Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Η μεγάλη κομπίνα με τα capital controls


Το μεγάλο κόλπο με τα capital controls και πώς οι έχοντες παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις μέσα από τις σκιώδεις λειτουργίες του τραπεζικού συστήματος, εν γνώσει μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδος περιγράφεται σε αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Documento» που κυκλοφορεί.

Σειρά τεχνασμάτων που χρησιμοποιούν τράπεζες και μεγαλοκαταθέτες προκειμένου να παρακάμψουν τα capital controls παρουσιάζει το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως οι πρακτικές αυτές, με τις οποίες έχουν διαφύγει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προς τράπεζες του εξωτερικού, είναι εν γνώσει της Τράπεζας της Ελλάδας, και του Διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα.

Πρωταθλήτριες στην παράκαμψη των κεφαλαιακών ελέγχων αναδεικνύονται οι ασφαλιστικές εταιρείες, μέσω διάθεσης ειδικών συνταξιοδοτικών-επενδυτικών προγραμμάτων του εξωτερικού.

Τα εμπόδια των capital controls έχουν παρακαμφθεί εδώ και μήνες από ελληνικές τράπεζες οι οποίες συνεργάζονται με τους λεγόμενους «ξένους θεματοφύλακες», τονίζει υπάλληλος συστημικής τράπεζας που μίλησε στην εφημερίδα.

Εξηγώντας τη διαδικασία μέσω της οποίας διαφεύγουν τα κεφάλαια, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, σημειώνει πως πρόκειται για «μια ασφαλιστική εταιρεία συνήθως η οποία έχει τραπεζικές δραστηριότητες τις οποίες ονομάζει ασφαλιστικά προϊόντα», το οποίο, όπως εξηγεί, πρόκειται για επίφαση.

Και συμπληρώνει: «Κάποιος εμφανίζεται να αγοράζει ασφαλιστικό προϊόν, φαίνεται πως η αγορά είναι στην Ελλάδα, αλλά η τράπεζα το προωθεί σε ξένη τράπεζα».

Η διαδικασία αυτή είναι εν γνώσει της ΤτΕ: «Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει κάθε βδομάδα αυτές τις ροές, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλείται», επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ΤτΕ, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «είναι άγνωστο γιατί ενώ τα κεφάλαια αυτά είναι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν αποτελούν κομμάτι των στατιστικών που ανακοινώνει».

Το ρεπορτάζ παραθέτει δείγμα συνομιλιών του συντάκτη της εφημερίδας με δύο διαφορετικές τράπεζες, οι οποίες πουλούν τέτοια προϊόντα σε συνεργασία με ξένο θεματοφύλακα, μέσα από τις οποίες γίνεται εμφανές το πώς γίνεται η παράκαμψη των capital controls διά αυτής της μεθόδου.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ με μαρτυρίες τραπεζικών στελεχών και βήμα προς βήμα οι 4 τρόποι για την εκροή εκατομμυρίων ευρώ παρά τις απαγορεύσεις του νόμου για τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων,στο Documento που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 19 2 17.

1 σχόλιο:

melito είπε...

Ο καποτε ``ασπονδος``εχθρος του Αλεξη και σημερα
ομοτραπεζος του Στουρναρας ειναι ο εμπνευστης αυτης
της απατης των capital controls που εδεσε τα χερια των
απλων ελληνων ανα την υφηλιο για τη διαχειριση των
χρηματων τους ωστε να μπορουν οι βδελες της διεθνους
χρηματιστηριακης μαφιας να κυκλοφορουν τα δις τους
με τη μεγαλυτερη ανεση

Read more: Go to TOP and Bottom