Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Απέχουν από το συλλαλητήριο της Αθήνας οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας


Με αποχή από το σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά σταθερά στα μπλόκα τους και έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι κεντρικής
Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτούς, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνάντησή τους στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα (16.00) υπό τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, Γιάννη Δραγασάκη, και με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Τροφίμων και Ανάπτυξης.

Και ενώ τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας τα βρίσκουν στα αιτήματα, φαίνεται ότι έχει προκύψει ζήτημα με την αντιπροσωπεία που θα τους εκπροσωπήσει στη συνάντηση. Ενώ απο την πλευρά τους κρίνεται ότι στη συνάντηση θα πρέπει να συμμετάσχει ένας από κάθε αγροτικό μπλόκο που συγκροτούν τη συντονιστική επιτροπή κεντρικής Μακεδονίας (18 μέλη), η ελληνική κυβέρνηση έθεσε οροφή πέντε ατόμων. Το θέμα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σε κάθε περίπτωση, στους κόλπους των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν και εκείνοι που προτίθενται να υποχωρήσουν, προκειμένου η συνάντηση να γίνει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Σε επίπεδο αιτημάτων, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να ακούσουν προτάσεις και μέτρα που θα... λασκάρουν τη θηλιά του υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και που -ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό- θα καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Θέματα όπως το ακατάσχετο, το εργόσημο, αλλά και ο καθορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας «στην κατηγορία του αγρότη πρέπει να κατατάσσονται αυτοί το εισόδημα των οποίων προέρχεται σε ποσοστό 51% από αγροτική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες».

Σε ό,τι αφορά το σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το «παρών» θα δώσουν οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Μακεδονίας, αν και -λόγω οικονομικής δυσχέρειας- αρκετοί είναι εκείνοι -κυρίως από Κατερίνη, Μάλγαρα και Θράκη- που, ενώ στηρίζουν, δεν μεταβαίνουν στην Αθήνα.

Κατά τις εκτιμήσεις του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρη Μόσχου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, στο παναγροτικό συλλαλητήριο θα συμμετέχουν περισσότεροι απο 2.500 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Τα αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία και ο προγραμματισμός

Σε τρίωρο αποκλεισμό, από τις 12 το μεσημέρι, του κόμβου στο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, προγραμματίζουν να προχωρήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Τονίζεται ότι το μπλόκο στο Χέρσο, ενισχύεται διαρκώς από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα από τα τριγύρω χωριά του νομού Κιλκίς.

Το μπλόκο των Ευζώνων, που είναι στημένο από τις 30/1, παραμένει, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση στο τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Ειδικότερα, κλειστή είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου - Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης - Ειδομένης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι νομού Σερρών, που απο τις 25/1 βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριους οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.

Στο μπλόκο τους στα «πράσινα φανάρια», επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, και συνεχίζουν τον επ' αόριστον αποκλεισμό στο σημείο και στα δύο ρεύματα.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και στον κόμβο της Τρίγλιας (στον δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανίων), στον Άγιο Μάμα (στον δρόμο Μουδανίων - Κασσάνδρας) και στα Βραστά (επαρχιακή οδός Πολυγύρου - Αγίου Όρους). Αποκλεισμοί δρόμων δεν γίνονται.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν με τα τρακτέρ τους παρατεταγμένα αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, χωρίς να προχωρούν σε αποκλεισμούς. Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Τα μπλόκα στη δυτική Μακεδονία

Τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στη δυτική Μακεδονία είναι στα εξής σημεία: Στο λΑργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Στη θέση τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου έχουν συνταχθεί επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή κεντρικής Μακεδονίας και προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας -πιθανόν την Παρασκευή- σχεδιάζουν να μεταβούν με τρακτέρ στην Έδεσσα, όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του μπλόκου, Στέλιος Δεμερτζίδης.

Πρόσθεσε δε ότι δεν αποκλείεται, εφόσον δεν προκύψει αχτίδα φωτός από την αυριανή συνάντηση με τα στελέχη της κυβέρνησης, να επιχειρηθεί μετάβαση είτε στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, είτε σ΄ εκείνο της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Παραμένει το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, επί της εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης.

http://www.dikaiologitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom