Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Η ηρωική μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού»


Σαν σήμερα, στις 28 Απριλίου 1944, τρεις ΕΠΟΝίτες του ΕΛΑΣ της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης,
αντιμετώπισαν – για 7 ολόκληρες ώρες – με τα ατομικά τους όπλα, σ’ ένα σπιτάκι της συνοικίας του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες.

Κατάφεραν να τους προξενήσουν μεγάλες απώλειες. Έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο ενός ηρωικού αγώνα και έγραψαν μια από τις μεγάλες στιγμές στην πάλη του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους.

Το σπιτάκι του Υμηττού έγινε το «Κάστρο του Υμηττού».
Στους μισογκρεμισμένους τοίχους του σπιτιού γράφτηκαν συνθήματα, στα οποία οι Αθηναίοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τους υπερασπιστές του:

«Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου και ορκίσου εκδίκηση».

«Εδώ μέσα έπεσαν ηρωικά οι Δ. Αυγέρης, Κ. Φολτόπουλος, Θ. Κιοκμενίδης: ΕΠΟΝ».

«Τιμή και δόξα στους ήρωες: ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ».

Η Διοίκηση του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ, σε ημερήσια διαταγή της έγραφε:

«…Ούτω ο διμοιρίτης Αυγέρης Δημήτριος και οι μαχηταί Φολτόπουλος Κωνσταντίνος και Κιοκμενίδης Αθανάσιος την 28.4.44 εκεί εις τον οικίσκον του Υμηττού έστησαν λαμπρόν Ηρώον Δόξης… Το ολοκαύτωμα των αξίων και υπέροχων αυτών μαχητών του ΕΛΑΣ των Αθηνών, πυρσός πατριωτισμού, πυρπολεί τα ψυχάς μας τας ημέρας αυτάς… Αιωνία η μνήμη των τριών ανδρείων…».
http://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom