Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Η δημόσια σιωπή και η έκρηξη στο παρασκήνιο - Συγκρούσεις Τσακαλώτου με Χουλιαράκη, Παππά και Τζανακόπουλο


Το «μίνι Εurogroup» πριν το επίσημο Εurogroup της Δευτέρας τελείωσε νωρίς το μεσημέρι. Στις έξι το απόγευμα το Μαξίμου είχε διανείμει non paper.
Το περιεχόμενό του ήταν πανηγυρικό. Η κυβέρνηση είχε επιτύχει «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» και σε αντάλλαγμα είχε δώσει τη «νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1/1/2019 και μετά». 

Ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, όμως, εκείνος που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, εδώ και τρεις μέρες δεν έχει πει κουβέντα. Δεν έκανε καν την εθιμοτυπική δήλωση μετά το τέλος της συνεδρίασης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. 

Εύλογα, λοιπόν, όλοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο σιωπά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και κυρίως, τι σημαίνει πολιτικά αυτή η σιγή ασυρμάτου.
Το Ebs, το κανάλι της Κομισιόν, είχε προαναγγείλει δήλωση του έλληνα υπουργού Οικονομικών αλλά αυτός απέφυγε να εμφανιστεί on camera. 

Ούτε όμως το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει μέχρι σήμερα κάποια ανακοίνωση σχετικά με αυτά που συμφώνησαν Ελλάδα και δανειστές στις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, δεν έχει κάνει ούτε καν ένα άτυπο σχόλιο, «μέσω κύκλων». 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν τη στάση που έχει τηρήσει ο Τσακαλώτος από τη Δευτέρα μέχρι τώρα ως μια ένδειξη της απόστασης που υπάρχει πια μεταξύ του ίδιου και του στενού κυβερνητικού πυρήνα. 

Αλλά και ως μια απόδειξη της διαφωνίας του με τον τρόπο που χειρίζεται - τόσο πρακτικά όσο και επικοινωνιακά - το Μαξίμου τη διαπραγμάτευση.

ΒΑΡΥΣ ΚΑΙ ΔΥΣΘΥΜΟΣ. Παρ' όλα αυτά, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών ανέλυσαν στα μέλη του κομματικού οργάνου τα αποτελέσματα του Eurogroup. 

Η επίσημη γραμμή ήταν ότι οι υποχωρήσεις είναι αμοιβαίες και το κλίμα αβεβαιότητας καταπολεμάται. Ωστόσο, όπως λένε στελέχη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ο Τσακαλώτος εμφανίστηκε να τηρεί μια «διεκπεραιωτική στάση». 

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες το πήγαν κι ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι ήταν «βαρύς και δύσθυμος».
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, δεν έλειψαν οι εντάσεις. Τόσο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του Γιώργου Χουλιαράκη όσο και μεταξύ του Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά. 

Ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνει μια πηγή, δεν μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό του. Ορισμένοι δε υποστηρίζουν ότι σημαντικές τριβές υπήρξαν και μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άνθρωποι που ήταν παρόντες αντελήφθησαν - όπως επί λέξει το θέτουν - μια «επιτηδευμένη ουδετερότητα» του Αλέξη Τσίπρα σε αυτούς τους καβγάδες.
  
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ. Η αλήθεια είναι πως η εκκωφαντική υπουργική σιωπή έχει προκαλέσει ερωτηματικά και στην αντιπολίτευση. Κύκλοι της ΝΔ, για παράδειγμα, υποστήριζαν χθες ότι «το μόνο που γνωρίζουν οι πολίτες είναι η προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου μέσω ενημερωτικού σημειώματος πριν καν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup». 

Ο ίδιος, πάντως, ο Τσακαλώτος λίγες μέρες πριν, στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στο ακροατήριο των συντρόφων του πως «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λευκή επιταγή. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές». 

Από την άλλη, βέβαια, έχει δηλώσει πως αν μειωθεί το αφορολόγητο εκείνος θα παραιτηθεί. Κι όμως παραμένει στην οδό Νίκης. Αν και πλέον συζητάμε τη δεύτερη μείωση.

Γραμμές μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ...

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών έχει βάλει δημοσίως κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση. Μόνο που συνήθως καταλήγουν ροζ

Απρίλιος 2016
«Αν πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ εγώ θα πάω στο Μαξίμου και θα παραιτηθώ στον Τσίπρα. Μετά θα πάω στη Βουλή και θα καταψηφίσω» φέρεται ότι είπε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το αφορολόγητο

«Δεν φέρνω νομοσχέδιο με αφορολόγητο κάτω από τις 9.100» δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο

Μάιος 2016
«Καταφέραμε να κρατήσουμε το όριο του αφορολογήτου σε επίπεδο που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη». «Μια αριστερή κυβέρνηση κράτησε το υψηλότερο αφορολόγητο στην ΕΕ. Η δική μας πρόταση ήταν για όριο 9.100 ευρώ και την κατεβάσαμε σε μέσο όρο 8.800 ευρώ» είπε στη Βουλή

Σεπτέμβριος 2016
«Το Υπερταμείο δεν προβλέπει, αλλά και δεν αποκλείει ιδιωτικοποιήσεις. Οσο είμαι εγώ υπουργός, δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση» είπε στη Βουλή πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Υπερταμείο, στο οποίο μεταφέρθηκαν οι μεγάλες ΔΕΚΟ και το σύνολο της κρατικής περιουσίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: