Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

«Στην πρίζα» η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΔΕΗ - Τι ζητούν οι δανειστές


Εσωκομματικές τριβές και... ηλεκτροσόκ προκαλεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Οι θεσμοί φαίνεται ότι έχουν βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του καλώντας την κυβέρνηση «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».

Στο πλευρό του κ. Σκουρλέτη φαίνεται ότι τάσσονται και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας νέο «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου. Στον αντίποδα βρίσκονται, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και στελέχη που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση που ζητούν να προχωρήσει το σχέδιο πώλησης των παραγωγικών μονάδων.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει εσωκομματικές τριβές με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να καλούνται να.. βγάλουν το φίδι από την τρύπα χωρίς να υπάρξουν απώλειες στην επικείμενη ψήφιση των μέτρων.

Ήδη ο κ. Σταθάκης έχει προγραμματίσει για την Τρίτη συνάντηση με τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας ενώ πολλοί είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν άμεσα ενημέρωση από τους δύο υπουργούς.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η ηγετική ομάδα του Μαξίμου θα επιχειρήσει να περάσει τα δύσκολα θέματα της συμφωνίας από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να κάμψει έτσι τις αντιστάσεις ορισμένων βουλευτών

Το άρθρο – «φωτιά» του Πάνου Σκουρλέτη

Ποιοι συμφωνούν με τον Σκουρλέτη
Αρκετοί είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τον Πάνο Σκουρλέτη, εκφράζοντας τις έντονες αντιρρήσεις τους για το ενδεχόμενο πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ. Ένας εξ αυτών ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος, παρόλο που δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα δημοσίως, εκφράζει ότι το θέμα της ΔΕΗ αγγίζει ευαίσθητες χορδές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ήταν ξεκάθαρος: «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, από ότι θα κάνουν τελικά τα μέτρα.

Διευκρίνισε επίσης ότι για τους Οικολόγους Πράσινους στο θέμα της ΔΕΗ κόκκινη γραμμή αποτελεί η «απανθρακοποίηση», δηλαδή να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και είπε πως η πώλησή τους εξαρτάται από το τίμημα. Εκτίμησε, ωστόσο, πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στην τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές.

Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση του μέλους του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Γολέμη στην προσωπική του σελίδα στο facebook.


Σε άλλο μήκος κύματος ο Πιτσιόρλας

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της ΔΕΗ πρέπει να λυθεί όπως έγινε με το θέμα της COSCO.

«Στη χώρα και σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση κρατισμού, την οποία πρέπει να υπερβούμε», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Αναφορικά με τις αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε είχαν βαλτώσει τα έργα, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και καθυστερήσεις».

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, τόνισε πως το κύριο θέμα είναι εάν η επιχείρηση θα παραμείνει ισχυρή, αν θα λυθούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει και εάν η χώρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης στον τομέα της ενέργειας και να μεταβληθεί σε κέντρο, όπως έγινε με το λιμάνι του Πειραιά και την παρουσία της COSCO. «Υπάρχουν δρόμοι που δοκιμάστηκαν και δεν πέτυχαν και δρόμοι που πρέπει να δοκιμαστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Τι ζητούν οι δανειστές
Ήδη από τον Δεκέμβριο φαίνεται ότι οι δανειστές έχουν απαιτήσει την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Τα βασικά επιχειρήματα των δανειστών είναι:
1. Η ευρωπαϊκή οδηγία που έγινε και μνημονιακή υποχρέωση για τον περιορισμό του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2019.
2. Η αδυναμία των δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ να μειώσουν το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ. Τα ΝΟΜΕ ήταν ο τρόπος που είχε επιλέξει ο κ. Σκουρλέτης ως υπουργός Ενέργειας, για να συμμορφωθεί με τη μνημονιακή απαίτηση, χωρίς να πουλήσει μονάδες.
3. Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υπαγορεύει τη δυνατότητα πρόσβασης των ιδιωτών στον λιγνίτη.

Φαίνεται ότι προς ιδιωτικοποίηση δεν πάνε μόνο οι παλιές μονάδες του Αμύνταιου (αποσύρονται το 2020), αλλά και σύγχρονες όπως η 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου και η Μελίτη 1.

Οι δανειστές μάλιστα πιέζουν για πώληση του 40 % των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή εκκίνηση της διαδικασίας το φθινόπωρο με «market test» που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς για την απόκτηση μονάδων, καθορισμό του «καλαθιού» των προς πώληση μονάδων ως το τέλος του χρόνου και ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο 2018.

Θεωρούν ότι η μέθοδος των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, που επελέγη ως εργαλείο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (μέθοδος την οποία οι ίδιοι οι εταίροι προσυπέγραψαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης), είναι ατελέσφορη, δεν πρόκειται να οδηγήσει στον στόχο που είναι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020 (από περίπου 90% που είναι τώρα) και για τον λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν δομικά μέτρα όπως η πώληση μονάδων.

Τι απαντά η ελληνική πλευρά
Η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε να εξαιρεθούν από το «πωλητήριο» τα υδροηλεκτρικά και να υποχρεωθούν οι ιδιώτες που θα αγοράσουν λιγνιτικά εργοστάσια να διαθέτουν μέρος της ενέργειας που θα παραγάγουν σε διοικητικά καθορισμένες τιμές μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όπως συμβαίνει σήμερα με τη ΔΕΗ.

Κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης αποτελεί η σύνθεση του «καλαθιού» των μονάδων της ΔΕΗ που -εφόσον συμφωνηθεί - θα διατεθούν προς πώληση. Όχι μόνο αν θα περιλαμβάνονται ή όχι υδροηλεκτρικά, αλλά και το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα επιλεγούν, δεδομένου ότι τα παλαιότερα και πιο ρυπογόνα εργοστάσια της ΔΕΗ βαίνουν προς απόσυρση λόγω εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, ή χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις απορρύπανσης για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom