Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Ρώσος πολίτης από το Κιργιστάν ο βομβιστής αυτοκτονίας της Αγίας Πετρούπολης (φωτο)


- Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ το όνομα του υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης με 11 νεκρούς και 50 τραυματίες
- Γεννήθηκε το 1995 στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν
- Φέρεται να είχε επαφές με ριζοσπάστες ισλαμιστές

- Καμία ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής


Ο 22χρονος Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, Ρώσος πολίτης γεννημένος στο Κιργιστάν, φέρεται να είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε θάνατο και πανικό το μεσημέρι της Δευτέρας (03.04.2017) στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Ο νεαρός από το Κιργιστάν αναγνωρίστηκε ως ο ύποπτος για την επίθεση με τους 11 νεκρούς και τους σχεδόν 50 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.

Φέρεται να είναι ο νεαρός άνδρας που φαίνεται στις κάμερες ασφαλείας να περπατάει στο σταθμό φορώντας γυαλιά, ένα κόκκινο μπουφάν, πράσινο σκούφο και να έχει στην πλάτη του ένα σακίδιο. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται, φαίνεται να περπατά με τις γροθιές του σφιγμένες.

Στο twitter υπάρχουν και φωτογραφίες που εμφανίζουν το άψυχο σώμα του στα συντρίμμια του Μετρό, αλλά η γνησιότητά τους εξετάζεται προς το παρόν.


View image on TwitterView image on Twitter

Les médias russes publient ces photos du kamikaze de  (+18). Il était en contact avec des groupes islamistes radicaux - 5-tv


Cet homme serait le kamikaze de , un certain Akbarzhon Akramzhanovich Jalilov né en 1995 originaire du Kirghizistan -.5-tv

"Ένας Ρώσος πολίτης με καταγωγή από το Κιργιστάν είναι, πιθανότατα, πίσω από την επίθεση στο Μετρό" είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια του Κιργιστάν Ραχάτ Σουλαϊμάνον στο πρακτορείο Interfax.

Νωρίτερα, είχε μεταδωθεί ότι ο ύποπτος ήταν Ρώσος πολίτης από το Καζακστάν και μάλιστα είχε δημοσιευτεί και το όνομα Αρίσεφ Μαξίμ, που έχει γεννηθεί το 1996. Ο Νουργκάλι Μπιλισμπέκοφ, της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας του Καζακστάν δήλωσε πως αυτή η πληροφορία δεν είναι σωστή και πως οι αρχές της χώρας συνεργάζονται με τη Ρωσία.

Ο άνδρας με το μούσι και την μαύρη κελεμπία που θεωρήθηκε ύποπτος και οι φωτογραφίες του κυκλοφόρησαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες μετά το μακελειό, παραδόθηκε στην αστυνομία και δηλώνει αθώος.

Αν και αρχικά εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για δυο υπόπτους, οι αρχές τώρα πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είναι ένας και είναι εκείνος που τοποθέτησε και τον δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό, σε άλλο σταθμό του μετρό, τον οποίο είχε κρύψει σε έναν πυροσβεστήρα και ο οποίος εξουδετερώθηκε. Η βόμβα που εξερράγη και παρέσυρε στο θάνατο 10 αθώους βρισκόταν μέσα σε χαρτοφύλακα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκόρπισε το θάνατο στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ήταν αυτοσχέδιος. Από την έκρηξη, σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 50, ανάμεσά τους και παιδιά. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ένας μέσα σε ασθενοφόρο και δύο στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.

Ο δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, που είχε "κρυφτεί" από τον δράστη μέσα σε έναν πυροσβεστήρα, ήταν αυτοσχέδιος και είχαν χρησιμοποιηθεί εκρηκτικά ενός κιλού ΤΝΤ.

Το γεγονός πως η επίθεση έγινε λίγο καιρό αφότου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κάλεσαν να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015, βάζει στο κάδρο της ευθύνης τον ISIS αλλά και οι Τσετσένοι θα μπορούσαν να έχουν "χτυπήσει" ξανά σε ρωσικό έδαφος. Για την ώρα, τίποτα δεν αποκλείεται. Ούτε καν το ενδεχόμενο τζιχαντιστές και Τσετσένοι αυτονομιστές να έχουν με κάποιο τρόπο ενώσει τις δυνάμεις τους!

Για την ώρα, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom