Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Βόμβα μεγατόνων το παγκόσμιο χρέος και ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών

Προξενεί κατάπληξη γιατί μόνο η Ελλάδα πληρώνει τη νύφη

Σε μια απίστευτης ισχύος πυρηνική οικονομική βόμβα έτοιμη ανά πάσαν στιγμή να εκραγεί, κάθεται ο πλανήτης και ειδικότερα ο ανεπτυγμένος κόσμος. Η υπερχρέωση της Ελλάδας
συνιστά παρανυχίδα μπροστά στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χρέος και προξενεί κατάπληξη γιατί μόνο η Ελλάδα πληρώνει την νύφη του χρέους.

Οι ανεπτυγμένες χώρες εκπροσωπούν ένα χρέος ύψους 160 τρισ. δολλαρίων, το οποίο αποτελεί τη μερίδα του λέοντος του παγκόσμιου χρέους και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο του συνολικού ΑΕΠ τους, ήτοι 390% επί του συνολικού ΑΕΠ.

Τα στοιχεία του IIF δείχνουν ότι η αύξηση του χρέους των ανεπτυγμένων αγορών κατά 32 τρισ. δολλάρια υποκινήθηκε κυρίως από τις κυβερνήσεις, με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και της Βρετανίας να έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2016. Η Ιαπωνία και άλλες ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης έχουν “δει” μία αύξηση του χρέους τους κατά 50% σε αξία δολλαρίου.

Ασύλληπτες διαστάσεις φαίνεται να λαβάνει το χρέος σε ολόκληρο τον πλανήτη, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα. το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών (IFF), κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των ομολογιακών εκδόσεων στις αναδυόμενες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, το παγκόσμιο χρέος εκτινάχθηκε στο 325% του ΑΕΠ του πλανήτη καθ’όλη τη διάρκεια του 2016 από 320% του ΑΕΠ το 2015, φθάνοντας συνολικά τα 215 τρισ. δολλάρια.

Πρόκειται δηλαδή για αύξηση της τάξης των 7.6 τρισ. δολλαρίων σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος.

Ειδικά οι αναδυόμενες αγορές “είδαν” το υπό διαπραγμάτευση χρέος τους να σημειώνει άλμα στα 55 τρισ. δολλάρια πέρυσι, ποσό που αντιστοιχεί στο 215% του ΑΕΠ τους, αύξηση που υποκινήθηκε κυρίως από την έκδοση εταιρικού χρέους, εξαιρουμένου του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Οι αναδυόμενες αγορές εξέδωσαν νέο χρέος αξίας περίπου 40 τρισ. δολλαρίων την περίοδο 2006-2016, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος από τις αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις ύψους 9 τρισ δολλαρίων την περίοδο 1996-2006, σύμφωνα πάντα με το IIF.

Από το ποσό των 55 τρισ. δολλαρίων του χρέους που εξέδωσαν....

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom