Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Κουμπουριές στον αέρα για την τιμή των όπλων


Μετά τη συντριβή της κυβερνητικής κόκκινης γραμμής για συντάξεις, αφορολόγητο και αποκρατικοποιήσεις, το ενδιαφέρον του Μαξίμου επικεντρώνεται πλέον στην επικοινωνιακή διαχείριση μιας πολύ οδυνηρής συμφωνίας.

Μια λεκτική υπέρβαση του Πρωθυπουργού στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τουσκ συζητήθηκε περισσότερο ακόμη και από την πρότασή του για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης ώστε να πάψει να σέρνεται η αξιολόγηση.

Το «δεν θα παίζουμε τις κουμπάρες» που εξεστόμισε ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ξένισε για τον αυστηρό τόνο, αλλά όχι ως προς την ερμηνεία του. Δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο με τον μεταφραστή που «ψιθύριζε» στο αφτί του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ούτε με τους ξένους δημοσιογράφους οι οποίοι έψαχναν μάταια τρόπο να αποδώσουν στα τηλεγραφήματα και τα κείμενά τους τις «κουμπάρες».

Το παιχνίδι με τις κουμπάρες, όμως, φαίνεται ότι είναι πιο απλό απ' ό,τι έδειχνε αρχικά. Η δραματοποίηση που κατάφερε το Μαξίμου με τη σιγή ασυρμάτου των τελευταίων ημερών και την ένταση που έβγαλε ο κ. Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Τουσκ θα μπορούσε να εντάσσεται και σε ένα επικοινωνιακό αμπαλάζ μιας συμφωνίας - που δείχνει να βρίσκεται «μια ανάσα μακριά» όπως είπε άλλωστε ο Πρωθυπουργός.

Ενα θετικό κλίμα φρόντισε να τροφοδοτήσει και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε tweet του αναφέροντας ότι η Κομισιόν θέλει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup της Μάλτας. Εάν όντως το σενάριο είναι ευοίωνο, απομένουν συνεπώς λιγότερες από 24 ώρες προκειμένου να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και να γραφτούν τα τελευταία κεφάλαια του Staff Level Agreement.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η δραματοποίηση αυτή δίνει στον Πρωθυπουργό τα απαραίτητα επιχειρήματα για τη «διαπραγμάτευση εσωτερικού», αφού η διαφαινόμενη συμφωνία κουρελιάζει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για φόρους, συντάξεις και αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Τσίπρας έχει τώρα το δύσκολο έργο να πείσει τους βουλευτές του να νομοθετήσουν τα μέτρα και προφανώς επιχειρεί να διατρανώσει ότι η συμφωνία κλείνει κατόπιν (και) των δικών του πιέσεων. Οσο για τη νομοθέτηση, το σενάριο που συζητείται θέλει την άμεση ψήφιση όλων των μέτρων πλην του συνταξιοδοτικού, το οποίο θα έλθει στη Βουλή όταν επιτευχθεί η «συνολική» συμφωνία.

«ΠΟΙΟΣ ΖΕΙ, ΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ...». Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η ρήση Ζουράρι «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει έως το 2019» μόνο τυχαία δεν ήταν. Η πρόταση που συζητείται για εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις από το 2019 και στη μείωση του αφορολόγητου από το 2020, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018, σημαίνει πρακτικά ότι το βάρος πέφτει στην επόμενη κυβέρνηση - είτε η παρούσα εξαντλήσει τη θητεία της είτε οι εκλογές γίνουν π.χ. στα τέλη του 2018.

Αυτό ήταν, άλλωστε, μία από τις εξαρχής βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διακινηθούν ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη σενάρια ψήφισης των μέτρων με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Ετσι, το ενδιαφέρον του Μαξίμου στρέφεται τώρα στον λεγόμενο «μηχανισμό ενοποίησης» των προβλέψεων Ευρώπης και ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των μέτρων όχι νωρίτερα από το 2019.

Γι' αυτό και οι αναφορές Τσίπρα περί «υπεραπόδοσης της οικονομίας» το 2016 και 2017 ήταν στοχευμένες, θέλοντας αφενός να προεξοφλήσει την αναγνώριση της τήρησης των στόχων και αφετέρου να εξασφαλίσει ότι οι παραδοχές του ΔΝΤ δεν θα διαφέρουν από αυτές της Eurostat για την ελληνική οικονομία (σ.σ.: οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τις Βρυξέλλες αμέσως μετά το Πάσχα).

Εάν πάντως η συμφωνία τσακίσει στο Eurogroup της Μάλτας, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στο χαρτί μιας έκτακτης συνόδου κορυφής, σύμφωνα με όσα έλεγε στα «ΝΕΑ» κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Σκοπός είναι να πετάξει ξανά το μπαλάκι στην πλευρά των δανειστών και συγκεκριμένα στο ΔΝΤ, το οποίο παραμένει εφιάλτης του Μαξίμου για τυχόν εμπόδια που μπορεί να βάλει ώς την ύστατη στιγμή. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, προσερχόμενος χθες το βράδυ σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους και να ενισχύσει το κλίμα αισιοδοξίας, εκτιμώντας ότι «δεν θα χρειαστεί» μια τέτοια κίνηση.

Στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, εξάλλου, το κυβερνητικό επιτελείο κρυφοκοιτάζει προς τη Γαλλία ενόψει προεδρικών εκλογών. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν με την επίδοση Λεπέν ευνοούν την Αθήνα και τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσει για τη συμφωνία-πακέτο για το χρέος την οποία θέλει εντός του Απριλίου.

«ΑΝ ΔΕΙΛΙΑΖΕΙ, ΝΑ ΦΥΓΕΙ»
. Με αφορμή, πάντως, τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις περί μιας ενδεχόμενης έκτακτης συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης, σκληρή επίθεση στην Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τον Πρωθυπουργό «αν δειλιάζει ή δεν θέλει να κλείσει την αξιολόγηση, να έρθει στη Βουλή και να παραδώσει την εντολή». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η προτεραιότητα της χώρας είναι να φύγει τώρα αυτή η κυβέρνηση, να γίνει σωστά η διαπραγμάτευση για την επάνοδο στην ομαλότητα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 6/4/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom