Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δουλεμπόρων που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα


Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, διεθνής
εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση αλλοδαπών από την Τουρκία προς την Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων.

Συνελήφθησαν στις 22-2-2017, μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην Αττική στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη, στην οποία συνέδραμαν και αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης καθώς και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, εννέα (9) μέλη της σπείρας, εκ των οποίων πέντε (5) ημεδαποί και τέσσερις (4) υπήκοοι Πακιστάν.

Ακόμη, ταυτοποιήθηκαν τα δύο (2) αρχηγικά μέλη (-1- ημεδαπός και -1- υπήκοος Βουλγαρίας) οι οποίοι βρίσκονται έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης ενώ για τα ίδια αδικήματα κατηγορούνται επιπλέον έντεκα (11) αλλοδαποί.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν κυρίως στον νόμο περί αλλοδαπών.

Μετά από διερεύνηση πληροφοριών αναφορικά με την δράση εγκληματικού κυκλώματος δραστηριοποιούμενου στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, επετεύχθη η εξακρίβωση της παράνομης δράσης της οργάνωσης στην διευκόλυνση εισόδου από την Τουρκία στην Χώρα μας, μέσω των χερσαίων συνόρων.Περαιτέρω, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της καθώς και συνεργοί τους, οι οποίοι είτε βρίσκονται στο εξωτερικό είτε είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Αναλυτικότερα, όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες από τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν συγκροτήσει δομημένο εγκληματικό κύκλωμα, με διακριτούς ρόλους που διακινούσε παράνομα αλλοδαπούς.

Συγκεκριμένα, αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση κατείχαν οι δύο (2) έγκλειστοι των φυλακών, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συντονίζοντας την διακίνηση στο σύνολό της.

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι δύο διακινητές της οργάνωσης στην Τουρκία, ήταν επιφορτισμένοι με τον εντοπισμό των υπο διακίνηση αλλοδαπών και την μεταφορά τους στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου, με τη χρήση πλωτών μέσων.

Ακολούθως, άλλα μέλη, παραλάμβαναν με οχήματα τύπου VAN από προκαθορισμένα σημεία τους διακινούμενους, με σκοπό να τους οδηγήσουν σε ειδικούς «χώρους φιλοξενίας» που διατηρούσε η οργάνωση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στη Θήβα και στην Αττική, ενώ τέλος τα υπόλοιπα μέλη είχαν τον ρόλο του προπομπού κατά τις μετακινήσεις καθώς και της διαχείρισης και υποδοχής των διακινούμενων.

Ακόμη, εξακριβώθηκε το κόστος μεταφοράς από την Τουρκία μέχρι τον «χώρο φιλοξενίας», το οποίο κυμαινόταν από -3.500- έως -5.000- ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2016 και εκτιμάται ότι έχει διακινήσει πάνω από διακόσιους (200) παράνομους μετανάστες.

Βραδινές ώρες της 21-2-2017 οι διακινητές πέτυχαν την διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος δεκαεννέα (19) αλλοδαπών (-16- υπηκόων Πακιστάν, -2- υπηκόων Μιανμάρ και -1- υπηκόου Ινδίας) οι οποίοι εντοπίστηκαν εντός του οχήματος VAN, κατά την στιγμή της σύλληψης των διακινητών.

Από τις κατ’ όικον έρευνες καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Ένα (1) πιστόλι
  • Μία (1) κυγητική καραμπίνα
  • Τριανταπέντε (35) φυσίγγια
  • Δύο (2) γεμιστήρες
  • Εκατόν σαράντα ένα (141) πακέτα λαθραία τσιγάρα
  • Δώδεκα (12) κινητά τηλέφωνα

Επιπλέον, κατασχέθηκαν και δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα καθώς και ένα αυτοκίνητο τύπου VAN.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom