Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Απομάκρυνση σμήνους μελισσών από καμινάδα στου Ζωγράφου (φωτο & βίντεο)


Αναπάντεχη επίσκεψη σμήνους μελισσών στην περιοχή του Ζωγράφου,κοντά στον Αγιο Γεώργιο,πίσω από τη Βίλα Ζωγράφου.Οι μέλισσες "μετοίκησαν" στην κορυφή καμινάδας 8όροφης πολυκατοικίας.

Το φαινόμενο αυτό,όπως ενημερωθήκαμε,λέγεται σμηνουργία και είναι η στιγμή όπου ένα σμήνος από μέλισσες εγκαταλείπει την κυψέλη του για να μετακινηθεί σε κάποια προσωρινή φωλιά.Οι Ευρωπαϊκές φυλές μελισσών τείνουν να σμηνουργούν την άνοιξη, λίγο πριν ή κατά την διάρκεια της μεγάλης ανθοφορίας.

Η σμηνουργία είναι μια χαρακτηριστική συμπεριφορά ενός παραγωγικού και δυνατού μελισσιού.Η σμηνουργία είναι η διαδικασία αναπαραγωγής του μελισσιού, σε επίπεδο αποικίας και όχι σε επίπεδο μέλισσας.

Τα ερεθίσματα που μπορούν να υποκινήσουν τις μέλισσες για να ξεκινήσουν τη σμηνουργία είναι πολλά με κυριότερα τη συμφόρηση μέσα στην κυψέλη (υπερπληθυσμός σε σχέση με το χώρο που ζούνε),η εξασθένιση της έντασης της φερομόνης της βασίλισσας,η ηλικία της κλπ.

Ο αρχικός φόβος και η αμηχανία των ενοίκων της πολυκατοικίας από την πολυπληθή παρουσία των γλυκύτατων μεν,ακάλεστων δε επισκεπτών ξεπεράστηκε γρήγορα,ανώδυνα,ακίνδυνα και φιλικά για ανθρώπους και μέλισσες.


Χτες Παρασκευή 28/4/2017 με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ήλθαν σε επαφή με δύο μελισσοκόμους,οι οποίοι αφού τους καθησύχασαν ανέλαβαν να απομακρύνουν το μελίσσι από την πολυκατοικία του Ζωγράφου και να το επαναφέρουν στο φυσικό του χώρο.

Δύο ευγενέστατοι κύριοι έφτασαν στο χώρο και ανέλαβαν δράση,φανερώνοντας ταυτόχρονα την αγάπη τους για τις μέλισσες,ο ένας μάλιστα δεν φόρεσε καν κάσκα όπως θα δείτε παρακάτω!

Μετά το σχετικό ανώδυνο κάπνισμα της καμινάδας,οι μέλισσες εξήλθαν και πλημμύρισαν τον ουρανό,ενώ διάλεξαν να εγκατασταθούν στον παρακείμενο ηλιακό θερμοσίφωνα.
Οι δύο έμπειροι μελισσοκόμοι αφού βρήκαν τη βασίλισσα,με τα κατάλληλα σύνεργα συν μία κυψέλη κι ένα κλωνάρι νεραντζιάς οδήγησαν σιγά σιγά και με τάξη τις χιλιάδες μέλισσες στο χώρο τους και ως το βραδάκι το έργο απομάκρυνσης του σμήνους των μελισσών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Δείτε φωτο και βίντεο από την "επιχείρηση" απομάκρυνσης





Οπως σ' όλες τις κοινωνίες υπάρχουν οι αντάρτες και οι αντάρτισσες,έτσι και στην κοινωνία των μελισσών κάποιες μέλισσες αρνήθηκαν να μπουν στην "κιβωτό" των μελισσοκόμων.
Οταν άρχισε να πέφτει το σκοτάδι είχαν μείνει λιγότερες από 15 μέλισσες πάνω στον ηλιακό θερμοσίφωνα!Το σμήνος πήρε το δρόμο για καλύτερα και σαφώς πιο ήσυχα "λιβάδια"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom