Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Τρέμετε φοροφυγάδες με καταθέσεις! - Έτοιμος ο “μεγάλος αδελφός” της εφορίας!


- Η εξίσωση "τραπεζικές καταθέσεις - δηλωθέντα ποσά στην εφορία" μπαίνει στο μικροσκόπιο των Αρχών για τους... πονηρούς
- Όπου βρεθούν αποκλίσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η λύση θα είναι... μονόδρομος: Κατευθείαν στο ταμείο της εφορίας!
- Τα δεδομένα θα εισάγονται σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων, η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς

- Εξαιρούνται τα δάνεια από τις διασταυρώσεις
- Πότε ξεκινά η εκπαίδευση των υπαλλήλων, πότε θα παραδοθεί το σύστημα


Έτοιμος για δράση είναι ο “μεγάλος αδελφός” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στο στόχαστρό του θα μπαίνουν οι ύποπτοι για φοροδιαφυγή μέσω της σύγκρισης των καταθέσεων και των ποσών που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις.

Και όταν αποκαλύπτονται αποκλίσεις θα καλείται ο φορολογούμενος στην εφορία... διά τα περαιτέρω.

Αυτή θα είναι η... φάκα
Ήδη υπάρχει άφθνο υλικό για εργασία από τα 1.270.000 ΑΦΜ που προέκυψαν από την ενοποίηση όλων των λιστών.

Όπως είπε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, το προσεχές διάστημα, θα τεθεί σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ, τόνισε ότι πρόκειται για αυτοματοποιημένη διαδικασία, μέσω της οποίας τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων θα διασταυρώνονται σε χρόνο εξπρές με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και από αυτά θα προκύπτουν οι στόχοι για έλεγχο.

Τα στοιχεία που θα διασταυρώνονται είναι:

==> Οι καταθέσεις που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

==> Τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογούμενου που ελέγχεται.

Όλα αυτά θα μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον για τους ελεγκτές.

Εκτός τα δάνεια
Το σύστημα είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους και δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Από τις διασταυρώσεις εξαιρούνται τα δάνεια.

Το νέο σύστημα, αναμένεται να παραδοθεί με επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ εντός των επομένων ημερών διαμέσου ασφαλούς διασύνδεσής της με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει και η εκπαίδευση των υπαλλήλων που θα χρησιμοποιούν το σύστημα.

Θανάσης Λυρτσογιάννης
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom