Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Φαγοπότι εκατομμυρίων στην ΑΕΠΙ εις βάρος δημιουργών και χρηστών


Φαγοπότι εις βάρος των δημιουργών αλλά και των χρηστών είχε στήσει η ΑΕΠΙ, όπως φαίνεται από το πόρισμα-«φωτιά» της Ερνστ & Γιανγκ (Ελλάς), που στην κυριολεξία «καίει» την Ανώνυμη Εταιρία Πνευματικής Ιδιοκτησίας, θέτοντας μάλιστα και θέμα ανικανότητας συνέχισης της λειτουργίας της και μη βιωσιμότητας.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο στα οικονομικά της εταιρίας, από την ομάδα των ορκωτών λογιστών, το πόρισμα φέρνει στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν σκανδαλώδη διαχείριση. Μερικά μόνο από αυτά τα στοιχεία που βγάζουν μάτι είναι, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο!

Την ίδια στιγμή και σε μια περίοδο απόλυτης κρίσης με τους δημιουργούς να βρίσκονται στη χειρότερη οικονομικά θέση από ποτέ και τη δισκογραφία να είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ.

Τα δικαιώματα αυτά έχουν βεβαίως εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και μάλιστα ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.

Να σημειώσουμε ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε έπειτα από παρέμβαση της Δικαιοσύνης και αφού ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια και προσκόμματα που επικαλούνταν η ΑΕΠΙ, η οποία αρνούνταν να συνεργαστεί. Συγκεκριμένα, η εταιρία Ερνστ & Γιανγκ ανέλαβε το έργο του διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ τον Αύγουστο του 2015, βάσει διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας).

Ωστόσο, μέχρι και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η ελεγκτική εταιρία δεν μπορούσε να ξεκινήσει τις εργασίες της, καθώς η ΑΕΠΙ αρνιόταν να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία. Ετσι σταμάτησε ο έλεγχος και ξεκίνησε πάλι μετά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρία από το υπουργείο Πολιτισμού για την άρνησή της αυτή.

Ο έλεγχος που αφορά στην περίοδο 2011-2014 ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κεφάλαια της εταιρίας ήταν αρνητικά από το 2011 τουλάχιστον και το 2014 η αρνητική καθαρή θέση προσέγγισε τα 20 εκατ. ευρώ (19,9 εκατ. ευρώ). Γεγονός που αποδεικνύει την αδυναμία της εταιρίας να εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της, καθώς το πόρισμα διαπιστώνει ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι ψηλότερα από τα έσοδα της εταιρίας, με αποτέλεσμα την περίοδο 2011-2014 να δημιουργηθούν σημαντικές λειτουργικές ζημιές συνολικού ύψους 11,3 εκατ.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
dsavopoulou@e-typos.com
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom