Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Στο μυαλό ενός serial killer: Τα κίνητρα, ο τρόπος δράσης και οι εμμονές τους

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΧΡΟΝΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΤΖΗΔΩΝ

Tρόμο στις πιάτσες των ταξί και προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ. έχει σκορπίσει η περίπτωση του νεαρού άνδρα που έχει ήδη σκοτώσει έναν 52χρονο οδηγό και έχει στείλει στην εντατική έναν ακόμη, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Με την άνεση του δολοφόνου, και έχοντας στα χέρια του ένα 22άρι όπλο 6,35mm, όπως όλα δείχνουν με σιγαστήρα, σκορπά τον θάνατο, επιλέγοντας ως θύματά του οδηγούς ταξί.
Αφού μπαίνει στο ταξί και δηλώνει τη διαδρομή του, λίγα μέτρα πιο κάτω βγάζει το όπλο και πυροβολεί...
Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη εάν πρόκειται για serial killer, για τον τύπο δηλαδή του δολοφόνου που διαπράττει κατ' εξακολούθηση ανθρωποκτονίες, βάζοντας στο στόχαστρό του συγκεκριμένη ομάδα προσώπων, την οποία «εκτελεί» με τον ίδιο τρόπο.
Ο χαρακτηρισμός serial killer χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από έναν πράκτορα του FBI, τον Robert Ressler, προκειμένου να περιγράψει στις διαλέξεις του την ανθρωποκτόνο δράση εκείνων των δραστών που κάνουν πρώτα έναν φόνο, λίγο μετά έναν άλλο, και μετά έναν τρίτο, με επαναληπτικό τρόπο.

Ο επίσημος ορισμός του FBI για τον serial killer, όπως τον μεταφέρει στο βιβλίο του ο διδάκτωρ Εγκληματολογίας Παναγιώτης Παπαϊωάννου, είναι ο εξής: κατ' εξακολούθηση ανθρωποκτόνος είναι όποιος τελεί τρεις ή περισσότερες ανθρωποκτονίες, σε ξεχωριστούς τόπους τέλεσης, με μία περίοδο συναισθηματικής αποφόρτισης του δράστη μεταξύ των δολοφονιών.
Ο τύπος του κατ' εξακολούθηση δολοφόνου πρέπει να πληροί αυτές τις προϋποθέσεις για να «καταταγεί» σε αυτήν την ομάδα. Πρέπει να έχει διαπράξει τουλάχιστον 3 φόνους, σε διαφορετικές τοποθεσίες, την κάθε μία, αλλά και να μεσολαβεί ένα διάστημα ηρεμίας μεταξύ των δολοφονιών. Το διάλειμμα αυτό ενδέχεται να διαρκεί από μερικές ώρες έως και μερικά χρόνια! Αυτή είναι άλλωστε η διαφορά μεταξύ των serial killers και των mass murderers (μαζικών δολοφόνων) που μπαίνουν για παράδειγμα σε ένα σχολείο με ένα αυτόματο όπλο και «γαζώνουν» όποιον βρουν μπροστά τους, πριν στρέψουν το όπλο εναντίον τους.
Και οι serial killers όμως κατηγοριοποιούνται, αφού δεν έχουν όλοι τα ίδια χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι serial killer:
• Ο οραματικός, ο οποίος οδηγείται στον φόνο επειδή -όπως ισχυρίζεται- ακούει φωνές ή βλέπει οράματα που του επιβάλλουν να σκοτώσει πρόσωπα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Ο άτυχος 52χρονος οδηγός ταξί τον οποίο εκτέλεσε ο αγνωστος δολοφόνος
Ο άτυχος 52χρονος οδηγός ταξί τον οποίο εκτέλεσε ο αγνωστος δολοφόνος
Ο ιεραπόστολος, ο οποίος έχει έναν σκοπό ζωής: να βγάλει από τη μέση μία συγκεκριμένη ομάδα, π.χ. τις ιερόδουλες, τους ομοφυλόφιλους κ.λπ. Αυτός ο τύπος του δολοφόνου δεν ακούει «φωνές», αλλά έχει επιβάλει στον εαυτό του αυτήν την αποστολή. Μάλιστα πιστεύει ότι εάν εξολοθρεύσει τα θύματά του προσφέρει καλό στην κοινωνία.
Ο ηδονιστής, ο οποίος σκοτώνει για τη συγκίνηση που προκαλεί ο φόνος. Συνήθως αυτός ο τύπος αρέσκεται να έρχεται σε σαρκική επαφή με το θύμα, μέσω του βιασμού ή άλλων σεξουαλικών διαστροφών...
Ο επικυρίαρχος, ο οποίος αντλεί αυτοεπιβεβαίωση από την άσκηση του ελέγχου πάνω στο θύμα, τόσο τη φυσική όσο και την ψυχική. Αυτό που τον... ιντριγκάρει και τον γοητεύει είναι η «αλίευση» του θύματος και στη συνέχεια η θανάτωσή του, αφού έτσι επιβάλλεται επί της τύχης του.
Στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι δεν θα συλληφθούν ποτέ και συνεχίζουν το απεχθές έργο τους μέχρι τον εντοπισμό τους, ο οποίος μπορεί να αργήσει χρόνια ή να μη γίνει ποτέ... Προσέχουν πολύ τις κινήσεις τους και πολλές φορές διακόπτουν τη δράση τους ακόμη και εάν έχουν «σταμπάρει» το υποψήφιο θύμα τους, υπό τον φόβο της σύλληψης...
Ο 22χρονος με το φορτηγάκι
«Μισούσα όλες τις ιερόδουλες και συνεχίζω να τις μισώ. Πήγαινα να τις δω για σεξ αλλά ξαφνικά άλλες εικόνες έρχονταν στο μυαλό μου. Ακουγα φωνές, οι οποίες με διέταζαν να σκοτώνω. Μία φορά σκέφτηκα να πνίξω τη μνηστή μου, αλλά συγκράτησα τον εαυτό μου».
Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Αντώνη Δαγκλή, τον νεαρό άνδρα που κατηγορήθηκε για 3 δολοφονίες, 6 απόπειρες και 10 ληστείες. Καταδικάστηκε σε 13 φορές ισόβια κάθειρξη, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1997, βρέθηκε μαζί με τον συγκρατούμενό του κρεμασμένος από τα κάγκελα του κελιού του.
«Τη μητέρα μου την αγαπούσα, όμως ποτέ δεν της συγχώρεσα που δούλευε σε ύποπτα μπαρ και σε δουλειές που δεν ήταν ηθικές. Την ώρα που σκότωνα τις ιερόδουλες νόμιζα ότι σκότωνα τη μητέρα μου» είχε πει στο δικαστήριο. Οταν διέπραττε τα εγκλήματα ήταν μόλις 22 ετών.
Ηταν ο δολοφόνος με το φορτηγάκι, ο οποίος ερχόταν σε ερωτική επαφή με ιερόδουλες και κατά τη διάρκειά τους, τις στραγγάλιζε... Στη συνέχεια διαμέλιζε τα πτώματα.
Ο Δράκος της Παραλίας
Δύο βιασμοί γυναικών και ο στραγγαλισμός τους, καθώς και 14 απόπειρες, συνοδεύουν τον Σπύρο Μπέσκο, φυσιοθεραπευτή στο επάγγελμα, ο οποίος το 1983 καταδικάζεται σε δύο φορές ισόβια. Αρεσκόταν να παρακολουθεί τα θύματά του σε παραλιακές περιοχές της Αττικής, γι'αυτό και του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός του Δράκου της Παραλίας.
Αποφυλακίστηκε το 2008 με όρους, ενώ όσο ήταν στη φυλακή προσέφερε τις γνώσεις του ως φυσιοθεραπευτής.
Ο «ΚΟΝΤΟΣ» ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΚΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ
Οι πέντε δολοφονίες του Δημήτρη Βακρυνού και οι απόπειρες να αφαιρέσει τη ζωή εκείνων που τον προσέβαλαν του δίνουν επάξια τον τίτλο του κατ’ εξακολούθηση δολοφόνου. Διέπραττε τους φόνους χωρίς δισταγμό, για ασήμαντες αφορμές.

Οι πρώτες δολοφονίες έγιναν σε βάρος δύο αδελφών, του Κώστα και του Αντώνη Σπυρόπουλου, επειδή πίστευε ότι τον αδίκησαν στην αγοραπωλησία ενός αυτοκινήτου.Πήγε μάλιστα να πάρει πίσω το αυτοκίνητο που τους είχε πουλήσει με ένα αντικλείδι. Τα αδέλφια τον αντιλήφθηκαν και τον καταδίωξαν με άλλο αυτοκίνητο. Σε μια στάση σε βενζινάδικο ο Βακρυνός τους σκότωσε.

Εναν χρόνο αργότερα σκοτώνει τον Σεραφείμ Αγιαννίδη γιατί πίστευε ότι του χάλασε ένα προξενιό. Στο ενεργητικό του όμως είχε και μια γυναίκα, η οποία τον είχε προσβάλει, αποκαλώντας τον «κοντό», αλλά και έναν συνάδελφό του, τον οποίο σκότωσε γιατί του πήρε την κούρσα...
Ο Παπαχρόνης
Εχει στο ενεργητικό του δύο δολοφονίες και 14 βιασμούς ή απόπειρες βιασμών. Το όνομά του συνδέθηκε με τις επιθέσεις σε βάρος γυναικών, στη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα, και δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Παπαχρόνη.

Η εμμονή του με τις γυναίκες λεγόταν ότι είχε ως αφορμή μια επίσκεψή του σε οίκο ανοχής, όταν ήταν μικρός, με μία ιερόδουλη να χλευάζει τον ανδρισμό του.

Το μίσος του για τις γυναίκες φούντωσε από τότε και δεν αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι θα συνέχιζε εάν δεν τον έπιαναν... Χαρακτηριστικό της δράσης του ήταν ότι φορούσε τη στρατιωτική του στολή σε κάθε επίθεση, γεγονός που είχε μπερδέψει τις Αρχές.
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom