Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Σάλος με το χρυσό εφάπαξ που εξασφάλισε για τον εαυτό του ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ (βίντεο)

Σταθάκης: Δεν έγινε και τίποτα... με το «χρυσό» εφάπαξ

«Ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ,Σωτήρης Νίκας, αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100 χιλιάδων για το εφάπαξ που εκτινάχθηκε στις 258 χιλιάδες ευρώ» ανφέρει ο τομεάρχης της ΝΔ και βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας.

Λίγο διάστημα πέρασε από τις αποκαλύψεις του protothema.gr που οδήγησαν στις παραιτήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ για τις προκλητικές αμοιβές ύψους 25.000 το μήνα που από μόνοι τους όρισαν για τους εαυτούς τους και με νέα ερώτηση του ο τομεάρχης της ΝΔ και βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών καταγγέλλει νέα πρόκληση με «χρυσό εφάπαξ» 258 χιλιάδων ευρώ το οποίο φέρεται να εξασφάλισε στον εαυτό του ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ.

Όπως τονίζει ο κ. Σκρέκας στο κείμενο ερώτησης που κατέθεσε χθες στη Βουλή, «συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για το πλιάτσικο που έχουν στήσει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος, οι κομματικά διορισμένες διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας.

Έτσι την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν κάτω από το μπαράζ φόρων και εισφορών του κ. Τσίπρα και ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα νέες περικοπές για τους συνταξιούχους, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100 χιλιάδων για το εφάπαξ που εκτινάχθηκε στις 258 χιλιάδες ευρώ»!

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Όπως τονίζει ο ερωτών βουλευτής, «ο συγκεκριμένος διοικητής του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, προέρχεται από την εταιρεία και πριν την επιλογή του ως Προέδρος, εργαζόταν στο ΔΕΣΦΑ ως απλός διευθυντής. Στις 11 Νοεμβρίου λοιπόν, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρέχει η θέση του, πέτυχε και εγκρίθηκε από το εποπτικό συμβούλιο η οργανική του αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο βαθμό του Διευθυντή Δραστηριότητας (Γενικού Διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο).

Η συγκεκριμένη προαγωγή ωστόσο δεν ήταν τυχαία όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Λίγες ημέρες μετά την έγκριση της προαγωγής, ο εν λόγω διοικητής παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης.

Αποτέλεσμα; Η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική του θέση εκτίναξε το ΕΦΑΠΑΞ του (αποζημίωση απόλυσης) κατά περίπου 100.000 ευρώ, στις 258.000 ευρώ! Και όλα αυτά επειδή «προήγαγε» τον εαυτό του για λίγες μέρες κατά δύο οργανικές βαθμίδες και αμέσως μετά κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη, παραμένοντας βεβαίως μέχρι σήμερα στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου».

Στην ίδια ερώτηση υπογραμμίζεται πως οι καταναλωτές είναι εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν τη χρυσή αυτή διευθέτηση κι αυτό διότι λίγες ημέρες πριν την έγκριση της προαγωγής του, ο επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10.000.000 (10 εκατομμύριων) ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να «διασφαλίσει» τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζόμενων στον Διαχειριστή από πιθανό «bail in», μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση.

Το ποσό αυτό των 10.000.000 ευρώ λοιπόν, εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα περιληφθεί στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016, δηλαδή θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων, τιμολόγια που πληρώνουν οι απλοί καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο.

 Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΔΕΣΦΑ είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, μια εταιρεία που κατά 65% ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 35% στα ΕΛΠΕ. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών της εταιρείας, με πρόβλεψη στο νέο σχήμα το Ελληνικό Δημόσιο να κατέχει το 34% της εταιρείας με όλα τα δικαιώματα της μειοψηφίας και της συμμετοχής του στις στρατηγικές αποφάσεις.

Τελικός ανάδοχος είχε αναδειχθεί η Αζέρικη SOCCAR προσφέροντας 400.000.000 ευρώ τίμημα και διασφαλίζοντας ένα επενδυτικό πλάνο τουλάχιστον 2.5 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Ως γνωστόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε άλλα σχέδια. Τορπίλισε την ιδιωτικοποίηση ικανοποιώντας το κομματικό της ακροατήριο και την ιδεοληψία της περί κρατισμού. Αποτέλεσμα να μην εισρεύσουν 400.000.000 ευρώ στην Ελληνική οικονομία και να βρίσκονται στον αέρα επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμύριων ευρώ. Δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά λοιπόν, αν το χρυσό εφάπαξ για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ αποτελεί την πλουσιοπάροχη ανταμοιβή του για πιθανή συμβολή του στην υπονόμευση της ιδιωτικοποίησης και στην απώλεια πολύτιμων εσόδων για την ελληνική οικονομία» αναφέρει ο κ. Σκρέκας.

Ακούστε τι λέει ο ίδιος για το χρυσό εφάπαξ και... δοξάστε τον!


Σταθάκης για πρόεδρο ΔΕΣΦΑ: Δεν έγινε και τίποτα... με το «χρυσό» εφάπαξ

«Θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς. Όταν ανεβαίνεις βαθμίδα, παίρνεις κάτι παραπάνω» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας για τον Σωτήρη Νίκα

Τάδε έφη(!) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης όταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας ότι ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας, έδωσε «χρυσό» εφάπαξ στον εαυτό του, που αγγίζει τα 258.000 ευρώ!

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτό. Ήταν διευθυντής της εταιρίας και πριν συνταξιοδοτηθεί έγινε γενικός διευθυντής. Αυτό έγινε από το εποπτικό συμβούλιο, όχι από τον ίδιο, οπότε δεν νομίζω ότι συντρέχει κανένας λόγος», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «Real FM» και ο σάλος από τις δηλώσεις δεν άργησε να ξεσπάσει.

Ο υπουργός, σε συνέχεια των δηλώσεών του, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είπε: «Θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς. Όταν ανεβαίνεις βαθμίδα, παίρνεις κάτι παραπάνω. Δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας, όπως και απορώ γιατί συσχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών όπου έγιναν κάποια πράγματα που αντιδράσαμε, όπως αντιδράσαμε».

http://www.protothema.gr

Η απάντηση του ΔΕΣΦΑ για το εφάπαξ του διευθύνοντος συμβούλου

Απάντηση στα δημοσιεύματα σχετικά με τις αμοιβές και αποζημιώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ έδωσε η επιχείρηση με ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται τα εξής:
«Είναι απολύτως αναληθές ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ έδωσε προαγωγή στον εαυτό του, καθώς επίσης και ότι, δήθεν έλαβε, ως εφάπαξ, ποσό 100.000 ευρώ πλέον αυτού που θα εδικαιούτο ως εργαζόμενος της εταιρείας.

Η πραγματικότητα έχει ως ακολούθως:
1. Η εταιρεία ΔΕΣΦΑ Α.Ε. είναι πιστοποιημένος Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο διορισμός και οι όροι απασχόλησης των Μελών του Δ.Σ. πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας, υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

2. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου, τον Σεπτέμβριο του 2016, το αρμόδιο εταιρικό όργανο, δηλαδή το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ, προσδιόρισε τις αμοιβές και αποζημιώσεις του, όπως προβλέπεται στην κείμενη εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το Καταστατικό της Εταιρείας (Π.Δ. 33/2017, ΦΕΚ Α' 31), ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο αυτής, η αποζημίωσή του καθορίσθηκε στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων της εταιρείας της ανώτατης διευθυντικής βαθμίδας, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση του ΔΕΣΦΑ. Στις κατά τα ανωτέρω αποδοχές του εφαρμόζονται, σύμφωνα με την απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου οι περικοπές των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, όπως έχουν εφαρμοσθεί στο σύνολο του προσωπικού του ΔΕΣΦΑ. Δεν έγινε χρήση των διατάξεων του Ν. 4354/2015, με τις οποίες αίρονται οι περιορισμοί στις αποδοχές των οργάνων διοίκησης.

3. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις εταιρικές διαδικασίες που ισχύουν στον ΔΕΣΦΑ και τους όρους της ΕΣΣΕ, όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται, εντός νόμιμης προθεσμίας, να γνωστοποιούν στην εταιρεία τη συμπλήρωση των συντάξιμών τους χρόνων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στους οικείους ασφαλιστικούς τους φορείς, το οποίο και έπραξε ο Διευθύνων Σύμβουλος, ως όφειλε.
Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ο διορισμός ενός προσώπου σε συλλογικό όργανο διοίκησης μίας εταιρείας δεν σχετίζεται με τυχόν υφιστάμενη εργασιακή σχέση του προσώπου αυτού με την εταιρεία, τα δε δικαιώματα ενός εργαζομένου, που απορρέουν από την κείμενη εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, δεν περιορίζονται λόγω του διορισμού του ως μέλους του συλλογικού οργάνου.

4. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό πρόγραμμα, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας, οι τοποθετήσεις των διαθεσίμων της γίνονται κατά τον βέλτιστο και οικονομικά αποδοτικότερο και ασφαλέστερο για την ίδια τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό επελέγη η τοποθέτηση των σχετικών διαθεσίμων, κατά τρόπο ώστε η απόδοση που διασφαλίζεται για την εταιρεία να είναι επωφελέστερη από την έως τώρα τοποθέτηση σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα σχετικά ποσά συμπεριλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας όλων των χρήσεων, από την ίδρυσή της έως σήμερα (έτη 2007-2016).

Όπως αυτονόητα προκύπτει από τα παραπάνω, η τοποθέτηση αυτή δεν επηρέασε ούτε επηρεάζει καθόλου τα κέρδη της εταιρείας ούτε και μεταβάλλει δυσμενώς τα δεδομένα με τα οποία υπολογίζονται τα τιμολόγιά της.

Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος δεν εντάχθηκε σε αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: