Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ: Δεν θα συμμορφωθούμε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις


«Την Πέμπτη 27/4/2017 δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ο Δήμαρχος ΠατρέωνΚώστας Πελετίδης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Κατηγορείται  γιατί υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζόμενων του Δήμου, το δικαίωμά τους στην εργασία. Δικαίωμα που το κατηγορητήριο βαφτίζει «παράνομο όφελος»», αναφέρει σε ανακοίνωση της η δημοτικής αρχή Πάτρας. 
Όπως περιγράφεται «με σχετικό νόμο, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, μέσω του προσχηματικού ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, με την 405/24-9-2014 απόφασή του,  σημείωνε:
«(…)κανένα στοιχείο και φάκελοι εργαζόμενων να μη δοθούν με οποιοδήποτε τρόπο και να μην αποσταλούν ώστε να διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις (…) στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζόμενων (…)»
Στο υπόμνημα του προς τον Ανακριτή, ο Δήμαρχος, τον Οκτώβρη 2014, ανέφερε: 
« (…) Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στο Δήμο Πατρέων έχουμε 324 εργαζόμενους ΙΔΑΧ που μονιμοποιήθηκαν μέσω της διαδικασίας ΑΣΕΠ καθόλα νόμιμα. Θέμα ανοχής η συγκάλυψης πλαστών δικαιολογητικών δεν υφίσταται (…)  Δεν καλύπτουμε διαδικασίες με πλαστά δικαιολογητικά σε καμία περίπτωση. (…) Με βάση τα παραπάνω αρνηθήκαμε ως Δημοτική Αρχή να δώσουμε τους ατομικούς φακέλους για επανέλεγχο, δίνοντας αντίστοιχες εντολές στις Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου (…)»
Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε νέες αντιλαϊκές εξελίξεις, που αφορούν το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μέσω της λεγόμενης «αξιολόγησης», ανοίγει το δρόμο  για νέες  απολύσεις και τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων  στο Δημόσιο Τομέα.
Δεσμεύσεις   του 3ου μνημονίου που ψήφισαν ενιαία Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ –ΝΔ-ΠΑΣΟΚ –ΠΟΤΑΜΙ –Λεβέντης  και που καθορίζουν  τα  ανώτατα όρια για τις μισθολογικές αποδοχές και τα επίπεδα απασχόλησης σε δημόσιο τομέα και  Δήμους  με  διασφάλιση  φθίνουσας πορείας όσο αφορά τις  δημόσιες δαπάνες
Απαίτηση δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) και ΣΕΒ  για να διευκολυνθεί η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.
Η Δημοτική Αρχή δεν θα συμμορφωθεί με τις αντιλαϊκές υποδείξεις των κυβερνήσεων, θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα που πλήττονται ανελέητα από την καπιταλιστική οικονομική κρίση.  Θα αντιμετωπίσουμε τις διώξεις μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημότες του Δήμου μας».
Συμπαράσταση ΠΟΕ -ΟΤΑ στον Κ. Πελετίδη 
Την στήριξη της, στο δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος δικάζεται σήμερα, 27 Απριλίου, επειδή το 2014, αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία των ατομικών φακέλων συμβασιούχων για επανέλεγχο των συμβάσεων τους, εκφράζει η ΠΟΕ- ΟΤΑ.
Ειδικότερα σε ανακοίνωση της, σημειώνει:
«Η στοχοποίηση και η τρομοκράτηση εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αιρετών που αντιστάθηκαν στον προσχηματικό επανέλεγχο των συμβάσεων (Ν.4250/2014), αφού πραγματικός στόχος της προηγούμενης συγκυβέρνησης ήταν οι απολύσεις και μόνο, συνεχίζεται και επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης που ήταν ένας εκ των Αιρετών που στήριξε τους εργαζόμενους και αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία των ατομικών φακέλων τους για επανέλεγχο των συμβάσεων τους, χωρίς σε καμία περίπτωση να καλύπτει διαδικασίες πλαστών δικαιολογητικών αλλά υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στην εργασία, καλείται και πάλι να δικαστεί, την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017. Είχε αρχικά κληθεί να εμφανιστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών στις 20 Ιουλίου του 2016, αλλά τότε η δίκη είχε αναβληθεί.
Η κατηγορία, όπως αναφέρεται στο κλητήριο θέσπισμα, είναι πως «… προέβη στις ανωτέρω πράξεις, με σκοπό να προσπορίσει στους εργαζόμενους του Δήμου παράνομο όφελος, συνιστάμενο στην παρά το νόμο συνέχιση της εργασίας τους, σε περίπτωση που διαπιστωνόταν σε ορισμένες περιπτώσεις εξ αυτών ότι δεν συντρέχουν οι κατά το νόμο προϋποθέσεις μετατροπής της εργασίας τους, σε αορίστου χρόνου…». Με λίγα λόγια, κατηγορείται πώς προασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι σε μία αυθαίρετη διαδικασία που υπαγορεύονταν από τις μνημονιακές επιταγές και την πολιτική των απολύσεων.
Η Δικαιοσύνη φαίνεται πώς δεν πείστηκε από το υπόμνημα που είχε καταθέσει στον ανακριτή τον Οκτώβριο του 2014 ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, με το οποίο εξηγούσε επακριβώς την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο του όσον αφορά στις σχέσεις εργασίας του προσωπικού, επισημαίνοντας πώς όσοι δεν πληρούσαν τις απαραίτητες από το Νόμο προϋποθέσεις παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό ή απολύθηκαν και οδηγείται σε δίκη.
Η απόφαση αυτή αναδεικνύει μία προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων και τρομοκράτησής τους, προφανώς εν όψει της εφαρμογής νέων σκληρών μέτρων. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχουμε τονίσει πολλάκις ούτε εκβιαζόμαστε ούτε τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε ενωτικά, μαζικά και δυναμικά τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων και δηλώνουμε αποφασισμένοι να είμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική που στόχο έχει να πλήξει το δικαίωμα στην εργασία, στην επιβίωση τη δική μας και των οικογενειών μας.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει την αλληλεγγύη της και τη συμπαράστασή της στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και δηλώνει πώς θα είναι στο πλευρό κάθε Αιρετού που βρίσκεται στο στόχαστρο γιατί υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και των δανειστών που επιδιώκουν την εξαθλίωση της Ελληνικής κοινωνίας».
Τα σωματεία του Δήμου Πατρέων στο πλευρό του αγωνιστή δημάρχου 
«Τα σωματεία του Δήμου Πατρέων σύσσωμα θα βρεθούν αύριο (σ. σ. σήμερα)  Πέμπτη 27-4-2017 για άλλη μια φορά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών στο πλευρό του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη.  Ο Δήμαρχος Πατρέων, κατηγορείται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος,  γιατί υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζόμενων του Δήμου, το δικαίωμά τους στην εργασία. Δικαίωμα που το κατηγορητήριο βαφτίζει «παράνομο όφελος».
      Με σχετικό νόμο, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, μέσω του προσχηματικού ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
     Θυμίζουμε ότι Το Δημοτικό Συμβούλιο, με την 405/24-9-2014 απόφασή του,  σημείωνε: «(…)κανένα στοιχείο και φάκελοι εργαζόμενων να μη δοθούν με οποιοδήποτε τρόπο και να μην αποσταλούν ώστε να διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις (…) στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζόμενων (…)»
     Στο υπόμνημα του προς τον Ανακριτή, ο Δήμαρχος, τον Οκτώβρη 2014, ανέφερε:  « (…) Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στο Δήμο Πατρέων έχουμε 324 εργαζόμενους ΙΔΑΧ που μονιμοποιήθηκαν μέσω της διαδικασίας ΑΣΕΠ καθ’ όλα νόμιμα. Θέμα ανοχής η συγκάλυψης πλαστών δικαιολογητικών δεν υφίσταται (…)  Δεν καλύπτουμε διαδικασίες με πλαστά δικαιολογητικά σε καμία περίπτωση.
      Σήμερα οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε μπροστά σε νέες αντιλαϊκές εξελίξεις, που αφορούν το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μέσω της λεγόμενης «αξιολόγησης», ανοίγει το δρόμο  για νέες  απολύσεις και το  τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων  στο Δημόσιο Τομέα.  Είναι απαίτηση δανειστών (Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΣΕΒ  για να διευκολυνθεί η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.
    Διαχρονικά οι κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν το σαπισμένο καπιταλιστικό σύστημα που καταρρέει.  Ο μόνος δρόμος για να σωθεί  το σύστημα είναι  το τσάκισμα των εργαζομένων, η ανεργία και η μαζική εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Είναι προϋπόθεση για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να γίνουν αυτοί ακόμα πιο ισχυροί.
    Θέλουν τους εργαζόμενους συμβιβασμένους, ανοργάνωτους, φοβισμένους. Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα μας  θα βάλουμε εμπόδια, θα ανατρέψουμε τα νέα σχέδια τους,  για τις χιλιάδες απολύσεις μέσω της νέας αξιολόγησης..
Καμία απόλυση – σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους.
Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες μας.
Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους άρπαγες των επιχειρηματικών ομίλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom