Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Σε ιστορικό ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας εν μέσω κρίσης,που μπαίνει στο μάτι των ΗΠΑ


Ιστορικό ρεκόρ εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφει το εμπορικό πλεόνασμα στη Γερμανία, ενισχύοντας τις απόψεις που θέλουν το Βερολίνο να αποκομίζει τεράστια κέρδη από τις πολιτικές που έχει επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εξαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,2% μέσα σε έναν χρόνο, ξεπερνώντας σε επίπεδο εσόδων τα 1,2 τρισ. ευρώ για το 2016. Στο ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6%, φτάνοντας τα 954,6 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, το εμπορικό πλεόνασμα για τη Γερμανία μόνο για το 2016, ανήλθε σε απόλυτους αριθμούς στα 252,9 δισ. ευρώ, από 244,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2015,σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας .

Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανόν να πυροδοτήσει νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο επικεφαλής σύμβουλος του προέδρουΤραμπ για θέματα εμπορίου ότι το Βερολίνο εκμεταλλεύεται ένα «ευρέως υποτιμημένο» ευρώ προς όφελός του.

«Το πλεόνασμα-ρεκόρ θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και εντός της ΕΕ», δήλωσε ο Μαρτσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου DIW, που τάσσεται υπέρ ισχυρότερων επενδύσεων στη Γερμανία.

«Οι Ευρωπαίοι γείτονες θα επωφεληθούν από τις ισχυρότερες επενδύσεις στη Γερμανία», δήλωσε. «Η Γερμανία, ωστόσο, θα επωφεληθεί πρώτη και καλύτερη, καθώς το επενδυτικό έλλειμμα και τα επακόλουθα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα είναι επιζήμια για την εγχώρια οικονομία».

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Κομισιόν όσο και οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τη Γερμανία να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές προκειμένου να βοηθήσει να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες και να τροφοδοτηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, η Γερμανία απορρίπτει αυτή την κριτική, λέγοντας ότι έχει ήδη αυξήσει την εγχώρια ζήτηση εισάγοντας ένα εθνικό κατώτατο μισθό το 2015 και συμφωνώντας σε σημαντική επέκταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης το 2016 και πως η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για το οδικό δίκτυο, τις ψηφιακές υποδομές και τους αιτούντες άσυλο, ενώ εμμένει στο στόχο για τη διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως το ευρώ είναι ήταν πολύ αδύναμο για την οικονομία της Γερμανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σταθμισμένο σε ένα επίπεδο ώστε να ανταποκρίνεται στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης και αυτό σημαίνει ότι πάντα κάποιες χώρες θα έχουν ένα αβαντάζ στο εμπορικό τους πλεόνασμα, όπως λόγου χάρη η Γερμανία, η οποία θα βρίσκεται πάντα σε αυτήν την κατηγορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom