Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Κορδελιό - Live: Σε εξέλιξη η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας - Καρέ - καρέ η "εξέταση"


- Στις 10:00 ξεκίνησε η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης
- Απομακρύνονται από το πρωί με λεωφορεία οι κάτοικοι
- Κάποιοι από αυτούς αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους!
- Έκκληση Τζιτζικώστα: "Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του"!
- Τεράστια επιχείρηση από αστυνομία, στρατό και Πολιτεία


Μια πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά επιχείρηση έχει στηθεί στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Μια βόμβα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε σε ένα πρατήριο βενζίνης και στις 10:00 ξεκινά η επιχείρηση εξουδετέρωσης και απομάκρυνσής της.

Θα μεταφερθεί σε πεδίο βολής για να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη, ενώ περίπου 1.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι κάτοικοι.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι ώρες, με τις Αρχές να προσέχουν και την τελευταία λεπτομέρεια για να αποφευχθεί η... οποιαδήποτε δυσάρεστη έκπληξη.

Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στο Κορδελιό, μέσα από το live blogging του newsit.gr

  Βίντεο - Έτσι θα γίνει η εξουδετέρωση
Και μπορεί στην Ελλάδα να εντοπίζεται μια βόμβα τέτοιου μεγέθους για πρώτη φορά σε κατοικημένη περιοχή, όμως παρόμοιες βόμβες έχουν εντοπιστεί και εξουδετερωθεί σε διάφορα άλλα κράτη.

Όπως αναφέρει το seleo.gr, στην γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιοχή Πιτζιγκετόνε πριν από καιρό Ιταλοί πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν μια σχεδόν όμοια βόμβα με ειδικό μηχανισμό και σπρέυ.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς ακριβώς έγινε η εξουδετέρωση


  Έτσι θα εξουδετερώσουν τη βόμβα
Μια τριμελής ομάδα στρατιωτικών από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς θα αναλάβει να να εξουδετερώσει τη βόμβα, η οποία εντοπίστηκε τυχαία από σκαπτικό μηχάνημα την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου σε πρατήριο βενζίνης στην περιοχή του Κορδελιού.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελειου Στρατού (ΓΕΣ), Νίκος Φανιός, η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.
  Καρέ - καρέ η "εξέταση" - Φωτογραφίες
Ειδικοί πυροτεχνουργοί βρίσκονται από νωρίς το πρωί πάνω από το σημείο που έχει βρεθεί η βόμβα.
Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του thestival.gr, νωρίτερα κατέβηκαν με σκάλες στο σημείο όπου "κρυβόταν" η βόμβα για σχεδόν 74 χρόνια.

Δείτε τις εικόνες
  Στο "σημείο μηδέν" - Βίντεο

  Έκκληση από τον Τζιτζικώστα
Στο πρατήριο καυσίμων στην οδό Μοναστηρίου 90, στο Κορδελιό, βρέθηκε λίγο πριν τις 09:30 το πρωί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνομίλησε με τους άνδρες του ΤΕΝΞ, οι οποίοι και θα επιχειρήσουν στο σημείο για την αδρανοποίηση της βόμβας.

Η επιχείρηση που αναμενόταν να αρχίσει στις 10, θα ξεκινήσει με καθυστέρηση, γι' αυτό και οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μέχρι και τις 10.30. "Δεν συνιστούμε σε κανέναν που βρίσκεται εντός της ζώνης εκκένωσης να βρίσκεται στο σπίτι του κατά την διάρκεια της επιχείρησης" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι "η επιχείρηση θα διαρκέσει το πολύ έξι ώρες, ελπίζουμε όμως να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα".

Δείτε τις δηλώσεις του στα βίντεο που δημοσιεύει το thestival.gr



  Διώχνουν τα ΜΜΕ
Όπως έγινε γνωστό, μόλις ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την επιχείρηση, να απομακρυνθούν από το σημείο.
  Κάποιοι αρνούνται να φύγουν!
Εδώ, πάντως, να σημειώσουμε πως όπως μετέδωσε η τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα, του ΣΚΑΪ, υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που δεν φεύγουν από τα σπίτια τους! Το ρεπορτάζ συγκεκριμένα ανέφερε πως αστυνομικοί πηγαίνουν από το πρωί πόρτα - πόρτα για να επιβεβαιώσουν πως όλοι οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί.
Ωστόσο συνάντησαν και κάποιους που εμφανίστηκαν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με την πλευρά της Πολιτείας να τονίζει πως δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν να φύγει με... το ζόρι.

Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί πόσο κοντά βρίσκονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στο πρατήριο που έχει εντοπιστεί η βόμβα.
  Τεράστια επιχείρηση
Περί τους 1.000 αστυνομικούς θα συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία, με συνεχείς περιπολίες στις υπό εκκένωση περιοχές. Μεγάλος στόχος είναι φυσικά η προστασία όλων των κατοίκων αλλά και αυτή της περιουσίας των πολιτών που θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αυτή τη στιγμή, στο σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα βρίσκονται δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τηλεοπτικά συνεργεία που πραγματοποιούν ζωντανές συνδέσεις μπροστά στο πρατήριο.

Δείτε τις εικόνες από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ
  Από λεπτό σε λεπτό
Για τις 10:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί η επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε στο πρατήριο καυσίμων στην οδό Μοναστηρίου 90, στο Κορδελιό Θεσσααλονίκης.

Από νωρίς το πρωί άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός για τη φύλαξη της περιοχής, αλλά και για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων των δήμων Κορδελιού- Ευόσμου και Αμπελοκήπων- Μενεμένης.
  Βόμβα... ώρα μηδέν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom