Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ερχεται e-φακέλωμα επιβατών: Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για ανοιχτή γραμμή με τα κράτη της Σένγκεν


Κύρια δύναμη στην Ευρώπη στη διαχείριση πληροφοριών που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, στην τρομοκρατία, στα οικονομικά εγκλήματα και την παράνομη μετανάστευση φιλοδοξεί να γίνει η Ελλάδα, έπειτα από δύο κομβικές δράσεις που «τρέχουν» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η πρώτη αφορά στη δημιουργία νέου επιχειρησιακού κέντρου στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Κατεχάκη, το οποίο θα βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο σε λειτουργία ανταλλάσσοντας πληροφορίες με αντίστοιχα κέντρα των κρατών- μελών της Συνθήκης Σένγκεν.

Η δεύτερη δράση αφορά στη δημιουργία Μονάδας Στοιχείων Επιβατών, δηλαδή μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με στοιχεία ταξιδιωτών (αρχικά θα αφορά σε αεροπορικά ταξίδια) με στόχο τον εντοπισμό υπόπτων για τζιχάντ, που πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς τη Μέση Ανατολή με ενδιάμεσους σταθμούς.

Και τα δύο προγράμματα θεωρούνται από τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κομβικής σημασίας, προκειμένου η Ελλάδα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διαρκώς μεταβαλλόμενη διασυνοριακή εγκληματικότητα.

Η σύσταση Ενιαίου Επιχειρησιακού Κέντρου Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας με το ηλεκτρονικό σύστημα SPOC (Single Point Of Contact-Μοναδικό Σημείο Επαφής) προβλέπει τη συγχώνευση των επιχειρησιακών κέντρων που λειτουργούν σήμερα στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «υπερ-κέντρο» συλλογής εκατομμυρίων στοιχείων, το οποίο καθημερινά θα εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα «real time» (σε πραγματικό χρόνο).

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα στελεχωθεί -μεταξύ άλλων- από στελέχη της Interpol, της Europol, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), των Τελωνειακών Αρχών και του Λιμενικού Σώματος.

Στόχος είναι η Αστυνομία να είναι σε θέση να διαβιβάσει ηλεκτρονικά πληροφορίες προς άλλες ευρωπαϊκές Αρχές για κάποιον ύποπτο ή κάποιον καταζητούμενο, να μπορεί όλο το 24ωρο να λαμβάνει πληροφορίες για άτομα που απασχολούν και βρίσκονται ή έχουν περάσει από την Ελλάδα, αλλά και να βοηθά και να βοηθιέται σε έρευνες από τη λήψη παλιότερων δεδομένων που είναι καταχωρισμένα στη δεξαμενή πληροφοριών.

Η δημιουργία του κέντρου θα κοστίσει 930.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια ώρα, προ των πυλών είναι η Μονάδα Στοιχείων Επιβατών. Στις 4 Φεβρουαρίου 2017 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας, υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία όρισε πενταμελή επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση των τεχνικών προδιαγραφών για «την προμήθεια του αναγκαίου υλικοτεχνικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, λογισμικό και εφαρμογές για τη μελλοντική λειτουργία της εθνικής Μονάδας Στοιχείων Επιβατών, που προβλέπεται στο άρθρο 4 της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2016/681 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR) για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση και τη δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων».

Το «φακέλωμα» των επιβατών γίνεται ύστερα από τις πιέσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να ανιχνευτούν ταξίδια τζιχανστιστών που όσο περνά ο καιρός χρησιμοποιούν όλο και περισσότερους μεταβατικούς σταθμούς για να μη γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές.

Στη βάση δεδομένων θα καταγράφονται το ονοματεπώνυμο του επιβάτη, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο, το δρομολόγιο, ο αριθμός του εισιτηρίου, η αεροπορική εταιρία, η εταιρία έκδοσης του εισιτηρίου, οι συνοδοί του (αν υπάρχουν) και ο αριθμός των αποσκευών. Εκτιμάται ότι η δημιουργία της Μονάδας Στοιχείων Επιβατών θα βοηθήσει και στον εντοπισμό πλαστών διαβατηρίων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
akalafatis@e-typos.com
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 26/2/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom