεί μέχρι σήμερα από τα εισοδήματα των συνταξιούχων συνολικά περίπου 43 δισ. ευρώ, που μαζί με τις νέες μειώσεις συντάξεων, οι οποίες προβλέπονται μέχρι το 2019, θα υπερβούν συνολικά τα 50 δισ. ευρώ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι
50% των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας επιβιώνουν χάρη στις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους, λόγω της δραστικής μείωσης των μισθών και της υψηλής ανεργίας.

ΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΣτΕ. Την ερχόμενη Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 9 π.μ. έχει οριστεί η δικάσιμος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα εκδικάσει την από 18/7/2016 κατατεθείσα από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αίτηση ακύρωσης των εφαρμοστικών ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

Η αίτηση αφορά τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εκτός από την απόλυτα τεκμηριωμένη νομικά αίτηση ακύρωσης ως αντισυνταγματικών των διατάξεων-λαιμητόμων, με τις καθημερινές παρεμβάσεις του αλλά και με πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει - και επιζητά τη στήριξη όλων των συνταξιούχων για την υλοποίησή τους - θα αγωνιστεί για το δίκαιο της κατάργησης αυτών των διατάξεων.

Την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και άλλες οργανώσεις συνταξιούχων καλούν σε διαδήλωση στις 9 π.μ. τους συνταξιούχους έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49) στην Αθήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ
 http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom