Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Κυνομαχίες: Χρυσές δουλειές στις... αρένες της βαρβαρότητας


Mια ολόκληρη βιομηχανία βίας που συνεχώς εξελίσσεται και αναπτύσσεται με οργανωμένο σχέδιο, ώστε να αποφέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, βρίσκεται πίσω από τους αγώνες
εξόντωσης - κυνομαχίες με πρωταγωνιστές - θύματα σκυλιά ράτσας. Δρούν ανενόχλητοι φυσικά κυρίως στην περιφέρεια.

Η συνάντηση γύρω από την αυτοσχέδια αρένα σε ερημική περιοχή, φωτισμένη συνήθως από τους προβολείς των αυτοκινήτων διοργανωτών και θεατών, έχει οριστεί για μυημένους και η μάχη, ακόμα και μέχρι τελικής πτώσεως, ξεκινά.

Οι πρωταγωνιστές, κυρίως σκυλιά ράτσας πιτ μπουλ, έχουν επιλεγεί ώστε με την κατάλληλη διαδικασία να μετατραπούν σε φονικές μηχανές.

Τα άγρια ένστικτα με την ειδική «εκπαίδευση» – στην πραγματικότητα μιλάμε για κακοποίηση σωματική και ψυχική – εκτονώνονται και οδηγούνται στα άκρα.

Οι «μονομάχοι» μετατρέπονται σε σκυλιά δολοφόνους, επιτίθενται και με τα δυνατά σαγόνια τους ξεσκίζουν το ένα το άλλο. Στο τέλος της μάχης τα ζώα απομακρύνονται πολύ βαριά τραυματισμένα, ακόμα και νεκρά.

Η αποτρόπαιη παράσταση - επίδειξη βαρβαρότητας ξεκινά όταν τα σκυλιά, δεμένα με βαριές αλυσίδες, προσεγγίζουν την αρένα. Τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες τους τα χτυπούν για να τα εξοργίσουν ακόμα περισσότερο, ώστε να τα κάνουν ακόμα πιο επιθετικά και βίαια.

Βροχή στοιχημάτων

Το βίαιο σκηνικό συμπληρώνεται με τους θεατές, οι οποίοι φωνάζουν αγριεύοντας κι άλλο τα σκυλιά. Οι «μονομάχοι» περιμένουν το παράγγελμα και ορμούν. Τα ζώα - θύματα ματώνουν, τραυματίζονται, μέχρι που το ένα από αυτά θα πέσει σακατεμένο στο έδαφος. Το σφύριγμα είναι και η λήξη του αγώνα.

Γύρω από την αρένα, που έχει γεμίσει αίματα από τα πληγωμένα ζώα, τα στοιχήματα από τους θεατές - στοιχηματζήδες πέφτουν βροχή. Ξεκινούν από 50 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν τα 3.000 ευρώ, ανάλογα με την ένταση, τη βία και το… αίμα της μάχης. Το έπαθλο για το αφεντικό του νικητή της κυνομαχίας μπορεί να φθάσει και τα 5.000 ευρώ.

Ο φάκελος των κυνομαχιών αποτελεί αναμφισβήτητα ένα αποτρόπαιο παζλ κάθε είδους παρανομιών από οργανωμένα δίκτυα. Τραγικά θύματα οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές τους, τα σκυλιά ράτσας πιτ μπουλ, τα οποία έχουν περάσει μια βασανιστική διαδικασία ώστε να εξελιχθούν σε ψυχρούς μαχητές κατασπαράζοντας το είδος τους.

Ο κύκλος της ζωής τους ξεκινά με σκληρές δοκιμασίες που φθάνουν στην κακοποίηση και στον βασανισμό και τελειώνει με αίμα και τραυματισμούς από βαθιές δαγκωματιές.

Ο τζίρος από την κατασκευή των φονικών μηχανών για την απάνθρωπη εκμετάλλευσή τους είναι τεράστιος. Από στόμα σε στόμα, οι μυημένοι θεατές περιμένουν με άκρα μυστικότητα την ειδοποίηση από τους διοργανωτές για το σημείο συνάντησης διεξαγωγής της κυνομαχίας.

Ολη η διαδικασία γίνεται τόσο οργανωμένα, με τσιλιαδόρους που πιάνουν επίμαχα σημεία έτοιμοι να ειδοποιήσουν σε περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτες κινήσεις, ώστε οι υποθέσεις αυτές δύσκολα εξιχνιάζονται.

Στις συμμορίες, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέχουν Ελληνες και αλλοδαποί κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι μετέδωσαν ταχύτατα το «know how» για τη διαδικασία μετατροπής των σκυλιών σε μηχανές βίας και αίματος.

Οργανωμένο έγκλημα

Για την πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, η υπόθεση των κυνομαχιών αποτελεί οργανωμένο έγκλημα.

«Ολα γίνονται για το χρήμα. Παίζονται τεράστια ποσά. Πάνω στο τραπέζι, τα στοιχήματα που πέφτουν είναι πολύ μεγάλα. Οι κυνομαχίες συνδυάζουν πολλά εγκλήματα. Δεν είναι μόνο η κακοποίηση του ζώου. Είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει πολλές βαριές παρανομίες και γι’ αυτό και η Αστυνομία πρέπει να ασχοληθεί πολύ εντατικά με το ζήτημα».

Μαρτυρική εκπαίδευση

Τα σκυλιά που έχουν επιλεγεί για τις κυνομαχίες έχουν διανύσει μια βασανιστική πορεία για να ξεσπάσουν και να εκτονώσουν βίαια ένστικτα. Για την ακρίβεια, είναι θύματα κακοποίησης.

Το πιτ μπουλ σαν φονική μηχανή είναι καθαρά ένα δημιούργημα του ανθρώπου, μια επένδυση, ένα κεφάλαιο, προκειμένου να καλυφθούν η ανθρώπινη απληστία και ματαιοδοξία.

Στην περίπτωση του πιτ μπουλ η εξέλιξη και η ανάπτυξη βίαιης συμπεριφοράς δεν αποτελούν λάθος της φύσης αλλά οφείλονται στην ανθρώπινη παρέμβαση.

Εφιαλτικό σκηνικό

Σοκ προκαλεί η διαδικασία που χρησιμοποιείται για να το προετοιμάσουν και να το εκπαιδεύσουν για κυνομαχία. Η επιλογή ξεκινά από νωρίς.

Οπως εξηγεί ο Γιώργος Ψάλλας, πτυχιούχος εκπαιδευτής σκύλων φύλαξης, το σκηνικό της διαδικασίας μεταμόρφωσης είναι εφιαλτικό.

«Το “αφεντικό” θα αρχίσει να μην το κοινωνικοποιεί, να μην το φέρνει σε επαφή με ανθρώπους έτσι ώστε να τους θεωρεί φιλικά προσκείμενους προς εκείνο.

Αντίθετα, θα το κρατά κλειδωμένο μέσα σε σκοτεινούς χώρους ή υπόγεια ώστε να μην έχει επαφή με ανθρώπους και με άλλα σκυλιά. Αυτά μεγαλώνουν μέσα στο σκοτάδι, σε συνθήκες δύσκολες και πιέζονται. Η πίεση αυτή κάνει τα ζώα νευρικά με το παραμικρό και σε οτιδήποτε ξένο βρίσκεται δίπλα τους».

Ειδική διατροφή

Επιπλέον τα κυκλώματα ποντάρουν στην ειδική διατροφή δίνοντας στα σκυλιά ωμή τροφή. Αρκετές, δε, φορές χρησιμοποιούν δολώματα από άλλα ζώα για να εθιστούν στο αίμα.

Η πλέον επώδυνη φάση που φθάνει στον βασανισμό αφορά τις ειδικές διαδικασίες ώστε να χτίσουν μυϊκό ιστό και να έχουν αντοχή στην πάλη.

Τα αναγκάζουν να κουβαλούν βάρη και παράλληλα τα μαθαίνουν να δαγκώνουν διάφορα αντικείμενα, τα οποία μπορεί να είναι πανιά ή τσουβαλάκια παραγεμισμένα με υλικό αντοχής. Σκοπός είναι να μάθουν να σφίγγουν το δάγκωμά τους ώστε να φτιάξουν ακόμα πιο δυνατές μασέλες.

«Τα σκυλιά αυτά επιλέγονται επειδή έχουν τη μυϊκή δύναμη, την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα, την οποία όμως τους την αυξάνουν μέσα από την κακοποίηση με τελικό σκοπό τη συμμετοχή σε κυνομαχίες» συμπληρώνει ο Γιώργος Ψάλλας.

Μύθοι και αλήθειες για μια παρεξηγημένη ράτσα

«Αποφασιστικό, υπάκουο, πιστό, φιλικό, πεισματάρικο, θαρραλέο, ευφυές, στοργικό» είναι ο ακριβής χαρακτηρισμός για το πιτ μπουλ στη βιβλιογραφία.

Γύρω από τη συγκεκριμένη ράτσα, όμως, οι επιτήδειοι έχουν καλλιεργήσει έναν μύθο για τον χαρακτήρα του ζώου. Αλλοθι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ώστε να μπορούν να το εκμεταλλευτούν στην οργάνωση κυνομαχιών.
Οπως επισημαίνουν ειδικοί, τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, δεν γεννιούνται βασανιστές αλλά εκπαιδεύονται για να γίνουν.

Θύματα κακοποίησης

«Τα συγκεκριμένα σκυλιά είναι θύματα βασανισμού και κακοποίησης από ανθρώπους αδίστακτους. Δεν είναι θέμα φύσης» επιμένει η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη ράτσα επιλέγεται επειδή «είναι ένα ζώο πολύ ανθεκτικό, με σκληρό δέρμα και πολύ δυνατά σαγόνια. Αυτό του επιτρέπει να αντέχει αυτές τις κακουχίες».

Και προσθέτει ότι υπάρχουν περιπτώσεις σκυλιών που έχουν σωθεί από αυτούς τους χώρους και με δουλειά και εκπαίδευση μπορεί να επανέλθουν σε φυσιολογική ζωή.

«Είναι πολύ καλά»

Τους μύθους που έχουν εσκεμμένα καλλιεργηθεί γύρω από τη ράτσα πιτ μπουλ καταρρίπτει και ο Γιώργος Ψάλλας, πτυχιούχος εκπαιδευτής σκύλων φύλαξης.

«Τα πιτ μπουλ είναι σκυλιά τα οποία είναι πολύ καλά κατά βάση. Είναι φιλικά και μπορούν να κάνουν με τον άνθρωπο μια εξαιρετική σχέση. Είναι τεράστιος μύθος ότι είναι ζώα με κακό, βίαιο χαρακτήρα. Απλά όλες οι φυλές φύλαξης, όπως είναι και τα ροτβάιλερ, τα λυκόσκυλα, τα ντόμπερμαν χρήζουν ειδικής μεταχείρισης με έναν σωστό εκπαιδευτή και με μια σωστή κοινωνικοποίηση.

Επιπλέον χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής σε περίπτωση που τους ανατεθούν καθήκοντα φύλαξης, γιατί θα πρέπει να είναι πολύ ισορροπημένα».
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom