Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Συμφωνία υποταγής και παράδοσης στους πιστωτές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» των σκληρών μέτρων και απορρυθμίσεων


Για συμφωνία η οποία επήλθε στο eurogroup κάνει λόγο η κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, με στόχο την διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA), η οποία πάντα, κατά την κυβέρνηση, μπορεί να γίνει εντός ολίγων ημερών.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι αποδέχθηκε την άμεση νομοθέτηση μέτρων, αν και δεν έδωσε στη δημοσιότητα, προκειμένου να εξωραΐσει τις εξελίξεις, τα συγκεκριμένα μέτρα και τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, που συμφώνησε να προωθήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υλοποιήσει όλες, μία προς μία, τις απαιτήσεις των πιστωτών τόσο ως προς τα προαπαιτούμενα όσο και ως προς τα νέα σκληρά μέτρα που αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις.

Το παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η συμφωνία περιλαμβάνει ως απαράβατο όρο πως δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερο λιτότητα.

Και αυτό το θαύμα θα επιτευχθεί, πάντα κατά τους κυβερνητικούς φωστήρες, γιατί θα υπάρξουν άλλου είδους αντισταθμιστικά μέτρα, που θα καθιστούν το δημοσιονομικό ισοζύγιο ουδέτερο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, υποτίθεται, θα επιτραπεί στην κυβέρνηση από τη μια να μειώνει πχ το αφορολόγητο σε λαϊκά στρώματα και την ίδια ώρα να αντισταθμίζει τις απώλειές τους με ισόποσες δημοσιονομικού χαρακτήρα παροχές στις ίδιες κοινωνικές κατηγορίες (!).

Είναι, μάλλον, προφανές ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί, ακόμα λιγότερο να επιτραπεί από τους «θεσμούς» και σε κάθε περίπτωση είναι στη πράξη άνευ νοήματος και συνιστά, επομένως, περισσότερο ένα κυβερνητικό τρυκ που πάει να χρυσώσει το χάπι της παράδοσης και των νέων επιβαρύνσεων.

Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση θα προ-νομοθετήσει μέτρα πάνω από 3,6 δισ. χωρίς μέτρα για το χρέος, χωρίς ποσοτική χαλάρωση, με αβέβαιη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με τις δόσεις να δοθούν αφού κλείσει το συνολικό πακέτο και βεβαίως εφόσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, για τα οποία δεν λέγεται τίποτα αλλά είναι πολύ επώδυνα.

Dijsselbloem: Διαψεύδει την κυβέρνηση. «Μεταρρυθμίσεις» με δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να προ-νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, για την περίοδο μετά το 2019, θα δούμε και τους δημοσιονομικούς στόχους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ερωτηθείς αναφορικά με τη σύνθεση των μέτρων που θα ξεκλειδώσει τη β’ αξιολόγηση του προγράμματος. Όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Εγώ δεν είπα ούτε ένα ευρώ λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με βάση την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά», συμπλήρωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Αθήνα και θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά το επιπλέον πακέτο μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το σύστημα συνταξιοδότησης και το φορολογικό σύστημα.

Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, που είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερωτήση, είπε ακόμη πως σαν υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να υποσχεθεί ποτέ το τέλος της λιτότητας, όμως αυτό που μπορεί να πει είναι ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και βρίσκεται σε κατεύθυνση πολύ καλύτερη. Πρέπει να περάσουμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι κάτι που τόνισε και το ΔΝΤ, είναι μετατόπιση της έμφασης, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ δουλειά ακόμη. Πρόσθεσε ότι θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη λόγω του σημαντικού ζητήματος της εμπιστοσύνης.
http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom