Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Γεννιέται εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ

από "αντάρτες" του γλυκού νερού που ψήφισαν το μνημόνιο και φυσικά θα ψηφίσουν και τα μέτρα

του Βασίλη Σκουρή
Ληξιαρχική πράξη γέννησης εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η συμφωνία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (113 μέλη ψήφισαν υπέρ, 11 κατά , ενώ υπήρξαν και 12 λευκά), γεγονός που επιτρέπει στους βουλευτές να υπερψηφίσουν την συμφωνία, «πειθαρχώντας» στην απόφαση της ΚΠΕ.

Τη συνεδρίαση, ωστόσο, «σημάδεψε» η κατάθεση κειμένου που αποφασίστηκε σε σύσκεψη των «53» το βράδυ του Σαββάτου, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το κείμενο υπογράφουν 13 μέλη της ΚΠΕ, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος έως τώρα δεν συμμετείχε στις διαδικασίες των «53».

Η επιμονή μάλιστα να τεθεί το κείμενο προς ψηφοφορία, μετά την άρνηση του προεδρεύοντος Δημήτρη Βίτσα, ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το κυρίαρχο είναι να λάβει η ΚΠΕ απόφαση για τη συμφωνία και ότι το κείμενο μπορεί να πάει στις οργανώσεις ως κείμενο διαλόγου.

Η διαβεβαίωση του Φίλη και οι πρόωρες κάλπες

Παρά την παρέμβαση του Νίκου Φίλη που υποστήριξε ότι οι υπογράφοντες το κείμενο «δεν ζητούμε εκλογές» η τοποθέτηση τόσο του ιδίου, όσο και του Πάνου Σκουρλέτη και άλλων στελεχών ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, προϊδεάζει ότι προοπτικά το αίτημα για πρόωρες κάλπες θα τεθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός για το οποίο άλλωστε προϊδέαζε και το κείμενο που κατατέθηκε.

Η κόντρα για τα αντίμετρα

Ο Νίκος Φίλης και κυρίως ο Πάνος Σκουρλέτης υποβάθμισαν το θέμα των αντιμέτρων, με τον υπουργό Εσωτερικών να τα χαρακτηρίζει ως «ασπιρίνες», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε τα αντίμετρα ασπιρίνες» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ ο υπουργός Οικονομικών τους κάλεσε να διαβάσουν την έκθεση της UNICEF για την φτώχεια στην Ελλάδα, για να καταλάβουν την αξία των αντιμέτρων.

Ποιοι καταψήφισαν και ποιοι από τους «53» υπερψήφισαν


Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της απόφασης της ΚΠΕ είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Πέτρος Λάμπρου και Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ υπέρ φέρεται να ψήφισαν όλοι οι υπουργοί.

Μεταξύ αυτών οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου και άλλα μέλη των «53» που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο πρώτος τη τάξει υπουργός Πάνος Σκουρλέτης-παρά την κριτική που άσκησε- η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, που εκλέχθηκε με τη λίστα των «53» και άλλοι.

Αμφισβητείται η ηγεσία Τσακαλώτου στους «53»

Όλα δείχνουν πλέον, πάντως, ότι η Κίνηση των «53» (που με το κείμενό της έθεσε στο στόχαστρο και τους Γιάννη Μουζάλα, Νίκο Τόσκα και Χρήστο Σπίρτζη) δεν είναι πλέον ενιαία. Και ότι η ηγεσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου αρχίζει να αμφισβητείται…

Τι αναφέρει η απόφαση της ΚΠΕ

Μεταξύ άλλων η απόφαση της ΚΠΕ που δόθηκε αργά χθες βράδυ στη δημοσιότητα αναφέρει:
«Η κεντρική επιτροπή δηλώνει ότι στηρίζει την μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου του EG της 7ης Απριλίου αλλά και ότι θα δώσει τη μάχη ώστε όλες οι δυνάμεις του κόμματος να κινητοποιηθούν για την υλοποίηση των μεγάλων στόχων του κυβερνητικού προγράμματος.

Ταυτόχρονα όμως και η κυβέρνηση οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες της για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της στην άσκηση του κυβερνητικού έργου.

Την ίδια στιγμή η κεντρική επιτροπή οφείλει από τη μεριά της να εντείνει τις προσπάθειες της για την τόνωση της παρουσίας του κόμματος σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, τα κοινωνικά κινήματα αλλά και στους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και των συνδικάτων».

Στην απόφαση επίσης σημειώνεται:
«Είναι εξάλλου στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής συμπόρευσης του παλιού πολιτικού συστήματος που εντάσσεται και η ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση την οποία δέχεται τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από διαπλεκόμενα συγκροτήματα τύπου αλλά και από παράγοντες που υπηρέτησαν και εξακολουθούν να υπηρετούν το παλιό πολιτικό σύστημα.

Πρόκειται εδώ για τη γνωστή συμμαχία που από την πρώτη στιγμή πολέμησε το κυβερνητικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς γνωρίζει ότι ακριβώς αυτό το εγχείρημα θέτει την αναπαραγωγή του εσωτερικού συστήματος πολιτικής και οικονομικής εξουσίας σε κίνδυνο.

Αναμένουμε το επόμενο διάστημα η επίθεση αυτή όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί καθώς με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της β΄αξιολόγησης το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης αποτυγχάνει για άλλη μια φορά».
Πηγή: real.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΛΑΝΑΣΘΕ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑΝ.
ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ" ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ.

Unknown είπε...

Oi πειναλεοι κι ακαματηδες του Συριζα που
για πρωτη φορα λαδωσε τ αντερο τους θα
παρει καμποσο καιρο ακομα ν αντιδρασουν
γι αυτα που αποφασιζει και κανει το διευθυντηριο του
Αλεξη και οι ενσωματωμενοι περι αυτον Αν κανει
κανεις μια αναδρομη στο παρελθον θα διαπιστωσει
οτι και στην κλεφτοσυμμορια του ΠΑΣΟΚ οι διαφο
νουντες αρχισαν να εμφανιζονται μετα τη δευτερη
δεκαετια που κυβερνουσαν και οταν ο λαος αρχισε να
αντιδρα ανοιχτα εχθρικα εναντιον τους Το ιδιο παει
να συμβει και με τουτους που για πρωτη φορα ειδαν
καρπιδα στ αντερο τους

Read more: Go to TOP and Bottom