Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Αυτό είναι το νέο μνημόνιο


Όλη η συμφωνία των 128 σελίδων που έστειλαν ΕΕ και ΔΝΤ - Νέο ψαλίδι 450 εκατ. ευρώ από το 2018 στις φοροαπαλλαγές - Μείωση των επιδομάτων ανεργίας, φτώχειας και θέρμανσης - Στοπ στις προσλήψεις από το παράθυρο

Το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει τα τέσσερα κείμενα των μνημονίων, συνολικής έκτασης 128 σελίδων, οι όροι των οποίων θα περιληφθούν στα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή για να κλείσει η συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει το κοινοβουλευτικό crash test στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, έτσι ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να υπάρχει τουλάχιστον η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement).

Περικοπές ύψους 450 εκατ. ευρώ για το 2018 και εφαρμογή των αντίμετρων αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, και όχι 3,5%, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα κείμενα συμφωνίας με τους δανειστές.

Τα κείμενα βρίσκονται στη μορφή του τελικού σχεδίου (έχουν σχεδόν συμφωνηθεί) και δεν προβλέπεται να αλλάξουν σημαντικά, παρότι κάποια σημεία τους αποτελούν ίσως ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο «Hilton».

Τα κείμενα είναι τα εξής:
  • Το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (MEFP) του ΔΝΤ και το τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει (TMU).
  • Το συμπληρωματικό μνημόνιο της ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) και αντίστοιχα το τεχνικό του σκέλος (TMU). Τα νέα μνημόνια περιλαμβάνουν τα πάντα: Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της τριετίας 2018-2020 (επιδόματα - συντάξεις - αφoρολόγητο), τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων, την πολιτική για τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια. Υπάρχει επίσης η λίστα με τα αντίμετρα και ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργοποιούνται.
Τα βασικά σημεία αυτών των εγγράφων είναι:

Σύμφωνα με το κείμενο του ΔΝΤ η κυβέρνηση δεσμεύεται για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ για μετά το 2018 αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα ήδη δρομολογημένα μέτρα επαρκούν για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018. Διαπιστώνεται δηλαδή απόκλιση 1,3% του ΑΕΠ. Δεδομένο ότι για το 2018 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 195 δισ. ευρώ, η δημοσιονομική «τρύπα» που ανοίγει φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να καλυφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, η κυβέρνηση δεσμεύεται για μέτρα εξοικονόμησης 450 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αυτά θα προκύψουν από:
  • κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου των ιατρικών δαπανών
  • κατάργηση της έκπτωσης 1,5 του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων
  • μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης
  • κατάργηση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
  • Αντίμετρα αν το πλεόνασμα φτάσει το 3,7%
Επιπλέον, προβλέπεται ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ και όχι 3,5% όπως ήταν γνωστό έως τώρα, καθώς προβλέπεται «μαξιλάρι ασφαλείας» στο 0,2%. Επίσης προβλέπεται ότι θα πρέπει να διαπιστώνεται διατηρήσιμη υπεραπόδοση έναντι του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα.

Μείωση συμβασιούχων

Στο νέο μνημόνιο προβλέπεται μείωση των συμβασιούχων ώστε να πέσει ο αριθμός τους από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 48.420 το Δεκέμβρη του 2019.

Για τις συντάξεις προβλέπεται κατά το 2019 καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ενώ για το αφορολόγητο προβλέπεται μείωση στα 5.681 ευρώ που οδηγεί σε απώλεια 650 ευρώ ετησίως για τους πλέον φτωχούς.

Επίσης το ΔΝΤ στο προσχέδιο συμφωνίας ζητεί να σταματήσει η πρακτική του ελληνικού κράτους παραβαίνοντας τον υφιστάμενο νόμο να διατηρεί σε διαρκή ομηρία τον φορολογούμενο.

Συγκεκριμένα ζητεί οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι να επικεντρώνονται σε ζωντανές υποθέσεις της τελευταίας τριετίας και ν ακυρωθούν οι έλεγχοι για τα φορολογικά έτη πριν από το 2012 για τα οποία υπάρχει παραγραφή. Από τις υποθέσεις αυτές να μείνουν ανοικτές μόνον όσες έχει ήδη επιβεβαιωθεί σοβαρή φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ.

H απαίτηση ΔΝΤ για δέσμευση

Ακόμη, υπάρχει η απαίτηση του Ταμείου για διασφαλίσεις ότι τα μέτρα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση σήμερα για να εφαρμοστούν σε ορίζοντα έξω από την θητεία της, δεν θα κριθούν αντισυνταγματικά.

Αίσθηση προκαλεί και η παροχή δέσμευσης που αναλαμβάνει η αντισυμβαλλόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για τη ΝΔ.

«Θα παράσχουμε διαβεβαιώσεις στο προσωπικό του ΔΝΤ ότι η ΝΔ υποστηρίζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί σε μορφή και χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στα έγγραφα του προγράμματος».

Και οι 128 σελίδες του νέου μνημονίου δημοσιεύονται στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom