Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία: Πάει για Σουλτάνος και με τη βούλα ο Ερντογάν!

Στο 50% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 57%

Οι κάλπες σε ολόκληρη την Τουρκία έκλεισαν στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, οι κάλπες έκλεισαν στις 4 το απόγευμα.

Ουσιαστικά, οι Τούρκοι καλούνται να επικροτήσουν ή να απορρίψουν το πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από μια κοινοβουλευτική σε μια προεδρική δημοκρατία με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

Η ψηφοφορία διεξάγεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που τελικά φαίνεται να ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι»

Μετά την καταμέτρηση του 50% των ψήφων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το «ναι» προηγείται με ποσοστό 57%

Τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο, καταδεικνύουν ότι το "ναι" συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το "όχι" δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιοανατολικό τμήμα.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας" στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.
Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή" είπε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια "συνήθης" εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.
Ο Ερντογάν ψήφισε μαζί με την σύζυγό του ενώ τους φακέλους έριξαν στην κάλπη τα εγγόνια τους.
Η Τουρκία ψηφίζει σήμερα υπέρ ή κατά της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα κρίσιμης σημασίας δημοψήφισμα, η έκβαση του οποίου μπορεί να αναδιαμορφώσει το πολιτικό σύστημα της χώρας και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τη Δύση.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε, αφού ψήφισε στη Σμύρνη, πως «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Πυροβολισμοί σε εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ - Δύο νεκροί
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας τραυματίστηκε από ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε μεταξύ δύο ομάδων λόγω των διαφορετικών πολιτικών απόψεων τους, σε εκλογικό κέντρο στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Το περιστατικό συνέβη σε ένα σχολείο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό κέντρο στο χωριό Yabanardı της επαρχίας Çermik του Ντιγιάρμπακιρ.
Τα δύο θύματα υπέκυψαν στα τραύματά τους στον δρόμο προς το νοσοκομείο .
Ο γιος του επικεφαλής του χωριού, άνοιξε πυρ μετά τη διαφωνία που είχε σε μια πολιτική συζήτηση.
Η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο και ερευνά την υπόθεση, ενώ ο δράστης συνελήφθη.
http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom