Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Κορδελιό: Εφτασε η ώρα για την γιγαντιαία επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας!

Απομακρύνθηκαν περίπου 72.000 άνθρωποι

Σε μία ώρα περίπου θα ξεκινήσει στο Κορδελιό η γιγαντιαία επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου,που είναι μήκους ενός μέτρου και βάρους 250 κιλών!

Η επιχείρηση απενεργοποίησης και μεταφοράς της βόμβας θα αρχίσει στις 10:00 π.μ. και ο «συναγερμός» προβλέπεται να λήξει σε 6 έως και 8 ώρες.

Ειδικοί πυροτεχνουργοί του Ελληνικού Στρατού θα προσπαθήσουν να βγάλουν πρώτα τον πυροκροτητή και με ειδικό όχημα στη συνέχεια να τη μεταφέρουν στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη,όπου θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Για το σκοπό αυτό στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα.

Ήδη δύναμη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς έχει δημιουργήσει ανάχωμα γύρω από το σημείο της επιχείρησης.

Η βόμβα που βρίσκεται θαμμένη σχεδόν 74 χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι ιστορικό «ενθύμιο» των Γερμανών κατακτητών, αλλά τραγικό λάθος των Βρετανών συμμάχων μας.

Είχε ριφθεί το 1944, πριν από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων,δεν εξερράγη και βρέθηκε πριν από δέκα μέρες σε βάθος πέντε μέτρων κατά τη διάρκεια κατασκευής νέας δεξαμενής πρατηρίου υγρών καυσίμων στην οδό Νέα Μοναστηρίου 90, σε απόσταση αναπνοής από τον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ, του αστυνομικού μεγάρου Θεσσαλονίκης και ακριβώς δίπλα από τα σπίτια του Κορδελιού.

Πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος που έκαναν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου του 1943 τα συμμαχικά αεροπλάνα, που είχε ως επίπτωση περί τους 500 νεκρούς και μια σειρά από ογκώδεις βομβιστικούς μηχανισμούς που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

Οι Αρχές επιχείρησαν δύο φορές να εξουδετερώσουν τη βόμβα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Δηλώσεις του δημάρχου Ευόσμου-Κορδελιού

«Η εκκένωση του πληθυσμού είναι υποχρεωτική. Δεν γίνεται για να υποβοηθήσουμε το έργο του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας ή της δημοτικής αρχής. Γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών», τόνισε ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, Πέτρος Σούλας.

Ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση προς όλους να απομακρυνθούν από την ακτίνα επικινδυνότητας των 1.900 μέτρων που έχει οριστεί.

Οι τηλεφωνικές γραμμές του Δήμου δέχτηκαν 3.500 κλήσεις.

Κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών προκειμένου να γίνει με ασφαλή τρόπο η μεταφορά τους σήμερα το πρωί με τα λεωφορεία που θα διαθέσει ο ΟΑΣΘ.

Ο κ. Σούλας είπε ότι οι περιουσίες των πολιτών θα προστατευτούν από την αστυνομία, καθώς 1.000 αστυνομικοί θα περιπολούν στη ζώνη επικινδυνότητας και ότι είναι επαρκής η φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές απομακρύνουν 72.000 ανθρώπους από τις εστίες τους.

Το ΕΚΑΒ μετέφερε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές, όπου διανυκτέρευσαν απόψε και θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η όλη επιχείρηση.

Ηδη στα σημεία συγκέντρωσης από τις 6:00 π.μ. υπάρχουν εθελοντικές ομάδες, αστυνομικοί και υπάλληλοι του δήμου για να γίνει με τάξη η επιβίβαση στα λεωφορεία.Παράλληλα θα διεξάγονται κανονικά τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ μέχρι τις 9 το πρωί για όποιον θέλει να μετακινηθεί.

Η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί σε μία μικρή απόσταση (περίπου 300 μέτρα) γύρω από το χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα, όπως επίσης και η ηλεκτροδότηση και από τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσει η διέλευση των τρένων.

Μάλιστα, πολλοί γάμοι και ακόμη περισσότερα βαφτίσια έχουν ακυρωθεί καθώς είχαν επιλεγεί εκκλησίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη», ενώ και η Θεία Λειτουργία θα ολοκληρωθεί νωρίτερα προκειμένου να έχουν χρόνο οι πιστοί να απομακρυνθούν.

Ο δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι δεν επικρατεί πανικός και ο κόσμος αντιμετωπίζει με χιούμορ την επιχείρηση.

Στις ιστοσελίδες των δύο δήμων έχουν αναρτηθεί οι χώροι συγκέντρωσης των πολιτών.

Το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου με συνέντευξη Τύπου ενημέρωσε τον κόσμο,ενώ μεταδόθηκαν και σποτ με τα οποία καλούνταν οι κάτοικοι να απομακρυνθούν, ενώ από τις 10 το πρωί θα κλείσουν πολλοί δρόμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πανέτοιμος δηλώνει ο ΟΑΣΘ να ανταποκριθεί στη δωρεάν μετακίνηση των χιλιάδων πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ για τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα διατεθούν ειδικά οχήματα. 

«Θα χρησιμοποιηθούν 50–60 οχήματα με περίπου 100–120 άτομα προσωπικό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για περισσότερα λεωφορεία εάν κριθεί απαραίτητο. Κάθε λεωφορείο θα συνοδεύεται από ασθενοφόρο και πυροσβεστικό όχημα, ενώ η Τροχαία θα πρέπει να μας υποδείξει τα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης. Θα διαθέσουμε και δύο λεωφορεία για τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης.

Στο μεταξύ, 15 πρατήρια υγρών καυσίμων που υπάρχουν κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα υποχρεώθηκαν να αδειάσουν τις δεξαμενές τους.

«Δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε ο διευθυντής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μιζαμίδης, γνωστοποιώντας ότι το μοναδικό προληπτικό μέτρο που θα ληφθεί είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή γύρω από το βενζινάδικο, για όση ώρα θα διαρκέσει η επιχείρηση. Σε σχέση με την τρωτότητα των δικτύων κοινής ωφέλειας της περιοχής, το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του ΑΠΘ έχει μελετήσει τη σεισμική διακινδύνευση ευρύτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει ακριβής παραλληλισμός των πιθανών συνεπειών ενός σεισμού με εκείνες στο ενδεχόμενο μίας έκρηξης του βλήματος.

Η απόφαση για εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε από αρκετούς ως «υπερβολική».

Ωστόσο, η περιφέρεια ξεκαθάρισε ότι η εκκένωση είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική και ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει τη φύλαξη της περιουσίας των πολιτών. Η εξουδετέρωση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου πέντε ώρες και μέχρι τότε οι κάτοικοι θα πρέπει να βρίσκονται είτε στους χώρους συγκέντρωσης που έχουν οριστεί (κυρίως σχολεία και γήπεδα) είτε να παραμένουν εκτός της περιοχής εκκένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom