Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Βίντεο από την τηλεμαχία Τζανακόπουλου - Κικίλια στον ΑΝΤ1


Υψηλοί τόνοι και σκληροί χαρακτηρισμοί στην τηλεμαχία - Μας πάτε σε τοίχο, παραιτηθείτε είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ

Σε υψηλούς τόνους, με άγριες επιθέσεις εκατέρωθεν και σκληρούς
χαρακτηρισμούς, κινήθηκε το πρώτο debate ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Η ανηλεής ορισμένες φορές αντιπαράθεση τα είχε όλα: από τις γνωστές θέσεις των κομμάτων για τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, μέχρι κατηγορίες για ψέματα και καταστροφολογία. Η ροή της συζήτησης μάλιστα δεν θύμιζε σε τίποτα από τα καθιερωμένα μονότονα προεκλογικά debate, καθώς υπήρχαν απανωτές διακοπές και παρεμβολές στις τοποθετήσεις των δύο μονομάχων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις (κυρίως ο κ. Κικίλιας) απηύθυναν ερωτήματα στον αντιπαρατιθέμενο, ζητώντας σε έντονο ύφος απαντήσεις.

Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές, με τον κ. Τζανακόπουλο να κατηγορεί τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ σε κάθε δευτερόλεπτο της διαπραγμάτευσης, ότι καταστροφολογεί και ποντάρει στην αποτυχία της κυβερνητικής προσπάθειας.

Ο κ. Κικίλιας απάντησε μιλώντας για ψέματα και ανοησίες της κυβέρνησης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, αφού πρώτα υπονόμευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά (θα βγαίναμε στις αγορές τότε, το 2014 δεν είναι χειρότερο από το 2017 σημείωσε).

Αψιμαχίες σημειώθηκαν και όταν η συζήτηση άγγιξε θέματα ήθους και διαφθοράς στην άσκηση της εξουσίας. Ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν την καρέκλα της εξουσίας και την μεγάλη ζωή που αυτή παρέχει, με τον κ. Τζανακόπουλο να απαντά ότι δεν δέχεται μαθήματα από εκείνους που είναι βουτηγμένοι στα σκάνδαλα επί δεκαετίες.

Δείτε όλο το βίντεο από την τηλεμαχία των δύο εκπροσώπων.


Ως προς την ουσία:

Ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι είμαστε πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία, παραδεχόμενος ότι ακριβώς επειδή είναι συνολική και επιδιώκει, σε αντίθεση με το παρελθόν που μετατίθονταν η τελική λύση για αργότερα, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ελληνικό πρόβλημα (με ρύθμιση και του χρέους) και να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης και, υπό αυτή την έννοια δεν είναι εύκολη. Απέφυγε δε αυτή τη φορά να αναφέρει κάποια ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν οδηγούν στην έξοδο από την κρίση, αλλά σε τοίχο την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ρώτησε πολλές φορές πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, επικαλούμενος την ανησυχία της αγοράς και της κοινωνίας (ο κ. Τζανακόπουλος συμμερίστηκε την ανησυχία αυτή) και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τα έχει βρει με τους δανειστές αλλά για πολιτικούς λόγους δεν κλείνει την αξιολόγηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι τα αντίμετρα δεν τίθενται υπό αίρεση και θα εφαρμοστούν σίγουρα από το 2019 (όπως και τα μέτρα), καθώς η μοναδική προϋπόθεση γι' αυτό είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ο κ. Κικίλιας αμφισβήτησε πολλές φορές αυτό το επιχείρημα, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και τις σχετικές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ότι πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Ως προς τις διαφορές που έχουν τα δύο κόμματα με δεδομένο ότι ψήφισαν και τα δύο το τρίτο μνημόνιο το 2015: Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των δύο πολιτικών χώρων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την κοινωνία, ενώ ο κ. Κικίλιας είπε ότι το κόμμα του θα εφαρμόσει διαφορετική πολιτική από τη σημερινή, που εξοντώνει τους πάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom