Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Πέθανε ο Θεόδωρος Νικολαΐδης,εκδότης της εφημερίδας "Φως των Σπορ"


Σε ηλικία 92 ετών "έφυγε" από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου (18/3) ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας "Φως των Σπορ".

Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925,
παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία, ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος υφασμάτων στο κέντρο του Πειραιά.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ", στην οποία έκανε το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Όταν όμως του ζητήθηκε να γράψει ένα άρθρο για να "χτυπήσει" κάποιον γνωστό ποδοσφαιρικό παράγοντα της εποχής, εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να απολυθεί. Μαζί μ’ εκείνον απολύθηκε και η μετέπειτα σύζυγός του Ειρήνη, με την οποία έως τότε διατηρούσαν σχέση.

Στις 11 Απριλίου 1955, ο Θεόδωρος Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας "Αθλητικόν Φως", η οποία τελικά μετονομάστηκε σε "Φως των Σπορ" και κυκλοφορεί ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι το «Φως» ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό, η εφημερίδα σταδιακά κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό ακόμα και των οπαδών αντιπάλων ομάδων.Στην εφημερίδα εργάστηκαν κατά καιρούς κορυφαίοι Έλληνες αθλητικογράφοι, ενώ από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα παραμένει η πρώτη σε πώληση φύλλων αθλητική εφημερίδα.

Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης ήταν μια σπάνια και σπουδαία προσωπικότητα της αθλητικής δημοσιογραφίας στην μεταπολεμική Ελλάδα και πέρσι στις 27 Ιανουαρίου βραβεύτηκε από το Ιδρυμα Μπότση για την προσφορά στη δημοσιογραφία.

Μάλιστα οι φίλοι του Ολυμπιακού αποκαλούσαν κάποτε "ευαγγέλιο" το "Φως των Σπορ", το οποίο διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση και παγίωση της μεταπολεμικής ολυμπιακής "ταυτότητας", με δύο γενιές οπαδών των "ερυθρολεύκων" να έχουν μεγαλώσει ως αναγνώστες της εφημερίδας.

Τραγική ειρωνεία
Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης έφυγε παραμονή του ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στη Λεωφόρο.

Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», το 1996, σε άρθρο της για την επιρροή που είχε το «Φως» στους φιλάθλους του Ολυμπιακού, έγραψε για τον Νικολαΐδη:

«Στο τιμόνι της εφημερίδας βρίσκεται ένας άνθρωπος σχεδόν μυθικός στο χώρο της έντυπης αθλητικής δημοσιογραφίας. Είναι ο κ. Θεόδωρος Νικολαΐδης. Ένας άνθρωπος σχεδόν αόρατος! Φωτογραφίες του ελάχιστες κυκλοφορούν. Συνεντεύξεις δεν δίνει. Ξοδεύει τις περισσότερες ώρες του στην εφημερίδα. Έχει υψηλές διασυνδέσεις παντού. Και είναι στενός φίλος με μερικούς σημαντικούς πολιτικούς - με πρώτο και καλύτερο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο φιλοξενεί σχεδόν κάθε καλοκαίρι στο εξοχικό του στη Mύκονο. Ο Nικολαΐδης, στον αθλητικό τύπο, είναι ότι κι ο Λαμπράκης στον πολιτικό. Tο δε «Φως» έχει παίξει στα θέματα του Ολυμπιακού, τον ίδιο ρόλο που έχουν παίξει και οι εφημερίδες του συγκροτήματος Λαμπράκη στα θέματα της Ελλάδας».

Ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός

"Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και η οικογένεια του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ συμμετέχουν στο πένθος για το χαμό ενός σπουδαίου μέλους της ερυθρόλευκης οικογένειας, του ιστορικού εκδότη του Φωτός, Θεόδωρου Νικολαΐδη. Μεσίστιες οι ερυθρόλευκες σημαίες για έναν άνθρωπο που συνέδεσε άρρηκτα το διάβα της ζωής του με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

Καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες".

Η ΠΑΕ ΑΕΚ για τον θάνατο του Θεόδωρου Νικολαΐδη

"Η οικογένεια της ΑΕΚ εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για την απώλεια του μεγάλου Θεόδωρου Νικολαΐδη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτεργάτης της παραδοσιακής ελληνικής δημοσιογραφίας και δίδαξε ήθος και σεβασμό στον αντίπαλο.
Μακάρι το όραμά του να παραμείνει ζωντανό στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στις δυο του κόρες, με την ευχή να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο του και την τεράστια παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom