Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Ο Τότης Φυλακούρης,ο πετεινός που του κόστισε 50.250 δραχμές και η... μαϊμού στο γάμο του!


Εκτός από άσος του Παναθηναϊκού επί σειρά ετών, ο Τότης Φυλακούρης υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς πλακατζήδες των ελληνικών γηπέδων.

Το Sport-Retro.gr μπαίνει στο πρωταπριλιάτικο πνεύμα (κυριολεκτικά
και μεταφορικά) της ημέρας με ένα περιστατικό που συνέβη πριν από περίπου 45 χρόνια στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ο Μίμης Δομάζος με τον Τότη Φυλακούρη

Η γνωστή ιστορία, αντίθετα, με την οποία θα αρχίσει το θέμα, αφορά στον περίφημο πετεινό που… ξαμόλησε στον αγωνιστικό χώρο ο συμπαθέστατος Τότης, απόρροια της ήττας του Ολυμπιακού με 4-0 από την Τότεναμ.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν επί αγγλικού εδάφους στις 25 Οκτωβρίου 1972 (σ.σ. ματς για το Κύπελλο UEFA) και το επόμενο βράδυ ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την ΤΣΣΚΑ Σόφιας για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Δεδομένου ότι η Τότεναμ φέρει το παρατσούκλι «πετεινοί» στην Ελλάδα, ο άσος του «τριφυλλιού» έκανε τον σχετικό παραλληλισμό και πριν από τον αγώνα με τη βουλγαρική ομάδα άφησε ελεύθερο στον αγωνιστικό χώρο του «Απόστολος Νικολαΐδης» έναν κόκορα!

Ο Γκλέζος έδωσε το ερέθισμα
Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Τότης Φυλακούρης: Της ζωής μου το φιλμ» από τις εκδόσεις Παρουσία του Βασίλη Χατζηιακώβου.

Αξίζει να πάρει τον λόγο ο πρωταγωνιστής του περιστατικού, μέσω φυσικά του σχετικού αποσπάσματος στο βιβλίο.

«Η ιστορία με τον κόκορα με έκανε γνωστό για τις πλάκες μου παντού τότε, αλλά η αλήθεια είναι ότι είχα στεναχωρηθεί ιδιαίτερα καθώς είχα υποστεί αποκλεισμό τεσσάρων αγωνιστικών και τη χλεύη των φίλων του Ολυμπιακού.

Οι κάμερες της τηλεόρασης πήγαν στο Καραϊσκάκη και πήραν συνέντευξη από τον Λάκη Γκλέζο και τον Γιώργο Δεληκάρη για τον αγώνα με τους Άγγλους.

Επέλεξαν τον Αντωνιάδη, τον Καμάρα κι εμένα να μιλήσουμε για το δικό μας ματς με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Με ρώτησαν και για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Τότεναμ και δήλωσα: Έχω εμπειρία από μονομαχίες με τις αγγλικές ομάδες και κυρίως με την Έβερτον. Ο Ολυμπιακός θα έχει πολύ δύσκολο βράδυ να περάσει και πρέπει οι παίκτες του να είναι προσεκτικοί.

Ο Γκλέζος, όπως μου είπε ο δημοσιογράφος, είπε ότι θα παίξουν τόσο καλά που θα τον μαδήσουν τον κόκορα, ορμώμενος βέβαια από το σήμα της Τότεναμ που είναι ο πετεινός.

Δεν έχασα την ευκαιρία, πήρα την ατάκα από τον ρεπόρτερ και είπα: Ας πάνε να μαδήσουν τον κόκορα, τους εύχομαι καλή επιτυχία, αλλά θα τους έχω μια έκπληξη.
Δεν είχα κάτι στο μυαλό μου για τον κόκορα, αλλά όλα έγιναν αυθόρμητα.

Η αγορά του πτηνού και οι αντιδράσεις του «Φωτός»
Ο Τότης έδωσε 250 δραχμές στον Δημήτρη Μπακούρο, φροντιστή της ομάδας, κι εκείνος του έφερε τον κόκορα μέσα σε ένα σακί.

Ούτε εκπαιδευμένος να ήταν… Το συμπαθέστατο πτηνό κατευθύνθηκε προς το κέντρο του γηπέδου και το κοινό άρχισε να ξεσπά σε χάχανα.

Η εφημερίδα «Φως», πάντως, δεν εκτίμησε το χιούμορ του Φυλακούρη και κάλεσε τα ποδοσφαιρικά όργανα να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά.

Πράγματι, ο άσος των «πρασίνων» δέχθηκε 4 αγωνιστικές και πρόστιμο 50.000 δραχμών, το οποίο πληρώθηκε από τη διοίκηση.

Στο προαναφερθέν βιβλίο, ο πρωταγωνιστής αναφέρει: «Φυσικά και ζήτησα συγγνώμη από τους Έλληνες φιλάθλους, δημόσια. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να προσβάλλω την Ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά ήταν μια πλάκα και μόνο.

Σε άλλες χώρες μπορεί να έχουν το γαϊδουράκι, το γουρουνάκι, εδώ είχα τον κόκορα και έκανα την πλάκα μου.

Είναι αλήθεια ότι, όταν το είχα πει και στα παιδιά, τα φιλαράκια μου, τον Γκλέζο και τον Κελεσίδη γέλασαν και με προέτρεψαν να κάνω τη φάρσα. Με ξέρανε ότι είναι στον χαρακτήρα μου να είμαι πλακατζής».

Γάμος με καλεσμένη μια μαϊμού!
Η σχέση του Τότη Φυλακούρη με τα ζώα δεν περιορίστηκε στους κόκορες, όπως αποδεικνύει η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο ίδιο βιβλίο.
Ο γαμπρός, η νύφη, το… παρανυφάκι και ο «Εθνικάρας» (Γιάννης Μαντζουράνης)

Ο μέγας πλακατζής των ελληνικών γηπέδων παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ρένα Τσιμπριάνη, όταν πια είχε μεταπηδήσει στον Εθνικό Πειραιά.

Ο γάμος έγινε στην Παναγίτσα του Παλαιού Φαλήρου και, μεταξύ άλλων, καλεσμένοι ήταν οι Φέρεντς Πούσκας, Γιάννης Πάριος και μία… μαϊμού!

Ο Τότης την κρατούσε στην αγκαλιά του σαν παρανυφάκι και οι παρευρισκόμενοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν την ανάσα τους από τα γέλια.

«Να σου ζήσει και η μαϊμού. Είναι γλύκα», του έλεγαν μεταξύ άλλων οι καλεσμένοι.Κι εκείνος απαντούσε: «Ευχαριστώ. Το ξέρω ότι μου μοιάζει. Τι γελάτε; Την πήρα για παρηγοριά αφού παντρεύτηκα».

Μεγάλε Τότη να είσαι πάντα γερός και δυνατός…

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο «Τότης Φυλακούρης: Της ζωής μου το φιλμ» από τις εκδόσεις Παρουσία του Βασίλη Χατζηιακώβου.

από http://sport-retro.gr/

Διαβάστε επίσης:
Τότης Φυλακούρης: Μια ποδοσφαιρική μορφή,ένας ξεχωριστός άνθρωπος που βίωσε την αδικία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom