Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ερευνα: Η παραοικονομία βάζει βόμβα €40 δισ.

Τα 2/3 αυτής οφείλονται στην αδήλωτη εργασία

της Δήμητρας Σκούφου

Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας βάζει η παραοικονομία, η οποία εκτιμάται ότι φτάνει στα 40 δισ. ευρώ, με τα 2/3 αυτής να οφείλονται στην αδήλωτη εργασία. 

Είναι ενδεικτικό ότι για τη χρονική περίοδο 1999-2010 η παραοικονομία στην Ελλάδα άγγιζε το 27% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 υπολογίζεται ότι ανήλθε περίπου στο 22,4% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στη μελέτη της διαΝΕΟσις για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα «Παραοικονομία και φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται λύσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η παραοικονομία ενισχύεται κυρίως από τη χρήση των μετρητών στις συναλλαγές, την αδιαφάνεια των συναλλαγών, την αντίσταση κατά των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Από διαφορετικές μελέτες, όσο και διαχρονικά, προκύπτει πως το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30% του ΑΕΠ και είναι από τα μεγαλύτερα σε επίπεδο ανεπτυγμένων οικονομιών. Μάλιστα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η παραοικονομία υπολογίζεται στα 2,1 τρισ. ευρώ και ενισχύεται, όπως και στην Ελλάδα, από τη χρήση των μετρητών στις συναλλαγές.

Την ίδια ώρα όμως αυξημένη είναι στη χώρα μας και η φοροδιαφυγή, η οποία εκτιμάται μεταξύ του 6% και του 9% του ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει πόσο ύψους από 11 έως και 16 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, από 1,9% έως και 4,7% του ΑΕΠ είναι η φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων, 3,5% του ΑΕΠ των επιχειρήσεων, ενώ στο 0,45% υπολογίζεται η φοροδιαφυγή που προκύπτει από το λαθρεμπόριο ποτών, καυσίμων και τσιγάρων.

Οπως είπε ο επικεφαλής του τμήματος φορολογίας της Ernst & Young Στέφανος Μήτσιος, από το 2010 τα φορολογικά έσοδα μειώνονται συνεχώς και αυτό παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

«Αν δηλώσουν όλο το εισόδημά τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να κλείσουν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, επισημαίνοντας την ανάγκη για μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και των εισφορών των εργαζομένων, και πρόσθεσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωθούνται στην παραοικονομία για να επιβιώσουν και οι μεγάλες καταλήγουν σε κλείσιμο, πώληση ή μετανάστευση στο εξωτερικό.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής της ΔιαΝΕΟσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή πολιτικό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι αν ήταν εφικτό να συλλάβουμε το ένα τρίτο της φοροδιαφυγής, το Δημόσιο θα εξασφάλιζε τα έσοδα για τα οποία γίνεται η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη σύλληψη της τρέχουσας φορολογητέας ύλης και λιγότερο στις υποθέσεις του παρελθόντος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 22 3 17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom