Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Πόλεμος για τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου


Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές που παρουσίασαν μια γυναίκα και το μωρό της προκάλεσαν την έντονη αντίδραση γιατρών, οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες στον Πολάκη για βεβιασμένη επαναλειτουργία τους

Μια γυναίκα με μετεγχειρητικές επιπλοκές έπειτα από καισαρική τομή και η διακομιδή του μωρού της στη Μονάδα Νεογνών στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών είναι ο απολογισμός της πρώτης ημέρας λειτουργίας των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει νέο κύμα ανησυχίας και έντονων αντιδράσεων των γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλεια των χειρουργικών αιθουσών.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η αλλοδαπή γυναίκα μετά την καισαρική τομή στην οποία υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή ως έκτακτο περιστατικό «εμφάνισε αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια (19.000), αυξημένη CRP (δείκτης φλεγμονής) και ηπατικά ένζυμα. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές αντιμετωπίστηκαν από παθολόγους και καρδιολόγους».

Σε ό,τι αφορά το νεογνό, όπως προκύπτει από την ίδια ανακοίνωση, «εμφάνισε αυξημένη CRP, εξέταση αίματος που καθορίζει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό». Τα αποτελέσματα της εξέτασης θορύβησαν τους παιδιάτρους, με αποτέλεσμα να ανάψουν την περασμένη Δευτέρα το πράσινο φως για τη διακομιδή του στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών.

Πάντως, έως και χθες αργά το βράδυ, στελέχη του υπουργείου Υγείας χαρακτήριζαν το περιστατικό ήσσονος σημασίας, επισημαίνοντας πως τόσο η γυναίκα όσο και το παιδί έχουν πάρει εξιτήριο, και εμφανίζονταν απόλυτοι πως οι όποιες επιπλοκές οφείλονται σε καθαρά ιατρικούς λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με το «βεβαρημένο ιστορικό» του Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Η καθησυχαστική απάντηση από την οδό Αριστοτέλους φαίνεται να δρα όπως το λάδι στη φωτιά, καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου δεν παύει να εγείρει έντονους προβληματισμούς για το βεβιασμένο άνοιγμα των χειρουργείων και τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η πολιτική αυτή απόφαση.

«Η ιατρική κοινότητα οφείλει να δρα με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, που αποτελεί και τον πυρήνα της ιατρικής δεοντολογίας» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου Παύλος Καψαμπέλης. Και επισημαίνει ότι, υπό το πρίσμα αυτό, οι γιατροί δεν υπακούουν σε σκοπιμότητες και πολιτικές εντολές.

«ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ». Υπενθυμίζεται ότι τα χειρουργεία του εν λόγω νοσηλευτηρίου παρέμειναν κλειστά από τις 2 Δεκεμβρίου, μετά την καταγραφή πέντε περιστατικών μετεγχειρητικών επιπλοκών σε ασθενείς του νοσοκομείου.

Μάλιστα, σε μια περίπτωση οι επιπλοκές απέβησαν μοιραίες. Ειδικότερα, 41χρονη ασθενής είχε υποβληθεί στα τέλη του περασμένου έτους σε μια επέμβαση ρουτίνας - αφαίρεση ορθοπεδικής λάμας. Λίγες ημέρες αργότερα διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου με πολυοργανική ανεπάρκεια. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία της πνοή στις 4 Δεκεμβρίου.

Και ενώ μετά την τραγική αυτή εξέλιξη οι χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου μπήκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι έβαλαν προσωρινό λουκέτο έως ότου να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν αλυσίδα απειλητικών μετεγχειρητικών επιπλοκών, τον περασμένο μήνα αποφασίστηκε η επαναλειτουργία τους.

Το πράσινο φως του Πολάκη. Μάλιστα, η απόφαση ανακοινώθηκε διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στις 22 Μαρτίου, κατά την επίσκεψή του στη Ζάκυνθο. Μετά το πέρας της τρίωρης σύσκεψης με τη διοίκηση του νοσοκομείου και το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος, ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι «το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι ένα πραγματικό κόσμημα, ένα σύγχρονο νοσοκομείο με πολλές υποδομές, με επάρκεια ιατρικού προσωπικού και ό,τι ελλείψεις υπάρχουν από το υπόλοιπο προσωπικό θα τις καλύψουμε».

Με τα λόγια αυτά επισφράγισε την επαναλειτουργία των χειρουργικών αιθουσών διαβεβαιώνοντας ότι «το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι ασφαλές».

Ωστόσο, ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, που είδε το φως της δημοσιότητας ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψη του Παύλου Πολάκη στο νησί, επισκίασε τις υπουργικές εγγυήσεις για την ασφαλή σταδιακή λειτουργία των χειρουργείων.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ. Τότε η ΠΟΕΔΗΝ καταλόγιζε μεταξύ άλλων στη διοίκηση του Νοσοκομείου Ζακύνθου την απόκρυψη «του πορίσματος των περιβαλλοντικών και εργαστηριακών ελέγχων των χειρουργείων του νοσοκομείου από ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να λάβει απόφαση να ανοίξει τα χειρουργεία».

Τι έδειχνε το πόρισμα; Από τις δειγματοληψίες στην αίθουσα μαίευσης «προκύπτει ότι συνεχίζουν να αποικίζονται δεκάδες νοσοκομειακά μικρόβια (μύκητες, βακτήρια) που ευθύνονται για νοσοκομειακές λοιμώξεις. Πώς λοιπόν στις 7/3/2017 λαμβάνεται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να γίνονται έκτακτα χειρουργεία στην αίθουσα μαίευσης έως ότου ανοίξουν τα χειρουργεία;» διερωτάτο τότε το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Το θρίλερ των αναπάντητων ερωτημάτων και των σοβαρών αμφιβολιών αναφορικά με τις ασφαλείς ή μη εγκαταστάσεις των χειρουργείων συνεχίστηκε και κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος.

Κατά την τρίωρη σύσκεψη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου - σε πλήρη εναρμόνιση με το πόρισμα της Επιτροπής Διενέργειας Ελέγχου που όρισε η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - απαιτούσε τη χρήση φορητών μονάδων αερίων κατά το σταδιακό ξεκλείδωμα των χειρουργικών αιθουσών.

Ο λόγος για τον οποίο ομόφωνα οι επιστήμονες επέμεναν στη λύση αυτή είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος και δεν έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ασφάλειας για την κεντρική παροχή αερίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι γιατροί του νοσοκομείου θεωρούν ως πρώτη πιθανή αιτία για τις μετεγχειρητικές επιπλοκές σε πέντε ασθενείς «τη διαρροή τοξικών αερίων από την κεντρική παροχή».

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ. Και ενώ ο Παύλος Πολάκης φέρεται να αποδέχτηκε την πρόταση των ειδικών, λίγα 24ωρα μετά άλλαξε στρατηγική. Με νέο έγγραφο της διοικήτριας του νοσοκομείου, επικαλούμενης τη «ρητή εντολή του κ. Πολάκη», εκτός από τα χειρουργεία ξεκλειδώθηκε και η κεντρική παροχή αερίων στην αίθουσα μαίευσης.

Στην ίδια αίθουσα υποβλήθηκε σε καισαρική τομή την περασμένη Παρασκευή η αλλοδαπή γυναίκα. Λίγες ώρες αργότερα, οι εξετάσεις της ίδιας αλλά και του μωρού της προκάλεσαν ανησυχία στο ιατρικό προσωπικό.

Σημειώνεται δε ότι ακόμη μία καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Ομως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η αναισθησιολόγος του νοσοκομείου απέφυγε τη χρήση της κεντρικής παροχής αερίων υπό τον φόβο νέων επιπλοκών. Ετσι, ακολούθησε τη μέθοδο της περιοχικής αναισθησίας - γνωστή και ως επισκληρίδιος.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε μια κίνηση που παραπέμπει σε επίδειξη ισχύος διέταξε προσφάτως τη μετακίνηση στο Νοσοκομείο Ζακύνθου δύο χειρουργών από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και ενός αναισθησιολόγου από το Νοσηλευτήριο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, σπεύδοντας να προλάβει την πιθανή ανυπακοή του μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις υπουργικές εντολές.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταλογίζει στον Πολάκη «κατάχρηση εξουσίας», προσθέτοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου «θέτει σε κίνδυνο κατ' εξακολούθηση και με δόλο τους ασθενείς».

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Ζακύνθου έχει κοινοποιήσει σχετικά έγγραφα στον εισαγγελέα, καθώς διαπιστώνει ότι οι υπουργικές και διοικητικές αποφάσεις έρχονται σε αντίθεση με επιστημονικές εισηγήσεις των φορέων, συμβουλίων και Αρχών.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom