Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Κακοκαιρία ξανά,χιόνια και στην Αττική


- Ψυχρή εισβολή τις επόμενες μέρες καθώς χαλάει ξανά ο καιρός
- Θα πληγούν Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος και βόρεια Κρήτη
- Χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές, ισχυροί βοριάδες και νέα πτώση της θερμοκρασίας τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδείνωσης


Δύσκολο θα είναι το επόμενο διήμερο κυρίως για την ανατολική Ελλάδα και συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Εύβοια, την ανατολική Πελλοπόνησο αλλά και τη βόρεια Κρήτη, καθώς αναμένεται επιδείνωση του καιρού.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, θα είναι ως και μέτριας έντασης χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές, οι ισχυροί βοριάδες αλλά και η νέα πτώση της θερμοκρασίας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη.

 Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη αποτελεί μια ψυχρή αέρια μάζα που θα κινηθεί νοτιοδυτικά από την περιοχή της Ουκρανίας και καθώς θα περάσει από την Μαύρη Θάλασσα αλλά και το Αιγαίο, θα εμπλουτιστεί με υδρατμούς και θα δώσει χιονοπτώσεις στις προαναφερθείσες περιοχές, χωρίς αξιόλογη ένταση που είναι σε θέση όμως να δημιουργήσουν προβλήματα σε τοπικό κυρίως επίπεδο.

Τέτοιου είδους διαταραχές είναι γνωστές στην επιστήμη της Μετεωρολογίας και σαν διαταραχές της "πίσω πόρτας" μιας και ενώ το κυρίως δυναμικό αίτιο, το οποίο και ευθύνεται για την κατάβαση πολικών αερίων μαζών νοτιότερα, απομακρύνεται στην ουσία από την περιοχή μας, μικροδιαταραχές που δημιουργούνται εντός αυτού, οδηγούν σε ένα "πισωγύρισμα" την πολική αέρια μάζα κι έτσι ενώ αρχικά δείχνει να εγκαταλείπει την περιοχή δράσης της, επιστρέφει πάλι πίσω, όπου με τη βοήθεια του Αιγαίου δημιουργεί κύματα χιονοπτώσεων που σαρώνουν τα ανατολικά της χώρας, με την Αττική να ευνοείται ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες.

Έτσι λοιπόν για την περιοχή της Αττικής περιμένουμε το επόμενο 48ωρο κύματα χιονοπτώσεων να επηρεάζουν το νομό από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά, κυρίως από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης να θεωρείται το πιο ευνοϊκό για χιονόπτωση ακόμη και σε τελείως πεδινές περιοχές του νομού αλλά πολύ πιθανόν και του λεκανοπεδίου.

Ο καιρός της Δευτέρας
Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι, στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Παγετός νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Δευτέρα:


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
ΑΝΕΜΟΙ: Ανατολικών διευθύνσεων 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -1 ως 7 βαθμούς κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία ως 4 βαθμούς κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.
ΑΝΕΜΟΙ: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 3 ως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο από -3 ως 8 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 1 ως 8 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, κυρίως της Κρήτης.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι 7 με 8 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 8 ως 10 βαθμούς κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 9 ως 13 και στα βόρεια από 4 ως 8 βαθμούς κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά και βόρεια και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 5 ως 7 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βορεία η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με πιθανότητα για χιονόνερο και στα ορεινά για ασθενείς χιονοπτώσεις.
ΑΝΕΜΟΙ: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά ως 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 3 ως 7 βαθμούς κελσίου.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom