Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Θρήνος για τους 4 νεκρούς του στρατιωτικού ελικοπτέρου που συνετρίβη στο Σαραντάπορο (φωτο & βίντεο)

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις με απόφαση του Πάνου Καμμένου

- Εντοπίστηκαν νεκροί οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου
- Νεκροί είναι: Ιωάννης Τζανιδάκης, Θωμάς Αδάμου, Δημοσθένης Γούλας, Κωνσταντίνος Χατζής 

- Βρέθηκε ζωντανή η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα - Μεταφέρθηκε στο 424 Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
- Νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα στο σημείο της συντριβής την ώρα της τραγωδίας
- Πεσμένα καλώδια από κολόνα της ΔΕΗ στο σημείο, άγνωστο αν έπεσε πάνω τους το ελικόπτερο ή αν τα παρέσυρε
- Από τις 07:50 χάθηκε το στίγμα του και άμεσα σήμανε συνεγερμός στο Πεντάγωνο
- Οι πρώτες εικόνες από το σημείο του δυστυχήματος



Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις η 19η Απριλίου 2017. Στρατιωτικό ελικόπτερο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τις 07:50 το πρωί λίγο αφού είχε απογειωθεί από τη Λάρισα με προορισμό την Κοζάνη, συνετρίβη στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας.

Λίγη ώρα αφού εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του κοντά στην εθνική οδό Κοζάνης – Λάρισας, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκαν νεκροί οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες, ενώ τραυματισμένη είναι μια γυναίκα αρχιλοχίας.
Φωτογραφία kozanimedia.grΦωτογραφία kozanimedia.gr
Νεκροί είναι ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο Συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Θωμάς Αδάμου, ο Ταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού Δημοσθένης Γούλας και ο Υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής

Τραυματισμένη αλλά εκτός κινδύνου εντοπίστηκε η αρχιλοχίας Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα. Μεταφέρεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Ο υποστράτηγος Ιωάννης ΤζανιδάκηςΟ υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης
Η Βασιλική ΠλεξίδαΗ Βασιλική Πλεξίδα
Ο Κωνσταντίνος ΧατζήςΟ Κωνσταντίνος Χατζής
Δείτε εικόνες από τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου

Μετά από σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, οι τέσσερις σοροί μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία – νεκροτομή. Η μεταφορά γίνεται με στρατιωτικά ελικόπτερα.
Φωτογραφία EurokinissiΦωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία kozanimedia.grΦωτογραφία kozanimedia.gr
Τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι (UH-1H) εντοπίστηκαν λίγο πριν από τις 11:00. Το ελικόπτερο εντοπίστηκε από εναέρια μέσα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Στο σημείο του δυστυχήματος μεταβαίνει ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ με εντολή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Άγνωστα παραμένουν για την ώρα τα αίτια που προκάλεσαν την πολύνεκρη τραγωδία που βυθίζει στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιτροπή διερεύνησης βρίσκεται ήδη στο σημείο. Σύμφωνα με εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στην περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα.

Οι πρώτες εικόνες
Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Όπως αναφέρει το kozanilife.gr, στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, κοντά στην Ε.Ο. Κοζάνης – Λάρισας, υπάρχουν πεσμένα καλώδια από κολόνα της ΔΕΗ. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν το ελικόπτερο συγκρούστηκε με τα καλώδια ή αν κατά την πτώση του τα παρέσυρε.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν το ελικόπτερο νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο έρχονται από το kozanilife.gr, το kozani.tv και το onlarissa.gr
Το χρονικό
Συναγερμός σήμανε στο Πεντάγωνο καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (19.04.2017) χάθηκε από τα ραντάρ στρατιωτικό ελικόπτερο με πέντε επιβαίνοντες που εκτελούσε πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΣ, το ίχνος του ελικόπτερου Χιούι (UH-1H) χάθηκε στις 07:50 το πρωί.

Τα ίχνη του ελικοπτέρου χάθηκαν από τα ραντάρ στο Σαραντάπορο, περίπου στη μέση της διαδρομής που εκτελούσε και άμεσα ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού, με τη συμμετοχή του Στρατού και της Πυροσβεστικής. Στην περιοχή έφτασαν οχήματα και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής.

Όπως αναφέρει το epirusgate, το ελικόπτερο πετούσε σε περιοχή ανάμεσα από τα Σέρβια Κοζάνης και τον Σαραντάπορο. Μόλις το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ, ειδοποιήθηκε η 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων, για να συνδράμει στις έρευνες.
Φωτογραφία Αρχείου EurokinissiΦωτογραφία Αρχείου Eurokinissi
Το στρατιωτικό ελικόπτερο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Οι έρευνες με ελικόπτερα Super Puma κι άλλα εναέρια μέσα εστιάστηκαν από την πρώτη στιγμή στο Σαραντάπορο, όπου χάθηκε το στίγμα του. Από τις 07:50, από τα πρώτα λεπτά της πτήσης, υπήρξε απώλεια των επικοινωνιών και δεν υπήρξε ανταπόκριση την κλήσεων που έγιναν.
Φωτογραφία Αρχείου EurokinissiΦωτογραφία Αρχείου Eurokinissi
Το ελικόπτερο θα έπρεπε να έχει φτάσει στον προορισμό του στις 08:50. Στις 10:00 ενημέρωθηκε το Πεντάγωνο από την αστυνομία για την πτώση του ελικοπτέρου και αργότερα από τη ΔΕΗ για τον εντοπισμό συντριμμιών, όπως ανέφερε σε ενημέρωση εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Στις 10:48, στο σημείο προσγειώθηκε ένα ελικόπτερο Augusta και στη συνέχεια έγινε γνωστό πως είχαν βρεθεί οι σοροί των τεσσάρων επιβαινόντων και είχε ανασυρθεί ζωντανή η νεαρή αρχιλοχίας.

Η μαρτυρία
Ένας από τους πρώτους που έφτασε στο σημείο της τραγωδίας ήταν ο δήμαρχος Ελασσόνας. Όπως δήλωσε στο newsit.gr ο Νίκος Ευαγγέλου, η κινητοποίηση ήταν άμεση.

Ακούστε τί είπε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom