Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Το... παιδί για όλες τις δουλειές


του Λάμπρου Σταυρόπουλου
Για «μπίζνες» και μάλιστα για λογαριασμό εταιρείας πετρελαιοειδών πήγε στη Βενεζουέλα το 2013 ο τότε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Τσίπρα και νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ίδιος στη Βουλή.

Οσοι αναρωτιούνται εδώ και καιρό, από τότε που ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για το μυστηριώδες ταξίδι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκου Παππά στη μακρινή Βενεζουέλα το καλοκαίρι του 2013, τι γύρευε εκεί συνοδεία του ειδικού σε θέματα οφσόρ κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, πλέον γνωρίζουν: πήγε για «μπίζνες».

Και συγκεκριμένα για να προωθήσει τις ελληνικές επενδύσεις, όπως εξήγησε ο ίδιος, δηλώνοντας μάλιστα: «Μακάρι το ταξίδι να είχε φέρει περισσότερα αποτελέσματα...», χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ποια ακριβώς ήταν τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν και τα οποία θα έπρεπε κατά τον υπουργό να μεγιστοποιηθούν.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ήταν τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Νίκος Παππάς, ήταν εν αναμονή κυβέρνηση και ως εκ τούτου είχε κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για τις προοπτικές των ελληνικών επενδύσεων στη Βενεζουέλα.

Αυτό ήταν το διά ταύτα της παρέμβασής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου παρέστη ως εποπτεύων τη δημόσια ραδιοτηλεόραση μαζί με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή και τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη. Ωστόσο, βρέθηκε ενώπιον των πυρών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε, όπως είχε προαναγγείλει, την «κεφαλή του επί πίνακι».

Συγκεκριμένα, η ΝΔ υπέβαλε αίτημα πρόσκλησής του στην Επιτροπή Θεσμών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο και τις επαφές που είχε κατά το επίμαχο ταξίδι με την ιδιότητα του διευθυντή του γραφείου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Με ιδιαίτερη θέρμη η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλαν προσπάθειες για να πείσουν ότι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της εν λόγω Επιτροπής το θέμα αυτό. «Θα ασχοληθούμε με ταξίδια πολιτευτών που δεν έχουν αξία και δεν αφορούν κανέναν;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός βουλευτής Γιάννης Θεοφύλακτος, ενώ ο συνάδελφός του Αντώνης Συρίγος ανέφερε: «Τι να ελέγξει κανείς; Ενα ταξίδι έγινε».

Δεύτερος γύρος με Βενιζέλο
Η συζήτηση πήρε φωτιά και δεν έλειψαν οι καβγάδες, ενώ το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής για το θέμα, στην οποία και θα απαντήσει ο Νίκος Παππάς. Για αυτό και ο Βαγγέλης Βενιζέλος προέτρεψε τους βουλευτές της ΝΔ να περιμένουν τη συζήτηση αυτή και να επανέλθουν στο αίτημά τους μετά.

Παρά τις προσπάθειες της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να ορθώσει «ασπίδα προστασίας» στον Νίκο Παππά μέσω της επίκλησης διαδικαστικών ζητημάτων (το αίτημα της ΝΔ δεν υπογραφόταν από τα 2/5 των μελών της Επιτροπής, όπως προβλέπει ο Κανονισμός), ο ίδιος δεν δίστασε να μπει στην ουσία των όσων του προσάπτονται, δίνοντας έτσι και το στίγμα των επιχειρημάτων που αναμένεται να αναπτύξει ενώπιον του Βαγγέλη Βενιζέλου.

«Η παρουσία μου εδώ υποδηλώνει ότι οποτεδήποτε για οποιοδήποτε θέμα είμαι εδώ» είπε στους βουλευτές επιχειρώντας να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μιας και έχει βρεθεί εδώ και καιρό στο στόχαστρο των σφοδρών επιθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία και προκάλεσε: «Είμαι στη διάθεση της ΝΔ η οποία μπορεί να καταθέσει ό,τι αίτημα θέλει: Εξεταστική, Προανακριτική ή ό,τι άλλο».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του, πολλές χώρες είχαν συνάψει οικονομικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, χώρες της ΕΕ και ως εκ τούτου «είναι αυτονόητο ελληνικές εταιρείες και δη των πετρελαιοειδών, είναι απολύτως λογικό να επιδιώκουν να έχουν σχέσεις με τη χώρα αυτή», όπως είπε.

Σημείωσε μάλιστα ότι «οι ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν επωφεληθεί» αν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών που «είχαν επιλέξει να χτίσουν σχέσεις με τη Βενεζουέλα, η οποία δεν είχε μπει στην περιδίνηση που βρίσκεται σήμερα». Οπως είπε εξάλλου «ελληνικές εταιρείες έχουν αναλάβει μεγάλα έργα» στη χώρα αυτή και άρα «δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό», όσον αφορά το ταξίδι.

Καβγάς Βορίδη - Χριστοδουλοπούλου
«Θα έπρεπε να συναινέσει στο αίτημα της ΝΔ διότι θα δοθεί η ευκαιρία με μια άνεση να διερευνηθεί ένα πολύ σημαντικό θέμα» είπαν οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και Μάκης Βορίδης, επιμένοντας στο αίτημα πρόσκλησής του στην Επιτροπή Θεσμών.

Οπως επισήμανε ο Μάκης Βορίδης, «είναι ζήτημα διαφάνειας να διευκρινιστεί ο σκοπός του ταξιδιού, οι σχέσεις με τον κ. Αρτεμίου, ποιο ήταν το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτούργησε ως διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα και αν η σχέση με τον κ. Αρτεμίου δεν σταμάτησε αλλά συνεχίστηκε και όταν έγινε Πρωθυπουργός».

«Ενοχοποιείτε τον κ. Παππά επειδή συνταξίδευσε με δικηγόρο των οφσόρ; Θα έπρεπε να είστε προσεκτικός. Ταυτίζουμε δικηγόρους με τους πελάτες τους. Δεν νομίζω ότι σας συμφέρει. Είστε δικηγόρος της Energa που ζημίωσε με 270 εκατ. το Δημόσιο» είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου ενοχλημένη στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να υπεκφύγει.

«Κλείνετε το θέμα προτού ανοίξει» της είπε, επισημαίνοντάς της ότι «μετατρέπεστε σε συνήγορο υπεράσπισης». «Δεν θα τα κάνετε όλα ίσωμα για να βγάλετε υπεραξίες» τους είπε, εγκαλώντας τους βουλευτές της ΝΔ ότι «ποινικοποιούν τις παρέες του κ. Παππά».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 7 4 17

Διαβάστε σχετικά:
Αντιπαράθεση Βενιζέλου - Παππά στη Βουλή για το ταξίδι στη Βενεζουέλα (βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom