Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ανώμαλη προσγείωση και από τη Λαγκάρντ


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ διαμήνυσε χθες ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και έβαλε τέλος σε άλλη μία αυταπάτη της κυβέρνησης

Τέλος στις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους θα αποφασιστούν πριν από το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος, ταυτόχρονα με τα επώδυνα μέτρα για τις συντάξεις και τους φόρους, βάζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα μόνο αν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο διαμηνύοντας ότι η έκταση της όποιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους θα αποφασιστεί μετά το τέλος του προγράμματος.

Πρόκειται για δηλώσεις που έκανε χθες η Λαγκάρντ ενόψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου), οι οποίες τορπιλίζουν την προσπάθεια εξωραϊσμού της συμφωνίας της Μάλτας από την κυβέρνηση με την καλλιέργεια προσδοκιών ότι άμεσα θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το χρέος, προκειμένου τα βαριά μέτρα να μη συναντήσουν αντιστάσεις στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οσα είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ έρχονται, επίσης, να προσθέσουν νέα σύννεφα στον ορίζοντα της διαπραγμάτευσης και στην προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης της τελικής συμφωνίας όπως οραματίζεται η κυβέρνηση. Το τοπίο ήταν ούτως άλλως θολό μετά την κατ' αρχήν συμφωνία της Μάλτας, όπου η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τις επώδυνες περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο χωρίς να εξασφαλίσει κάτι χειροπιαστό για την ελάφρυνση του χρέους.

Χθες έγινε πιο θολό αφού, εκτός των άλλων, η Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι απομένει πολύς δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την Ελλάδα. «Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου» είπε για τις μεγάλες διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν το Ταμείο και τη Γερμανία σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και κυρίως για τις δεσμεύσεις που ζητά προκαταβολικά το ΔΝΤ ότι θα ληφθούν μέτρα αναδιάρθρωσης μετά το τέλος του προγράμματος.

Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το Ταμείο προκειμένου να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό, με τη σειρά του, είναι προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την αποπληρωμή της δόσης του Ιουλίου, αφού χωρίς το ΔΝΤ μία σειρά από Κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης - μεταξύ των οποίων και το γερμανικό - δεν πρόκειται να εγκρίνουν την εκταμίευση.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης παραμένουν ακόμη μεγάλες, όπως υπονοούν οι δηλώσεις Λαγκάρντ, έχει περιπλέξει ιδιαίτερα την κατάσταση.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει από τώρα, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μια νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα μπορούσε να εκληφθούν από το γερμανικό εκλογικό ακροατήριο ως νέα χρηματοδότηση της Ελλάδος προτού λήξει το υφιστάμενο τρίτο Μνημόνιο.

Στη αντίθετη πλευρά βρίσκεται το ΔΝΤ. Οπως είπε χθες η Λαγκάρντ για το ζήτημα του χρέους, η έκταση της όποιας αναδιάρθρωσης «θα πρέπει να αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος», αλλά «οι λεπτομέρειες πρέπει να αποφασιστούν προκαταβολικά» εννοώντας προφανώς τα σενάρια τα οποία θα μπορούσε να εξεταστούν εκ των προτέρων για τον τρόπο διευθέτησης του χρέους μετά το 2018, όταν θα λήξει το πρόγραμμα.

Βεβαίως, για το ΔΝΤ όπως και για τους ευρωπαίους δανειστές ανοιχτό εξακολουθεί να παραμένει και το θέμα της σύνταξης των νομοσχεδίων με τα νέα μέτρα για τις συντάξεις και τους φόρους, όπως και η ψήφισή τους από την ελληνική Βουλή. Χωρίς να ολοκληρωθούν τα ζητήματα αυτά, δεν πρόκειται να ανοίξει η κουβέντα για το χρέος.

Τα θέματα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας όταν επιστέψουν στην Αθήνα μετά την εαρινή Σύνοδο στην Ουάσιγκτον το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

Στόχος τους η σύνταξη των νομοσχεδίων με τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή. Στη συνέχεια, εφόσον ψηφιστούν, θα ανοίξει η συζήτηση σε επίπεδο δεσμεύσεων (και όχι αποφάσεων) για το χρέος, η άμεση ολοκλήρωση της οποίας δεν φαίνεται στον ορίζοντα με βάση τις δηλώσεις Λαγκάρντ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 13 4 17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom