Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Μεγάλος Αδελφός για καταθέσεις - εισοδήματα


Διασταυρώσεις εξπρές ανάμεσα στις τραπεζικές καταθέσεις και τα δηλωθέντα εισοδήματα 1.270.000 φορολογουμένων, τα ΑΦΜ των οποίων περιλαμβάνονται στις διάφορες λίστες πιθανών φοροφυγάδων, προετοιμάζεται να τρέξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το ειδικό λογισμικό άμεσης διασταύρωσης καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, το οποίο έχουν από χθες στα χέρια τους οι εκπαιδευμένοι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, ενσωματώνει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

Μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να βγάλει στον αφρό ενδείξεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας, διευκολύνοντας καταλυτικά τους ελεγκτές και επιταχύνοντας δραστικά την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων. Προκειμένου να αποδώσει όμως εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μέτωπο των εσόδων, κρίσιμο παράγοντα αποτελεί η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο στην πενταμελή του σύνθεση έχει ήδη αποφανθεί ότι ο φορολογικός έλεγχος δεν μπορεί να πηγαίνει περισσότερα από πέντε χρόνια πίσω. Μετά η υπόθεση παραγράφεται.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ. Το πρόβλημα είναι ότι οι διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, ακινήτων εξωτερικού, εμβασμάτων κ.λπ.) αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποθέσεις της περιόδου 2000-2012. Στις λίστες, επομένως, το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι περιορισμένο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, από δω και πέρα το βέβαιο είναι ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να εντοπίσει ταχύτατα τον φοροφυγάδα που θεωρεί πως έχει κρυμμένα τα λεφτά του στην τράπεζα, χωρίς να τα δηλώνει στην Εφορία. Το λογισμικό καραδοκεί να τον συλλάβει.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Γιώργος Πιτσιλής παρουσίασαν το νέο υπερόπλο της Εφορίας, το οποίο δημιούργησε αποκλειστικά μια ομάδα υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με τα έσοδα που αναμένονται από την επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν να αμβλυνθούν οι πιέσεις στη μεσαία τάξη την οποία επανέλαβε χθες πως «έχουμε ζορίσει».

Περιγράφοντας τις δυνατότητες του νέου λογισμικού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να ξεχωρίζει τις πρωτογενείς καταθέσεις του φορολογουμένου - εξαιρώντας δάνεια ή μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό - και μέσα σε λίγες μέρες οι ελεγκτές μπορούν να έχουν μια πλήρη εικόνα πιθανής απόκρυψης εισοδημάτων μετά την αντιπαραβολή των στοιχείων αυτών με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Οπως εξήγησε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ήδη οι τράπεζες έχουν αποστείλει στην Αρχή στοιχεία καταθέσεων για την περίοδο 2002-2014 για τους 1.270.000 φορολογουμένους και πλέον το λογισμικό στα χέρια 131 ειδικά εκπαιδευμένων ελεγκτών είναι έτοιμο να πιάσει δουλειά. Οπως διευκρινίστηκε, το λογισμικό δεν υποκαθιστά τον ελεγκτή. Απλώς του δίνει την αρχική ένδειξη πιθανής φοροδιαφυγής. Το σενάριο εργασίας πάνω στο οποίο δουλεύει ο ελεγκτικός μηχανισμός προβλέπει αρχικά κατηγοριοποίηση των 1.270.000 υποθέσεων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και με γνώμονα την εισπραξιμότητα, προκειμένου να πάρουν προτεραιότητα ελέγχου 23.300 υποθέσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ. Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο παραγραφών, ο Γιώργος Πιτσιλής απέφυγε να πάρει θέση παραπέμποντας στην αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για παράταση των χρόνων παραγραφής των εκκρεμών υποθέσεων τόσο του ΣΔΟΕ όσο και αυτών που μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ (όσες έληγαν στις 31/12/2016 έως το τέλος του 2017, όσες μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ για τρία χρόνια).
Με την ευκαιρία της παρουσίασης του λογισμικού, το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να στείλει και ένα μήνυμα σε όσους έχουν κρατήσει εισοδήματα κρυφά από την εφορία.

Υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε ισχύ η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων (VDI), ο Πιτσιλής ανέφερε ότι οι συντελεστές της ρύθμισης μπορεί να μην είναι αυτοί οι οποίοι ορισμένοι περίμεναν, «είναι όμως καλύτεροι από το αποτέλεσμα του ελέγχου». Παρά τις ερωτήσεις πάντως, ο διοικητής της ΑΑΔΕ δεν έδωσε στοιχεία για τα έσοδα που έχουν αντληθεί μέχρι σήμερα από το VDI, κάνοντας λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις και καλώντας όλους τους φοροφυγάδες να αξιοποιήσουν την «ευκαιρία». Η οικειοθελής αποκάλυψη μπορεί να κοστίζει φόρο έως και 50%, ο έλεγχος όμως μπορεί να οδηγήσει σε φόρους και πρόστιμα έως και 120% του κεφαλαίου και ποινικές διώξεις.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom